Vratio se Šime

Kod kuće za Božić: Maleni Šimun Lavljeg Srca vratio se iz Amerike nakon uspješnog liječenja

U moru loših vijesti evo i jedne koja grije srce: prije nekoliko dana kući se s obitelji vratio Šimun, mali heroj za kojeg je zdušno navijala cijela Hrvatska

PXL_030920_29998557.jpg
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Dječaka Šimuna Stojanovića iz Županje upoznali smo 2019. godine kad je prvi put putovao u Ameriku na liječenje. Mališanu je morala biti amputirana noga te postavljena po mjeri izrađena proteza. Cijela je Hrvatska od toga dana uz malenog dječaka, baš kao i uz djevojčicu Kiaru koja je upravo na dan Šimunova povratka u Zagreb otputovala u Ameriku.

"Danas smo završili jedno veliko poglavlje u našim životima, Lav je sletio i pretrčao aerodrom u Zagrebu uzduž i poprijeko! Mala Kiara danas je na tom istom aerodromu otišla u daleku Ameriku primiti eksperimentalni lijek koji će joj spasiti život. Nadu nam je dala vaša velikodušnost i nesebičnost. Stavljamo je u molitve i nadamo se da će i ona uskoro protrčati istim mjestima na kojima je danas Šima trčao! Sretno malena! Božić neka nam svima donese zdravlje, ljubav, sreću i blagostanje! Nas Božić je već danas započeo. Sve vas volimo", napisali su Šimunovi roditelji, mama Martina i tata Tomislav, u statusu na Facebook stranici 'Za Šimunov korak".

Podsjetimo, Šimunov život nije počeo bezbrižno. Trogodišnjaka od rođenja muče brojni problemi sa zdravljem. Kad je imao samo mjesec dana operiran je zbog dijagnoze spine bifide, odnosno rascjepa kralježnice. Ovo je uzrok visokog tlaka u njegovom mokraćnom mjehuru radi čega dječačić nosi kateter. Šimun je rođen s nedostatkom kostiju - točnije, njih 25 - između ostalog i bez čašice u kuku, kao i bez jednog koljena te s duplikacijom bedrene kosti.

Prva je operacija dakle prošla uspješno, Šimun se brzo naviknuo na protezu, no zatim je u zdravoj nozi počela rasti kost i nastali su novi problemi - koje je hrabri dječak lavovski podnio. Obitelj je tako u lipnju, nakon godinu i pol, opet morala otputovati u Ameriku, ponovno u Paley Orthopedic & Spine Institutu na Floridi, gdje su mu u nogu ugradili vijke kako bi se stabiliziralo stopalo. Također, tom su mu prilikom u kuku otpuštene tetive kako bi bedrena kost sjela u čašicu kuka i dječaku omogućila kretanje. No prije no što je Šimun mogao sam učiniti nekoliko koraka slijedile su intenzivne fizikalne terapije - koje su trajale više mjeseci. Ovo mu nije lako palo jer je Šimun, kazala je tada mama Martina, hiperaktivno dijete kojemu samo sjedenje i puzanje nije dovoljno. Bila je to operacija koja je zamalo otkazana - naime, Šimun je mjesec dana prije zakazanog termina prvi put imao epileptični napad. Postojao je rizik da se napad ponovi za vrijeme samog zahvata, no srećom to se nije dogodilo.

Inače, kako je dječak obožavatelj nogometa, a posebice našeg ponajboljeg nogometaša Luke Modrića, obitelj je na ljeto tijekom boravka u Americi budno pratila europsko nogometno prvenstvo. Do kapetana naše reprezentacije bila je došla priča o Šimunu Lavljeg Srca te ga je on odlučio ohrabriti toplim riječima:

"Bog Šimune, prijatelju moj, nadam se da si dobro. Znam da si veliki navijač hrvatske reprezentacije i mi smo isto tako tvoji veliki navijači. Želim ti da budeš hrabar i jak kao što znam da jesi. Mi smo svi uz tebe."

shimmer fallback

Ova je poruka izazvala lavinu emocija kod malenog Šimuna i njegove obitelji s druge strane oceana te je Šimunova mama Martina na Facebooku objavila:

"Luka, šaljemo i mi tebi jednu poruku: hvala ti što uvijek pronađeš vremena staviti osmijeh na nečije lice, ovaj osmijeh mog djeteta ti nikada nećemo zaboraviti. Sve one titule vrhunskog nogometaša ne mogu se mjeriti s onom jednom, vječnom - a to je da si divan čovjek, velikog srca!"

shimmer fallback

Šimun je tako opet doma i jedva čeka upoznati svog idola s kojim definitivno dijeli borbeni duh i hrabrost - odlike kakve imaju samo oni najposebniji među nama. Bez sumnje, za Šimuna i njegovu obitelj bit će ovo jedan uistinu sretan Božić.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.