UN dijeta: recepti za UH dan

UN dijeta: recepti za UH dan
Ako nemate ideja za UH dan, evo naših prijedloga

Mnogima je dan ugljikohidrata najomiljeniji i najlakše ga prebrode i to ne samo zbog večere. Ukoliko nemate ideja što pripremiti, pomoći ćemo vam. Na UH dan ručajte bilo koji oblik tijesta uz dodatak začina (kečap, origano, povrće i sl.) ili sa povrćem. U obzir dolazi tjestenina, slano pecivo, pizza vegetariana... Možete jesti bilo koju vrstu prerađenih žitarica (mljevenu heljdu, ječam, proso…). Za večeru uzmite komad torte, ili 3 manja kolača, ili 3 kuglice sladoleda i obavezno 1 rebro tamne čokolade. Ako ne volite slatko, uzmite manje pecivo ili komad pizze i 1 rebro tamne čokolade. Šarene špagete100 g špageta (pola od graham brašna, a pola sa špinatom)200 g svježih gljiva1/2 zelene paprike1/2 crvene paprike1/2 manje glavice luka2 čajne žlice maslinovog ulja 1 režanj češnjaka1 žlica zelenog peršinasol, papar Tjesteninu skuhajte prema uputi na pakiranju. Popržite na ulju luk dok ne postane zlatno-smeđi, dodajte zgnječeni češnjak i na trake narezanu papriku. Ostavite par minuta da se poprži, a zatim dodajte gljive narezane na ploške te posolite i popaprite. Kuhajte sve otprilike 7 minuta, a po potrebi dodijelite malo vode. Prije nego je jelo gotovo umiješajte peršin. Umak pomiješajte sa tjesteninim. Uz to pripremite salatu od rajčice. Krpice sa zeljem

1 glavica svježeg zelja2 glavice  lukasolpaparuljekupovne krpice ili istrgane od tijesta za rezance

Skuhajte krpice prema uputi na poakovanju. Na ulju propirjati sitno rezani luk, dodati zelje izrezano na centimetar široke rezance i pirjati miješajući dok zelje potpuno ne omekša i postane staklasto. Začinimo i pomiješamo s kuhanim krpicama.

Spaghetti a la Napoletana

100 g špageta1 luk1 režanj češnjaka1 žlica maslinovog ulja1/2 limenke pelata ili 2 veće rajčice1 list lovorasol, paparnekoliko listića bosiljka

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Luk i češnjak narežite na sitne kockice i propirjajte na zagrijanom ulju. Dodajte pola limenke pelata, lovorov list začinite i kuhajte pet minuta. izvadite lovorov list i prelijte po tjestenini te ukrasite bosiljkom.

Pizza sa paprikom, gljivama i lukom

gotovo tijesto za pizzu1/2 zelene paprike1/2 crvene paprike1 glavica luka100 g šampinjona2 dcl pirea od rajčice1 žlica maslinovog ulja1/2 male žlice origanapapar, sol

Kako bi priremili umak od rajčica pomiješajte pire od rajčica sa origanom, maslinovim uljem, paprom i solju. Prelijte po tijestu za pizzu. Papriku narežite na trake, gljive na ploške, a luk na kolutove i sve posložite po tijestu. Pizzu stavite u pećnicu, prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 20 minuta.

Trganci

oko 300 g brašnažličica soli1 glavica luka   Od brašna, soli i vode zamijesi se tvrdo glatko tijesto. Podijelimo tijesto na manje komade i uvaljamo u brašno. U kipuću posoljenu vodu prstima trgamo komade tijesta i spuštamo u vodu povremeno miješajući da se ne prime za dno posude.

Dok se tijesto kuha ogulimo i sitno nasjeckamo luk. Na malo ulja prepržimo luk da se zastakli (ne smije požutiti) dodamo soli po želji.Tijesto se ocijedi i stavi na luk te dobro promiješa da se sve poveže i još malo zapecite tijesto 1-2 minute.

Palenta sa paprikom

60 g palente1/2 crvene paprike1/2 zelene paprike1/2 žute paprike1 crveni feferon1/2 glavice luka1 režanj češnjaka1 žlica maslinovog ulja250 ml bistre juhe

Papriku narežite na trake, a luk i češnjak usitnite i posolite. Operite feferon, raspolovite ga, očistite i narežite na trakice. Pirjajte luk na ulju. Dodajte feferon, papriku i češnjak te začinite. Prokuhajte juhu, umiješajte palentu i kuhajte oko 10 minuta uz miješanje. Poslužite sa povrćem.

Njoki sa umakom od rajčice

1 paketić njoka1/2 konzerve pelata1 žlica maslinovog ulja1 dcl vode1 režanj češnjakasol, papar, bosiljak

Njoke pripremite prema uputama na pakiranju. Češnjak usitnite i propirjajte ga sa pelatima na maslinovom ulju. Dodajte vodu i kuhajte 5 minuta. Umak protisnite i začinite solju, paprom i bosiljkom. Kuhajte još par minuta. Prelijte umak po njokama.

Couscous salata sa povrćem

1/4 šalice couscousa1 žlica maslinovog ulja1/2 tikvice1/2 manje žute tikva1/2 crvene paprike1 luk, sitno nasjeckani100 g pesta sa bosiljkom2 žlice vinskog octa

Skuhajte couscous prema uputama na pakiranju. Povrće usitnite i popržite na ulju. Pomiješajte couscous, povrće, pesto i ocat te poslužite.

Talijanska juha sa povrćem (za 4 osobe)

400 ml kokošjeg temeljca1 rajčica, sitno narezana1 mrkva, sitno narezana1 celer, sitno nasjeckan100 g graška1 lovorov listmješavina mediteranskih začinapapar100 g tjestenine (male školjke), skuhane i ocijeđene1 limenka pelata

U zdjeli za juhu pomiješajte sve sastojke osim tjestenine i pelata. Nakon što sve zavrije, smanjite vatru te pirjajte 15-20 minuta. Dodajte kuhanu tjesteninu i usitnjene pelate te držite na vatri tako da se sve zagrije. Prije posluživanje uklonite lovorov list.