Fitness
Fitness

Salate koje će vam pomoći u mršavljenju

Salate koje će vam pomoći u mršavljenju
Dozvolite da vas osvoje lagane ljetne salate

Konzumiranje salata je najbrži način gubitka kilograma. Naime, salate ne sadrže masti te imaju malo kalorija, a obiluju brojnim hranjivim sastojcima.  Donosimo vam nekoliko recepata za lagane ljetne salate koje će vas naprosto oduševiti.    

Salata s tunom vrijeme pripreme: 10 minuta za: 4 osobe kalorije po obroku: 290  Sastojci nekoliko listova zelene salate, sjeckane 1 konzerva tune 20 komada crnih maslina 8 komada mladih krumpira, kuhanih i rashlađenih 1 čaša zelenih mahune, kuhane na pari i ohlađene 2 tvrdo kuhana jaja, narezana nekoliko komada cherry rajčica  Za preljev 1 žlica začina po izboru 2 žlice maslinova ulja 2 žlice soka od limuna ½ žličice senfa ½ žličice soli  ½ žličice svježe mljevenog crnog papra  Priprema 1. Napraviti salatu: u zdjeli pomiješajte sve sastojke. Na vrh stavite jaja i cherry rajčice. 2. Napraviti umak: dobro umutiti sve sastojke i preliti preko salate.  Kus-kus salata s povrćem vrijeme pripreme: 15 minuta vrijeme kuhanja: 5 minuta za: 6 osoba  kalorije po obroku: 260 Sastojci 1 i ½ čaša vode 1 žličica soli 1 žlica maslinova ulja 1 čaša kus-kusa (po mogućnosti integralnog) 1 konzerva slanutka, ocijeđenog ½ čaše graška, odmrznutog 1 mrkva, grubo sjeckana  1 rajčica, sjeckana 1 paprika, sjeckana 2 i ½ žlice ribizla 2 i ½ žlice sitno nasjeckanog svježeg vlasca 1 i ½ žlica pistacija ili pinjola  1 i ½ žlica soka od limuna ¼ žličice sušene majčine dušice ¼ žličice sušenog origana Priprema 1. Stavite kuhati posoljenu vodu u koji ste dodali 1 žličicu ulja. Kad se voda zagrije do srednje temperature umiješajte kus-kus. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta ili dok kus-kus ne apsorbira svu tekućinu. 2. Kad je kus-kus spreman, stavite ga u zdjelu i dodajte mu slanutak, grašak, mrkvu, rajčicu, papriku, ribizle, vlasac i orašaste plodove. Nježno promiješajte.  3. Umutite limunov sok s majčinom dušicom, origanom i maslinovim uljem. Izmiješajte i prelijte po salati. 4. Ostavite da stoji u hladnjaku oko 30 minuta.  Salata s dimljenom puretinom i grahom vrijeme pripreme: 15 minuta za: 4 osobe  kalorije po obroku: 390  Sastojci  2 veća komada dimljene puretine, nasjeckane 1 konzerva crnog graha, ispranog i ocijeđenog 1 konzerva kukuruza šećerca 1 čaša kuhanih mahuna 1 crvena paprika, sjeckana ½ čaše crvenog luka, sitno sjeckanog 1 žličica mljevenog češnjaka 1 žličica soli 2 žlice maslinova ulja 2 žlice jabučnog octa  1 žličica senfa nekoliko listova zelene salate, nasjeckane Priprema Pomiješati puretinu, grah, kukuruz, zelenu salatu, papriku, luk, češnjak i sol. U posebnoj posudi umutite ulje, ocat i senf te prelijte preko salate i dobro promiješajte. Dodajte sol i papar po potrebi. Salata s junetinom vrijeme pripreme: 25 minuta vrijeme kuhanja: 20 minuta za: 4 osobe kalorije po obroku: 340  Sastojci 8 kriški Francuskog kruha, rezanog na kockice 340 grama juneće potrbušice  ½ žličice soli ¼ žličice svježe mljevenog papra 1 glavica zelene salate 1 krastavac, oguljen i nasjeckan 1 rajčica, narezana 2 mrkve, sjeckane 1 crvena paprika, sjeckana 1 jabuka, oguljena i nasjeckana 3 žlice luka, sitno sjeckanog 2 žlice balsamico octa 1 žličica senfa 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja Priprema 1. Na pleh posložite kockice kruha i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 7-8 minuta dok kruh ne postane lagano hrskav, zlatne boje.  2. Juneći odrezak posolite i popaprite te ga ispecite u grill tavi i ostavite sa strane da malo odstoji. 3. U velikoj zdjeli pomiješajte kockice kruha, salatu, krastavce, rajčicu, mrkvu, papriku, jabuke i luk. U drugoj posudici pomiješajte ocat, senf, sol i papar te umutite i prelijte preko salate.  4. Poslužite uz juneće odreske.  Grčka salata vrijeme pripreme: 10 minuta za: 1 osobu kalorije po obroku: 410 Sastojci 2 čaše sjeckane zelene salate 1 rajčica, narezana na kriške 5 komada maslina ¼ čaše feta sira, narezanog na kockice 1 žlica maslinova ulja pomiješana s ½ žlice vinskog octa ½ žličice sušenog origana  1 integralna lepinja, narezana na komade Priprema  Na tanju stavite zelenu salatu te dodajte rajčicu, masline, feta sir, origanu i lepinju. Dodajte maslinovo ulje i ocat te začinite po želji.  Salata s kukuruzom i crvenim lukom  vrijeme pripreme: 10 minuta za: 4 osobe kalorije po obroku: 100 Sastojci 1 konzerva kukuruza šećerca nekoliko malih rajčica, prepolovljenih ¼ crvenog luka, narezanog nekoliko listova svježeg bosiljka 1 žlica balsamico octa 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja  ¼ žličice grube soli 1/8 žličice svježe mljevenog papra Priprema 1. Pomiješajte kukuruz, rajčice i bosiljak te pažljivo promiješajte. 2. Potom dodajte ocat, maslinovo ulje, sol i papar te ponovno promiješajte. Poslužite odmah ili ostavite u frižideru da odstoji nekoliko sati.   

Izvor i foto: www.prevention.com