Mnogima je dan ugljikohidrata najomiljeniji i najlakše ga prebrode i to ne samo zbog večere. Ukoliko nemate ideja što pripremiti, pomoći ćemo vam.
Na UH dan ručajte bilo koji oblik tijesta uz dodatak začina (kečap, origano, povrće i sl.) ili sa povrćem. U obzir dolazi tjestenina, slano pecivo, pizza vegetariana... Možete jesti bilo koju vrstu prerađenih žitarica (mljevenu heljdu, ječam, proso…).
Za večeru uzmite komad torte, ili 3 manja kolača, ili 3 kuglice sladoleda i obavezno 1 rebro tamne čokolade. Ako ne volite slatko, uzmite manje pecivo ili komad pizze i 1 rebro tamne čokolade.
Šarene špagete100 g špageta (pola od graham brašna, a pola sa špinatom)
200 g svježih gljiva
1/2 zelene paprike
1/2 crvene paprike
1/2 manje glavice luka
2 čajne žlice maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
1 žlica zelenog peršina
sol, papar
Tjesteninu skuhajte prema uputi na pakiranju. Popržite na ulju luk dok ne postane zlatno-smeđi, dodajte zgnječeni češnjak i na trake narezanu papriku. Ostavite par minuta da se poprži, a zatim dodajte gljive narezane na ploške te posolite i popaprite. Kuhajte sve otprilike 7 minuta, a po potrebi dodijelite malo vode. Prije nego je jelo gotovo umiješajte peršin. Umak pomiješajte sa tjesteninim. Uz to pripremite salatu od rajčice.
Krpice sa zeljem
1 glavica svježeg zelja
2 glavice luka
sol
papar
ulje
kupovne krpice ili istrgane od tijesta za rezance
Skuhajte krpice prema uputi na poakovanju. Na ulju propirjati sitno rezani luk, dodati zelje izrezano na centimetar široke rezance i pirjati miješajući dok zelje potpuno ne omekša i postane staklasto. Začinimo i pomiješamo s kuhanim krpicama.
Spaghetti a la Napoletana
100 g špageta
1 luk
1 režanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1/2 limenke pelata ili 2 veće rajčice
1 list lovora
sol, papar
nekoliko listića bosiljka
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Luk i češnjak narežite na sitne kockice i propirjajte na zagrijanom ulju. Dodajte pola limenke pelata, lovorov list začinite i kuhajte pet minuta. izvadite lovorov list i prelijte po tjestenini te ukrasite bosiljkom.
Pizza sa paprikom, gljivama i lukom
gotovo tijesto za pizzu
1/2 zelene paprike
1/2 crvene paprike
1 glavica luka
100 g šampinjona
2 dcl pirea od rajčice
1 žlica maslinovog ulja
1/2 male žlice origana
papar, sol
Kako bi priremili umak od rajčica pomiješajte pire od rajčica sa origanom, maslinovim uljem, paprom i solju. Prelijte po tijestu za pizzu. Papriku narežite na trake, gljive na ploške, a luk na kolutove i sve posložite po tijestu. Pizzu stavite u pećnicu, prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 20 minuta.
Trganci
oko 300 g brašna
žličica soli
1 glavica luka
Od brašna, soli i vode zamijesi se tvrdo glatko tijesto. Podijelimo tijesto na manje komade i uvaljamo u brašno. U kipuću posoljenu vodu prstima trgamo komade tijesta i spuštamo u vodu povremeno miješajući da se ne prime za dno posude.
Dok se tijesto kuha ogulimo i sitno nasjeckamo luk. Na malo ulja prepržimo luk da se zastakli (ne smije požutiti) dodamo soli po želji.
Tijesto se ocijedi i stavi na luk te dobro promiješa da se sve poveže i još malo zapecite tijesto 1-2 minute.
Palenta sa paprikom
60 g palente
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
1/2 žute paprike
1 crveni feferon
1/2 glavice luka
1 režanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
250 ml bistre juhe
Papriku narežite na trake, a luk i češnjak usitnite i posolite. Operite feferon, raspolovite ga, očistite i narežite na trakice. Pirjajte luk na ulju. Dodajte feferon, papriku i češnjak te začinite. Prokuhajte juhu, umiješajte palentu i kuhajte oko 10 minuta uz miješanje. Poslužite sa povrćem.
Njoki sa umakom od rajčice
1 paketić njoka
1/2 konzerve pelata
1 žlica maslinovog ulja
1 dcl vode
1 režanj češnjaka
sol, papar, bosiljak
Njoke pripremite prema uputama na pakiranju. Češnjak usitnite i propirjajte ga sa pelatima na maslinovom ulju. Dodajte vodu i kuhajte 5 minuta. Umak protisnite i začinite solju, paprom i bosiljkom. Kuhajte još par minuta. Prelijte umak po njokama.
Couscous salata sa povrćem
1/4 šalice couscousa
1 žlica maslinovog ulja
1/2 tikvice
1/2 manje žute tikva
1/2 crvene paprike
1 luk, sitno nasjeckani
100 g pesta sa bosiljkom
2 žlice vinskog octa
Skuhajte couscous prema uputama na pakiranju. Povrće usitnite i popržite na ulju. Pomiješajte couscous, povrće, pesto i ocat te poslužite.
Talijanska juha sa povrćem
(za 4 osobe)
400 ml kokošjeg temeljca
1 rajčica, sitno narezana
1 mrkva, sitno narezana
1 celer, sitno nasjeckan
100 g graška
1 lovorov list
mješavina mediteranskih začina
papar
100 g tjestenine (male školjke), skuhane i ocijeđene
1 limenka pelata
U zdjeli za juhu pomiješajte sve sastojke osim tjestenine i pelata. Nakon što sve zavrije, smanjite vatru te pirjajte 15-20 minuta. Dodajte kuhanu tjesteninu i usitnjene pelate te držite na vatri tako da se sve zagrije. Prije posluživanje uklonite lovorov list.