Beba od pet mjeseci u zadnjih je mjesec dana dobila samo 500 g. Pedijatrica kaže da je to u redu

Poštovani, radi se od djevojčici od 5 mjeseci s problemima dobivanja težine. Rođena je iz trudnoće s gastacijskim dijabetesom, uz terapiju inzulinom zadnjih mjesec dana.

shutterstock_1735801265.jpg

Rođena je carskim rezom, 3440 g i 49 cm, Apgar 10/10. Bila je samo dojena i težina u prvom mjesecu bila je 4550 g, u drugom mjesecu 5400 g, u četvrtom 6200 g, a sada u petom mjesecu je 6700 g. Preboljela je bronhiolitis s 3 mjeseca i od tada je lijena jest. Ja je svako malo stavljam na dojku i pokušavam animirati. Krv uredna, hemoglobin 104, par puta u urinu nešto leukocita, a urinokulture uredne. Adaptirano mlijeko na bočicu probala sam joj dati ali odmah je dobila crvenilo oko usta, pa nisam forsirala. Moje mlijeko na bočicu ne prihvaća. Doji po par minuta, 5-6 puta u 24 h. Pelena ima 5-6 mokrih dnevno, stolicu jedan put tjedno, više tekuću. Gura si ručice u usta i zna bljuckati i štucati dosta nakon obroka, zna mirisati na kiselinu. Pedijatrica kaže da je sve u redu i da se ne brinemo. Inače ima i problema s tonusom i slabije motorički napreduje, vježbamo s fizioterapeutom. Što vi mislite? Treba li raditi neke dodatne pretrage? Namjeravamo krenuti s kašicama s šest mjeseci. Inače, uspostavlja lijep kontakt očima, smješka se i guguće. Po danu spava u par navrata po pola sata, po noći spava sa mnom i koji put doji, a ponekad samo drži dojku u ustima.

Poštovana,

sugerirala bih da krenete s dohranom ranije. Uvedite neku od žitarica – rižu ili palentu kako bi beba dobila više kalorija. Možete kombinirati žitarice i s majčinim mlijekom ako se možete izdojiti. Nemojte kombinirati s adaptiranim niti uzimati one koje već u sebi sadrže mlijeko u prahu jer je moguće da je alergična na proteine kravljeg mlijeka, te da je zato dobila crvenilo oku ustiju.

Inače, za uvođenje kašice ne trebate čekati 6 mjeseci. Dohrana se preporučuje početi između navršenog 4. mjeseca i 6. mjeseca života, što je sada. Uz to bih savjetovala da se s obzirom na sve konzultirate i s dječjim gastroenterologom te da učinite pregled djeteta kako bi se raščistila situacija s alergijom i jelovnik što bolje isplanirao.