5 trikova koje koriste osobe koje su fantastične u komunikaciji

Osim zanimljivih tema za razgovor, važno je znati birati što ćeš reći ali i slušati

5 trikova koje koriste osobe koje su fantastične u komunikaciji

Jesi li ikada susrela osobu koja svojim konverzacijskim sposobnostima obara sve oko sebe s nogu? To su osobe koje, bez obzira na to o kojoj se temi radilo, uvijek imaju nešto zanimljivo i pametno za reći. I ne samo to: kada ti imaš nešto za dodati, oni će učiniti da se osjećaš kao da si najvažnija (i najzabavnija) osoba u sobi. Ovo su njihovi konverzacijski trikovi:


Oni znaju točno koje detalje uključiti u priču

To je ono što najbrže pokvari dobar razgovor: verbalni nered. Dobri sugovornici zapravo su verbalni urednici - oni znaju izbaciti nebitne i nezanimljive stvari i uključiti samo pojedinosti koje su najprikladnije i najzanimljivije. Drugim riječima, ne obasipaju specifičnim pojedinostima poput datuma ili imena.

Oni ne prekidaju druge da bi rekli svoja iskustva

Pokušavaš pokazati malo suosjećanja ili pronaći zajednički jezik. Razumijem. Ipak, upuštanje u sličnu priču o svojim problemima kada se netko žali na situaciju na poslu, prekid veze ili brigu o djeci može nenamjerno prebaciti fokus s ugodnog razgovora na natjecanje oko toga tko ima veće probleme u životu.

Slušaju više nego što pričaju

Danas ima toliko stvari koje nam odvlače pažnju: mobitel, popis poslovnih obaveza, obaveze kod kuće i s obitelji, slatko štene na pločniku koje naprosto moraš poslikati za Instagram - ima ih koliko hoćeš na raspolaganju. Ipak, dobar sugovornik usredotočuje svoju pozornost. On uspostavlja kontakt očima. On postavljaju pitanja i dozvoljava drugoj osobi da u potpunosti odgovori.

Ne boje se priznati ono što ne znaju

Svi smo doživjeli situaciju kada netko u razgovoru spomene nešto o čemu nemamo pojma. Ljudi koji su vješti u komunikaciju znaju da je potpuno u redu dopustiti da ta osoba završe svoj govor, a zatim ih zamoliti da se vrate i objasne. Ako to ne učiniš, razgovor teče i ti slušaš... ali si potpuno izgubljena jer ne razumiješ u potpunosti o čemu se priča. Osim toga, molba za više detalja ili dodatno objašnjenje je poput komplimenta: izgleda da doista obraćaš pozornost ako tražiš još više informacija.

Dobro su načitani

Pronalaženje zajedničkih točaka počinje s praćenjem aktualnih događaja. Ne, to ne mora značiti politiku ili pogoršanje krize oko ebole (iako je i to bitno). Naprotiv, to može značiti praćenje svega onoga što tebe zanima - cool blog o majčinstvu, praćenje pametnih slavnih osoba na Twitteru ili jednostavno uživanje podcastevima dok putuješ na posao. Zaključak je: Uvijek je dobro imati neke teme s kojima možeš pridonijeti razgovoru. Najbolji sugovornici uvijek drže stvari zanimljivim otvaranjem novih tema o novim idejama.