Fitness
Fitness

Pomažu li jaja uistinu kod mršavljenja?

Pomažu li jaja uistinu kod mršavljenja?
Jaja su vrlo hranjiva, zasitna i laka za pripremu, a osim toga potiču i rad metabolizma.

Postoje mnoge namirnice koje pomažu kod gubitka kilograma, a o jajima se često priča kad je mršavljenje u pitanju.  Kad su jaja u ljudskoj prehrani u pitanju, mišljenja se drastično razlikuju. Neki misle kako bismo jaja trebali uvrstiti u svoju prehranu, dok drugi tvrde kako su ona štetna za naše zdravlje. Točnog odgovora zapravo i nema, a najvažnije od svega je, kao i kod svih drugih namirnica - biti umjeren.  Činjenica je da su jaja nutritivno vrlo vrijedna namirnica jer sadrže proteine te malo kalorija. Masti ne sadrže, a bjelanjak od jaja sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za ljudski organizam.

Jaja su vrlo hranjiva, zasitna i laka za pripremu, a osim toga potiču i rad metabolizma.  Postoje istraživanja koja su pokazala kako jaja mogu pomoći kod gubitka kilograma, ali samo ako ih pripremamo na određeni način te ako pazimo na svoju prehranu i način života općenito. Stoga, imate li problema s viškom kilograma, ne bojte se uvrstiti jaja u svoju prehranu. Uz izbalansiranu prehranu, dovoljno voća i povrća te fizičku aktivnost, gubitak kilograma i ne bi trebao biti takav problem.  Postoje i razne dijete s jajima koje ipak nisu toliko preporučljive jer se, kao i kod većine drugih dijeta, kilogrami po prestanku dijete opet vraćaju.  Jaja je najbolje jesti za doručak, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko vrlo ukusnih recepata s jajima koji će vam se zasigurno dopasti. 

Foto: Unsplash

 

Pljeskavice od lososa i jaja

Sastojci za 4 osobe

2 veća jaja 400 g lososa 50 g sitno nasjeckane jabuke 25 g krušnih mrvica 2 mlada luka, sitno nasjeckana 2 žlice majoneze 1 žličica curry praha 1/2 žličice mljevene crvene paprike malo papra 1 žlica ulja

Umak: 100 ml majoneze 2 žličice curry praha 1 žličica naribane korice limuna 1 žlica soka limuna 1/2 žličice mljevene crvene paprike malo papra Priprema jela

1. Zamutite jaja.

2. Jajima dodajte losos i usitnite ga. Dodajte jabuke, krušne mrvice, luk, majonezu, curry, crvenu papriku i papar. Oblikujte pljeskavice.

3. U tavi zagrijte ulje. Pecite pljeskavice 5-7 minuta sa jedne strane, a zatim još 3-4 minute sa druge.

4. U međuvremenu pripremite umak tako da u posudi pomiješate sve sastojke.

5. Poslužite pljeskavice sa umakom.

Zapečena jaja na fiorentinski

Sastojci za 4 osobe

500 g zamrznutog špinata 4 kriške šunke 4 jaja sol i papar muškatni oraščić 60 g mrvljene mozzarelle 1 crvena paprika, narezane na manje komadiće i prepržena

Priprema jela

1. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

2. Odmrznite špinat u mikrovalnoj pećnici.

3. U međuvremenu namastite vatrostalnu posudu za pećnicu.

4. Na dno rasporedite kriške šunke. Dodajte špinat.

5. U špinatu napravite 4 rupe i u svaku razbijte 1 jaje. Posipajte sa solju, paprom i muškatnim oraščićem.

6. Pecite 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice i posipajte sa sirom i komadićima crvene paprike.

7. Vratite u pećnicu na još 2-3 minute.

Zapečena jaja sa piletinom i brokulom

Sastojci za 4 osobe 150 g kuhane piletine, narezane na manje komadiće 1 luk, sitno nasjeckani 1 paprika, narezana na manje komadiće 150 g brokule 4-5 jaja 1 šalica mlijeka malo naribanog parmezana sol i papar bosiljak 50 g mrvljenog cheddar sira Priprema jela

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Malo namastite vatrostalnu posudu. U posudu dodajte piletinu, luk, papriku i brokulu.

3. U manjoj zdjelici pomiješajte preostale sastojke osim cheddar sira te sve prelijte preko piletine i povrća.

4. Pecite u pećnici 20-25 minuta. Zatim posipajte sa cheddar sirom i pecite još 4-5 minuta.

Kuhana jaja na tostu

Sastojci za 4 osobe

8 tvrdo kuhanih jaja 50 g maslaca 25 g brašna 500 ml mlijeka sol i papar 4 komada tosta

Priprema jela

1. Odvojite bjelanjke i žumanjke tvrdo kuhanih jaja. Bjelanjke sitno nasjeckajte.

2. U tavi rastopite maslac.

3. Dodajte brašno i miješajte stalno dok se maslac i brašno dobro ne promiješaju. Držite na laganoj vatri još 2 minute i stalno miješajte.

4. Polako dolijevajte mlijeko i držite na vatri oko 5 minuta uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne.

5. Dodajte sol i papar.

6. Umaku dodajte nasjeckane bjelanjke i dobro promiješajte.

7. Poslužite preko tosta te na vrh dodajte smrvljene žumanjke.