Ben je zaljubljenik u putovanja iz SAD-a. Otkrio mi je kako je korona utjecala na njegov život

Turustička branša iznimno je pogođena pandemijom korona virusa, no unatoč tome primjer ovog mladog 25-godišnjeg Amerikanca pokazuje nam kako ni u ovim teškim trenucima ne trebamo prestati sanjati o novim putovanjima i avanturama koje će uslijediti kada se riješimo korone

Ben je zaljubljenik u putovanja iz SAD-a. Otkrio mi je kako je korona utjecala na njegov život

Dok svijet tone u kaosu koji je izazvala pandemija korona virusa, a ekonomske posljedice tek se predviđaju, mnogi su već sada diljem svijeta zbog zatvorenih kafića, ureda, radionica izgubili posao i sva primanja. Osobito su situacijom pogođene Sjedinjene Američke Države, zemlja s trenutno najviše oboljelih od smrtonosnog korona virusa, a koja ima notorno loš zdravstveni sustav koji privilegira isključivo one koji si mogu priuštiti vrtoglavo visoke bolničke račune dok druge ostavlja na milost i nemilost sudbini.

Iako je ova novonastala kriza zbog COVIDA-19 Amerikance primorala na solidarnost i međusobno pomaganje, mnogi su preko noći izgubili posao. Više milijuna Amerikanca tako je u posljednjih mjesec dana direktno osjetilo zastrašujuće posljedice pandemije, no među njima nije Ben Green, 25-godišnjak iz Seattlea zaljubljen u putovanja koji je zahvaljujući firmi u kojoj radi – zaštićen od negativnih ekonomskih posljedica krize.

Ben naime živi i radi putovanja. Zaposlen je u slavnoj američkoj turističkoj agenciji Rick Steves' Europe, koja je specijalizirana za organiziranje turističkih putovanja diljem Europe, a bave se i izdavaštvom turističkih vodiča, produkcijom serija dokumentaraca o Europi, a nude i informativne tečajeve posvećene pojedinim kulturama i europskim zemljama.

Strast za putovanjima ovog svestranog mladića rasplamsala se 2015. kada je svojoj obitelji priopćio kako bi želio otići na studijski semestar u Krakow na Jagiellonian Sveučilište. Bila je to velika stvar, jer nitko iz Benove obitelji tada nije nikada bio van SAD-a.
(Foto: Ben Green)

„Moji roditelji su bili jako zabrinuti, jer su smatrali da je to opasna zamisao. „Putin će napasti Poljsku i odvesti te u Sibir!“, mama mi je jednom prilikom rekla poluozbiljnim tonom zbog čega sam jednostavno morao prevrnuti očima i nastaviti sa svojim planom. S vremenom su se smirili, a mojih šest mjeseci u Krakowu bili su najbolje razdoblje u mom životu i najbolja odluka koju sam ikada donio. Tada sam se po prvi puta zaljubio u putovanja“, započinje Ben svoju životnu priču.

Kao Amerikanac susreo se s mnogim stereotipima o svom narodu, ali se suočio i sa vlastitim predrasudama o drugim kulturama. Upravo su mu putovanja, koja su sada u cijelom svijetu stavljena na čekanje, otvorila oči za kulturno i prirodno bogatstvo svijeta.

Image


(Foto: Ben Green)

„Putovanja su način na koji mogu najuspješnije učiti o svijetu, steći nove spoznaje i sagledati stvari iz drugačije perspektive“, dodaje Ben koji je svoju strast podignuo na novu razinu kada  je dobio posao u Rick Steves' Europe, turističkoj agenciji koja je njegovoj ljubavi prema otkrivanju svijeta dala novi zalet, a sada ga za vrijeme korona virusa štiti od pogubnih ekonomskih posljedica s kojima se mnogi suočavaju.

Ben u Rick Steves' Europe sada radi već tri godine, a samo u 2019. kroz sve su svoje ture u Europi ukupno proveli preko 31.000 Amerikanaca kojima su pokušali približiti raznolikost kultura, hrane, jezika i religija Europe te ih na taj način educirati, ali ih i zabaviti. Ova firma od 110 zaposlenika jedna je od rijetkih koja ima taj luksuz da se može održati na životu unatoč tome što ove godine vjerojatno neće moći zaraditi onoliko koliko je zarađivala proteklih godina. 

Image


(Foto: Ben Green)

Naime, kao što znamo i mi u Hrvatskoj, turističke djelatnosti  ove godine jednostavno mogu računati na pad zarade od čak 90%, a mi nismo jedina država s tim problemom. Upravo suprotno – problem je univerzalan. Turističke agencije, hoteli, aviokompanije zatvaraju svoj vrata i otpuštaju radnike jer ono što je nekada bila vrlo lukrativna branša zbog COVIDA-19 sada pati više no ijedna druga. Iako se svi nadamo da će se haranje virusa smiriti do ljeta, neko vrijeme intenzitet putovanja zasigurno će biti itekako smanjen.

Unatoč tome što su sve turističke ture Benove tvrtke za ovo proljeće otkazane, a s onim jesenskima i ljetnima tek treba vidjeti što će se dogoditi, vlasnik i direktor firme, slavni Rick Steves, svoje je zaspolenike zaštitio i osigurao im rad od kuće koji će se nastaviti kroz ovu krizu, a neće biti ni otpuštanja. 

„Ova pandemija je ogromna opasnost i prijetnja tolikim aspektima života, a putovanja su tek jedno od mnogih pogođenih sektora. Iako je ova kriza prva tog tipa u posljednjih sto godina, imali smo krize i udare na turizam i nedavno, pa se ta branša ipak uvijek uspjela ponovno osoviti na noge. I ne samo to, već se vratiti još jača i snažnija. Da budem jasan – virus može promijeniti naše planove, ali ne može izbrisati naše snove o putovanjima“, objašnjava nam Ben svoj stav te dodaje kako on, i ostali njegovi kolege i kolegice, sada rade od kuće i pomažu ljudima da iz sigurnosti svojih domova i dalje mogu sanjati o Europi i čudima koja im ona može ponuditi – jednog dana kada pandemija iščezne.

„Moja mi je kompanija još jednom pokazala koliko je sjajna i koliko cijeni svoje zaposlenike. Reagirali su brzo i iznimno transparentno. Svi radimo van ureda, za sada nismo otkazali sve ture za ovu godinu, no stalno smo u kontaktu s nadležnim institucijama i pratimo sva događanja vezana uz širenje virusa“, objašnjava Ben kako kod njih sada stvari funkcioniraju.

Image


(Foto: Ben Green)

No, iako je on privilegiran, mnogi Benovi sunarodnjaci nisu te sreće, a on je toga itekako svjestan.

„Utjecaj virusa na naše živote u SAD-u je znatan. Kao nacija nismo proživjeli mnogo kriza – većinu ratova vodili smo na tuđem tlu, a naša naš je jaka ekonomska, politička i geografska pozicija zaštitila od mnogih potencijalnih prijetnji. No, s COVIDOM-19 to ništa ne znači. Sada smo primorani na socijalno distanciranje, zatvaranje škola i malih obrta, a pojedine savezne države odlučuju o ostalim mjerama. Neke savezne države tretiraju ovu krizu ozbiljnije no druge, a moja država Washington za sada se vodi politikom „Stay Home, Stay Healthy“ politikom“, otkriva nam Ben koji dodaje kako je rad od kuće sada produžen do kraja travnja, no svi očekuju da će ova situacija potrajati i duže.

Kao što cijeli svijet zna, američke su vlasti odobrile paket pomoći svojim građanima kakav nije zabilježen nikada u povijesti – 2 bilijuna američkih dolara iz rezervi tako će se sada iskoristiti za pomoć poduzetnicima, ali i građanima pa će tako svaki državljanin SAD-a koji zarađuje manje od 75.000 dolara godišnje dobiti ček od 1200 dolara jednokratne pomoći kako bi svi skupa lakše prebrodili ova teška vremena.

„To je američki način pomaganja malim biznisima da se održe na životu i nastave plaćati svoje radnike, slične modele ima i Velika Britanija“, pojašnjava nam Ben te dodaje kako je po njegovom mišljenju najveći problem ove situacije nespremnost s kojom je svijet dočekao ovu pandemiju.

„Naš odgovor na krizu i ovu prijetnju smrtonosnog virusa trebao je biti brži i drastičniji, trebali smo odmah više testirati te u što većem postotku izolirati oboljele. Na taj smo način mogli lakše kontrolirati širenje virusa stavljajući pojedince u karantenu. U SAD-u uspjeh jedne savezne države ne znači mnogo, ako neka druga trpi znatne gubitke i u financijskom smislu, ali i u smislu ljudskih života - svi smo povezani“, tvrdi Ben koji ipak ne dopušta da mu se vedar duh pokoleba.

On nastavlja vrijedno raditi, istraživati sva svoja buduća odredišta i destinacije, a zbog situacije u svijetu sada se više i češće čuje s prijateljima diljem svijeta – eto, barem jedna dobra stvar koju je korona iznjedrila. Povezala nas je, solidarizirala i natjerala da brinemo jedni od drugima.
(Foto: Ben Green)