Blizanke Ema i Monika obiteljsku su tradiciju pretvorile u brend pletenih komada s dušom

Nikad nemamo dovoljno zanimljivog pletiva u ormaru, a sada smo otkrile i hrvatski brend koji nas je svojom estetikom prozračnih pletenih komada oduševio

Blizanke Ema i Monika obiteljsku su tradiciju pretvorile u brend pletenih komada s dušom

Kao i obično, uvijek smo u potrazi za malim domaćim brendovima koji kreiraju i stvaraju genijalne ručno rađene proizvode s dobrom dizajnerskom pričom. Tako smo ovog puta pronašle Emu i Moniku Cipru, blizanke koje stoje iza brenda Cipra Studio.


Kao i mnogim drugim kreativcima, pandemija i karantena omogućile su Emi i Moniki, inače stručnim specijalisticama inžinjerkama informacijskih tehnologija, više bavljenja njihovim hobijima jer su imale i više slobodnog vremena. Tako su svoj hobi kojim su se počele baviti još u djetinjstvu pretvorile u vlastiti brend dizajnerskih pletenih vestica, topića i haljinica.

Image

Od volana do metalik sjaja: Pronašle smo domaći brend koji ima IT komade za ljetnu sezonu

„U našoj obitelji pletenje je tradicija, tako da je bilo pitanje vremena kada ćemo početi stvarati. Naša nena nas je naučila plesti kada smo imale 9 ili 10 godina. To su bili počeci, plele smo torbice, šalove. Tijekom ove situacije s pandemijom, intenzivnije smo počele plesti s mamom, te tako i došle na ideju za pokretanje brenda. Imale smo vremena fokusirati se samo na pletenje, pa je nama lockdown dobro došao. U svakom zlu nešto dobro“, objašnjavaju nam djevojke koje naglašavaju kako je pletenje odličan način stvaranja komada odjeće koji su drugačiji i posebni. Jednom riječju – unikatni.


U svojoj ponudi, koja se može razgledati na njihovom Instagram profilu, trenutno imaju kratke ljetne topiće, pletene ljetne haljine i vestice i kardigane idealne za prohladne ljetne večeri ili prva jesenska jutra. Ispleteni u šarenim kombinacijama boja, s prugicama ili pak jednostavni jednobojni, modeli Cipra Studija odmah su nas oduševili.


„Rukotvorine zahtijevaju dosta vremena. Svakom komadu pridajemo pažnju, pazi se na svaki detalj. Zavisi koji komad pletemo -  proces izrade traje od 4 do 10 dana. Od materijala koristimo samo prirodne materijale - pamuk, vunu i merino vunu“, govore nam ove blizanke koje su ponosne na to što su uspijele prenijeti znanje svoje nene i majke na vlastiti dizajn i pokrenuti mali lokalni brend.


S obzirom da je pletenje i kukičanje pomalo zaboravljen hobij, ovakvi nas brendovi posebno vesele jer udahnjuju novi život u stare običaje i vještine kojima su se ponosile neke prijašnje generacije. S obzirom da su svi komadi ovog brenda ručni rad, cijene će im varirati ovisno o veličini, vremenu potrebnom da se model izradi kao i razini zahtjevnosti izrade. Već ispleteni modeli se mogu razgledati na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.

Ne želimo se ograničavati, upadati u kalupe, opterećivati se i robovati stilovima, nego naprotiv rasteretiti se, imati slobodu duha i kreacije. Želimo mladima približiti pletenje kao nešto zanimljivo, kreativno, opuštajuće te smo voljne držati radionicu pletenja. Predstavljamo domaći dizajn, ručni rad, pa samim time želimo i održati tradiciju“, zaključuju Ema i Monika, a mi možemo samo dodati kako već vidimo kako će malo po malo naš Instagram feed postati ispunjen njihovim sjajnim pletivima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.