Beba je razdražljiva, podriguje, ima suhi kašalj i ne znamo odakle da krenemo s pretragama

Poštovani, dijete od godinu dana već je mjesecima nervozno, razdražljivo u vidu čestog noćnog buđenja gdje se dosta migolji, vrti, izvija se u luku prema vani, trza, plače, puno podriguje, po 5-8 puta nakon podoja, ima suhi kašalj pogotovo nakon hranjenja, koji po noći traje do čak sat i pol nakon hranjenja te se tada probudi

shutterstock_1735801265.jpg

. Ponekad je kod tog buđenja bilo i povraćanja. Ima i povremeni kašalj preko dana. Samo je jednom imao temperaturu u godinu dana u trajanju od dan i pol, pa je prošla sama od sebe. Često mu čujem sadržaj želuca u vidu mućkanja.

Sve pretrage odrađene su prije nekoliko mjeseci, uključujući i gastroskopiju. Krvni nalazi većinom uredni, osim trombocita, koji su povišeni 553 već mjesecima i snižen hemoglobin 109. Dijete često odbija hranjenje i pijenje. Od doslovno kapi vode podriguje i onda maše ručicama. Općenito ima nagle, nervozne akcije. Ima i motoričkih kašnjenja zbog neuravnoteženosti tonusa. Dijete često nervozno u snu i budno trlja uši, no nema nikakvih upalnih stanja. Upravo sam dobila nalaz brisa nosa gdje je otkrivena bakterija Haemophilus influenzae.

Je li moguće da ona utječe toliko njegovo ponašanje? Koje pretrage još preporučujete? Što bi mu moglo biti? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR:

Ovo sve što ste naveli ne mora biti patologija. Migoljenje, meškoljenje, pretakanje u trbuhu su sve funkcijska zbivanja koja znamo vidjeti kod male djece, a da je sve uredu. No da budemo sigurni nekada radimo pretrage, što je kod Vašeg djeteta i učinjeno. Ukoliko ste radili i gastroskopiju znači da ste isključili i refluksnu upalu jednjaka.

Bez pregleda i uvida u ostale pretrage koje ste radili teško je reći bi li se još što trebalo. Hemofilus inf. nije uzrok problemu.

Za žeđ dajte samo vodu, nemojte čajeve niti sokove, a nastojte da večernji obrok bude gušći, a ne samo tekuće mlijeko. Može se pokušati i sa zagušćivačima koji sprečavaju dizanje sadržaja u jednjak tipa Gaviskon, ali to Vam pedijatar koji poznaje dijete treba ordinirati.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.