Saznale smo sve o F-faktor dijeti, novom hit planu prehrane za gubitak kilograma

Dijeta daje prednost unosu vlakana, jer konzumiranje više vlakana pomaže ljudima u upravljanju razinom šećera u krvi i nižim kolesterolom - i u tom procesu promovira gubitak kilograma

Saznale smo sve o F-faktor dijeti, novom hit planu prehrane za gubitak kilograma

Kada je riječ o dijetama, postoji ih toliko da često ne znamo odakle krenuti ako želimo izgubiti koji kilogram. Od vegetarijanske, veganske i mediteranske dijete do keto dijete i bezglutenske dijete, često se zapitamo koja je zapravo najučinkovitija za gubitak kilograma, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke. 

Image

5:2 način prehrane sve je popularniji, pa smo potražile recepte do 500 kalorijaUz sve ove dijete, postoji još jedna o kojoj se ovih dana priča - ona se zove F-faktor dijeta, a mi smo saznale sve o njoj.

F-faktor dijeta daje prednost povećanju količine vlakana koju unosimo u prehrani - vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati koji se nalaze u najboljoj i najhranjivijoj hrani na svijetu - povrću, voću, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i 100% cjelovitim žitaricama. Riječ fiber engleski je naziv za vlakna, a odatle potiče i naziv dijete - F-faktor.


Autorica ove dijete, Tanya Zuckerbrot, osmislila ju je za pacijente s visokim kolesterolom, a kada su na takvom načinu prehrane počeli gubiti veliki broj kilograma shvatila je da je to odlična dijeta, jer konzumiranje više vlakana pomaže ljudima u upravljanju razinom šećera u krvi i nižim kolesterolom - i u tom procesu promovira gubitak kilograma. 

A osim što se pojavljuju u mnoštvu hrane koja je dobra za nas, prirodni izvori vlakana također nas ispunjavaju tako da se kasnije tijekom dana ne osjećamo zakinuto i dulje se osjećamo sito. 

Plan dijete propisuje da se svaki dan jedu tri obroka punjena vlaknima i međuobrok, s naglaskom na zdrave ugljikohidrate i nemasne proteine, a plan dozvoljava i uživanje u obrocima u restoranima i povremeno piće. Kako bi zadržala dugoročni uspjeh, moraš samo ograničiti ukupnu količinu ugljikohidrata koju konzumiraš. 
Faze F-faktor dijete

Prva faza F-faktor dijete zamišljena je da traje otprilike dva tjedna, a u tom periodu možeš izgubiti između 4 i 6 kilograma. Hranu bogatu ugljikohidratima postepeno ćeš vraćati u svoju prehranu tijekom sljedeće dvije faze, a trebala bi ostati u trećoj fazi kako bi s vremenom održavala gubitak kilograma.

Plan uključuje tri opće faze:

  • Skok mršavljenja: Jedi 35 grama vlakana i manje od 35 grama ugljikohidrata dnevno (tri porcije).
  • Nastavak mršavljenja: Cilj je najmanje 35 grama vlakana i manje od 75 grama ugljikohidrata dnevno (6 porcija).
  • Održavanje kilaže: Ciljaj na najmanje 35 grama vlakana i manje od 125 grama ugljikohidrata dnevno (9 porcija).

Koliko se grama vlakana dnevno mora unijeti?

U svakoj fazi F-faktor dijete trebala bi težiti tome da uneseš najmanje 35 grama vlakana dnevno. To nije proizvoljan broj - dijetalne smjernice odraslima preporučuju da svakodnevno unose između 25 i 35 grama vlakana, ovisno o dobi i spolu.

Budući da standardnoj prehrani obično nedostaje vlakana, sigurno nećeš odmah od prvog dana pogoditi taj čaroban broj od 35 grama vlakana. Nije lagan pothvat preko noći početi konzumirati tu količinu vlakana dnevno, tako da svoj unos vlakana povećavaj polako i postupno, istodobno povećavajući hidrataciju kako bi pomogla vlaknima da se pravilno probavljaju u tvom tijelu.

Koje su namirnice važne u F-faktor dijeti?

Iako dijeta ne traži da izravno eliminiraš sve skupine hrane, traži da se usredotočiš na dodavanje povrća, voća, graha i cjelovitih žitarica punih vlakana. Prva faza dijete traži da ozbiljno ograničiš škrob i škrobno povrće, većinu mliječnih proizvoda i masnog mesa u prva dva tjedna. Nakon toga trebala bi prijeći na fazu 2 i fazu 3, koje ne postavljaju velika ograničenja ni za jednu namirnicu - samo je važno da unosiš po 35 grama vlakana dnevno.

A kako bi se približila broju od 35 grama vlakana dnevno, ovo su neke namirnice pune vlakana. Među mahunarkama to su grah, grašak, slanutak i leća, a među cjelovitim žitaricama kvinoja, ječam, raženi krekeri i kokice. Od voća možeš jesti jabuke, kruške, maline, kupine, smokve, naranče i banane, a od povrća artičoke, avokado, batat, bundevu i tikvice. Orašasti plodovi također su bogati vlaknima, poput sjemenki bundeve i suncokreta, lanenih i chia sjemenki, badema, pistacija, lješnjaka i kikirikija.