Tinejdžeri koji su bliski sa svojim majkama u manjoj će mjeri ulaziti u nasilne i toksične veze?

Dobar odnos između majke i djeteta ključan je, kao i majčina ljubav

Tinejdžeri koji su bliski sa svojim majkama u manjoj će mjeri ulaziti u nasilne i toksične veze?

Svi ćemo se složiti da je majka jedina osoba u životu koju baš nitko ne može zamijeniti, a bez koje ne znamo kako bismo dalje. 

Povezanost između majke i djeteta vrlo je važna, a bez da i primjećujemo, ona igra veliku ulogu u formiranju naše osobnosti. Osim toga, odluke koje donosimo kada odrastemo uvelike su povezane s vrstom odnosa kakav smo imali s našim majkama tijekom djetinjstva. 

Image

11 znakova da ti je mama najbolja prijateljica i da ništa to ne može promijeniti


Nedavno je istraživanje pokazalo da, ako je povezanost između majke i djeteta pozitivna i puna ljubavi od najranijih faza života, djeca će, jednom kada postanu tinejdžeri, ulaziti u veze pune ljubavi, a ne one nasilne i toksične

Koliko je uistinu važna povezanost između majke i djeteta te sama majčina ljubav pokazala su još neka istraživanja. 

Važnost odnosa između majke i djeteta

Prijašnja su istraživanja pokazala da su tinejdžeri koji su tijekom odrastanja bili izloženi konfliktima i svađama između majke i oca skloniji jednakom ponašanju sa svojim budućim partnerima. Ako su odrastali gledajući kako se jedan od roditelja ponaša nasilno prema drugom, imaju veliku predispoziciju naći se u vezama koje će biti jednako tako nasilne.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Ipak, novo istraživanje pokazalo je drugu stranu medalje. Ako je majka, unatoč nasilnoj vezi sa svojim suprugom, prema svojoj djeci pažljiva i obasipa ih ljubavlju, manje su šanse da će se ta djeca naći u sličnim vezama u budućnosti. Roditeljstvo i odgoj prepun ljubavi i pažnje prema djeci pomaže im da tijekom perioda adolescencije izbjegavaju nasilne veze

Majčina ljubav donosi zaštitu

Ranije spomenuto istraživanje provedeno je među 140 mladih, čiji su roditelji u braku ili žive zajedno, a polovica sudionika imalo je roditelja koji ima problema s alkoholom. Anketa je među sudionicima provedena dvaput: prvi puta kada su ispitanici bili djeca u osmom razredu, a drugi put kada su postali tinejdžeri, u zadnja dva razreda srednje škole. Svrha anketa bila je otkriti koliko su ispitanici bili izloženi konfliktima između njihovih roditelja, koju su percepciju sudionici imali o svojim majkama, kao i jesu li bili žrtve nasilja


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Istraživanje je otkrilo da djeca koju su odgojile pozitivne majke, pune ljubavi i prihvaćanja, manje će vjerojatno imati nasilne partnere u budućnosti, čak i ako je brak njihovih roditelja bio pun konflikata. Za razliku od njih, djeca koja sa svojim majkama nisu imala odnos pun ljubavi, bila su više izložena štetnim posljedicama i bračnim konfliktima, odnosno imala nasilne partnere u razdoblju adolescencije.

Zašto je majčina ljubav važna

Prema istraživanju, kvaliteta odnosa između djeteta i roditelja pomaže djeci da oblikuju svojevrsni radni model. Primjerice, ako se otac nasilno ponaša prema majci i započinje sukobe, dijete će iz tog primjera naučiti druge gledati kao nepouzdane i kao neprijatelje, a i sebe će gledati kao neprijatelje.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)


S druge strane, ako majka svoje dijete odgaja u pozitivnom okruženju, prepunom topline, prihvaćanja i zdrave komunikacije, to će dijete sebe vidjeti na pozitivan način. To se može dogoditi čak i ako je odnos između majke i oca prepun konflikata. Dakle, majčina je ljubav najvažnija od svega.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.