Uz nekoliko jednostavnih joga položaja do pločica na trbuhu i vitkog struka

Joga je odličan način da svoje tijelo, ali i psihu dovedeš u kondiciju. Poštuješ li pravila, izbjeći ćeš ozljede i postići odličnu figuru

Uz nekoliko jednostavnih joga položaja do pločica na trbuhu i vitkog struka

Bilo da želiš pločice na trbuhu ili ravan trbuh i uzak struk, ne moraš provoditi sate i dane u teretani. S jogom do svojih ciljeva možeš doći na puno elegantniji način.

Uz tek nekoliko položaja učvrstit ćeš cijelo tijelo, čak i one mišiće kojih nisi ni svjesna - primjerice onih unutarnjih koji drže kralježnicu te se dobro razgibati i istegnuti. Osim toga, a ne manje važno, poboljšat ćeš držanje, produbiti disanje i povećati svijest o svome tijelu.

Image

Što se događa tvome tijelu ako svakodnevno radiš plank?

Image


(FOTO: Pexels)

"Usredotoči se na pokret i na dah te aktiviraj mišiće trupa jer ćeš na taj način moći kontrolirati pokret. Slušaj svoje tijelo i idi do razine koja je primjerena tvojoj snazi i fleksibilnosti. Svaki položaj možeš prilagoditi sebi", poručuje joga instruktorica Hannah Barrett koja je izdvojila nekoliko položaja, odnosno njihovih varijacija Pogledaj ih u nastavku.

Nemoj ispustiti ciglicu

Lezi na leđa, kralježnicu "priljepi" za pod, noge i glavu podigni od poda pa spoji desni lakat i desno koljeno kako bi pridržala ciglicu dok lijevu ruku i lijevu nogu ispružaš i istežeš. U tom trenutku udišeš, a izdišeš kada se vraćaš u početni položaj. Ponovi vježbu deset puta i vodi računa o donjem dijelu leđa i zdjelici. Oni moraju biti fiksirani za pod. Postoje i napredne varijacije ove vježbe, kao što možeš vidjeti klikom na strelicu na Instagramu joga instruktorice, nakon što pogledaš opisanu vježbu.

Iz jednog planka u drugi

Plank je sastavni dio joge i kroz njega se ide iz jedne asane u drugu. Učvršćuje cijelo tijelo, a osobito mišiće trupa. Vježbajući plank vrlo brzo ćeš isklesati pločice na trbuhu. Kako ti ne bi bilo dosadno u izdržaju, "začini" ga kao Hannah. Iz planka na podlakticama prebaci se u plank na rukama i natrag.

Za početnike

Jedno od glavnih pravila u jogi je da slušaš svoje tijelo i ne ideš preko granica. Na taj način izbjeći ćeš ozljede, uživati u vježbanju i iz njega izvući najveću dobrobit. U videu u nastavku prikazane su položaji pas prema dolje, plank i navasana ili položaj broda, prolagođeni početnicima. Ove asane ili položaji nadovezuju se jedan na drugi, tvoreći cjelinu i učvršćujući tvoje abdominalne mišiće. 

Za bedra, stražnjicu i trbuh

Kombinacijom joge i određenih vježbi, uz pomoć elastične trake, u dvije minute odradit ćeš pravi trening za bedra, stražnjicu i trbuh, ali i za ravnotežu te kukove.