Beba od 7,5 mjeseci stalno stišće šake s palcem prema unutra

Poštovani, imam curicu od 7,5 mjeseci koja se do sad uredno razvija. Još se ne posjeda, ne puže, ali zadnjih dana diže stražnji dio u zrak pa se giba naprijed nazad.

shutterstock_1735801265.jpg
Play logo

Uredno jede, na AD-u je od trećeg tjedna života. U 4. mjesecu života sam primijetila da su joj šakice stisnute i palac unutra. Tada je napravljen UZV glave koji je bio uredan te je polako i otvarala šake češće i bilo je ok. No u posljednja dva tjedna sam primijetila kako opet stišće jako šakice i palčevi su unutra. Čim ima podražaj i kada se igra sve je super i palčevi su vani, ali čim ruka miruje, automatski ih stavlja unutra. Rijetko ju vidim s palcem vani, isto tako, rijetko ju vidim da u mirovanju nisu stisnute šake.

Play logo

Moje pitanje, koliko je to zabrinjavajuće i da li je moguće da nakon dobrog UZV-a u 4. mjesecu života, sada svejedno može postojati neurološki problem kod djeteta? Hvala!!

Odgovor:

Poštovana,

uzevši u obzir sve drugo što navodite, ne čini se da vaša beba ima neurološki problem. Svakako, ako se to nastavi prvo sugeriram pregled fizijatra koji će procijeniti da li su potrebne, i ako jesu, koje razvojne vježbice.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.