Šuška se, šuška

Žene i novac: Ove greške najčešće radimo kad su financije u pitanju

Ne, nije riječ o nepromišljenom trošenju novca, što će vjerojatno mnogi pomisliti. Žene su oprezne s financijama i u tome se krije jedna od zamki

pexels-karolina-grabowska-5899195.jpg
Foto: Pexels

Financijska neovisnost temelj je osobne slobode i jedan od glavnih čimbenika duševnog mira - besparica, minusi, krediti i dugovi itekako utječu na kvalitetu života, izazivaju nesanicu i izlažu te golemom stresu.

Image
Finacijski coaching

Tetka: 'Želim žene potaknuti da investiraju, jer to rade bolje od muškaraca'

Znaš kako se kaže: Novac nije bitan onom tko ga ima, ali bitan je onome tko ga nema. Kako bi uvijek imala, barem onoliko koliko ti treba za pristojan život i sitne radosti, a ako su ti apetiti veći, onda i više, poslušaj savjete Tori Dunlap, financijske trenerice i autorice knjige The Financial Feminist.

shimmer fallback

Primijeni ih i podebljaj svoj račun. Dunlap se fokusirala upravo na žene i njihov doživljaj novca, način na koji ga troše i investiraju. Žene i muškarci itekako se razlikuju kada je o novcu riječ, a u nastavku ti otkrivamo tri uobičajene zamke u vezi s osobnim financijama za koje Tori kaže da su tipične za žene te savjetuje kako ih izbjeći. Otkrij što doista znači promijeniti svoj odnos prema novcu na bolje.

Brzaš i preskačeš korake

Tori kaže da, iako su mnoge njezine klijentice u početku bile uzbuđene svega što su naučile o ulaganju, štednji i otplati dugova, taj je entuzijazam s vremenom splasnuo ako nisu prvo poradile na svom odnosu prema novcu. “Ne možeš ostvariti materijalno blagostanje sve dok ne počneš shvaćati kakvu vrstu emocionalnih i psihičkih blokada imaš oko novca", objašnjava Tori te savjetuje vrlo jednostavnu vježbu koja će ti u tome pomoći.

Riječ je o vođenju dnevnika, što Tori preporučuje prije, nego se upustiš u same brojke. Razmisli o svom prvom sjećanju na novac i o tome kako je to sjećanje utjecalo na tvoje današnje financijske navike. Ovakve vježbe pripremit će te za uspjeh na financijskom putu prije, nego što uopće napraviš proračun.

shimmer fallback

Previše analiziraš

Je li ti se ikada dogodilo da želiš skuhati zdravo i ukusno večeru kod kuće, ali toliko si neodlučna oko toga što kuhati da na kraju završiš na pizzi u kvartovskom restoranu, u kasnim večernjim satima? Ako si odgovorila potvrdno, onda ti je poznat osjećaj analitičke paralize, za koji Tori kaže da je vrlo česta prepreka kod žena u ispunjavanju osobnih financijskih ciljeva. Mnoge od njih previše i predugo razmišljaju o pronalaženju najboljeg investicijskog fonda ili nekog drugog oblika štednje pa s istom ni ne počinju, a godine prolaze.

Tori savjetuje - jednostavno kreni sa štednjom, ulaganjem ili čak i ulaženjem u kredit - učiniti prvi korak mnogo je važnije za financijski rast nego pronaći savršenu opciju. Naglašava, najvažnije je početi što prije. Naime, razlike između opcija toliko je malena da se ne isplati čekati, Najbolja stvar koju možeš učiniti za sebe je da odabereš jednu opciju i kreneš. Već danas.

shimmer fallback

Bojiš se ulaganja

Mnoge žene zaziru od ulaganja i u tome se uvelike razlikuju od muškaraca koji pak ponekad previše hazarderski ulaze u isto. Mi smo ziherašice, dok oni previše riskiraju. Ni jedno ni drugo nije dobro. Trebalo bi pronaći sredinu, a to za žene znači da bi se trebale usuditi riskirati. Prema Tori, ulaganje je ustvari briga o 65-godišnjoj sebi. "Ulaži sada kako bi jednog dana mogla potrošiti. Primjerice, na fini sauvignon blanc uz ručak”, objašnjava Tori. Ono što želi reći je da sada ulažeš kako bi mogla lijepo živjeti u mirovini.

Paralizirajućeg straha od ulaganja možeš se riješiti tako što ćeš se bolje upoznati s problematikom, ali i razmisliti o tome zašto će ulaganje biti dugoročno dobra stvar za tebe i zašto će se odlaganje tog novca na neko vrijeme isplatiti. Stavljanje nešto novca sa strane u 2023. putem ulaganja može napraviti veliku razliku u 2043., 2053. ili 2063. godini.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.