Postoje mnoge namirnice koje pomažu kod gubitka kilograma, a o jajima se često priča kad je mršavljenje u pitanju.
Kad su jaja u ljudskoj prehrani u pitanju, mišljenja se drastično razlikuju. Neki misle kako bismo jaja trebali uvrstiti u svoju prehranu, dok drugi tvrde kako su ona štetna za naše zdravlje. Točnog odgovora zapravo i nema, a najvažnije od svega je, kao i kod svih drugih namirnica - biti umjeren.
Činjenica je da su jaja nutritivno vrlo vrijedna namirnica jer sadrže proteine te malo kalorija. Masti ne sadrže, a bjelanjak od jaja sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za ljudski organizam.
Jaja su vrlo hranjiva, zasitna i laka za pripremu, a osim toga potiču i rad metabolizma.
Postoje istraživanja koja su pokazala kako jaja mogu pomoći kod gubitka kilograma, ali samo ako ih pripremamo na određeni način te ako pazimo na svoju prehranu i način života općenito. Stoga, imate li problema s viškom kilograma, ne bojte se uvrstiti jaja u svoju prehranu. Uz izbalansiranu prehranu, dovoljno voća i povrća te fizičku aktivnost, gubitak kilograma i ne bi trebao biti takav problem.
Postoje i razne dijete s jajima koje ipak nisu toliko preporučljive jer se, kao i kod većine drugih dijeta, kilogrami po prestanku dijete opet vraćaju.
Jaja je najbolje jesti za doručak, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko vrlo ukusnih recepata s jajima koji će vam se zasigurno dopasti.
Foto: Unsplash
Pljeskavice od lososa i jaja
Sastojci za 4 osobe
2 veća jaja
400 g lososa
50 g sitno nasjeckane jabuke
25 g krušnih mrvica
2 mlada luka, sitno nasjeckana
2 žlice majoneze
1 žličica curry praha
1/2 žličice mljevene crvene paprike
malo papra
1 žlica ulja
Umak:
100 ml majoneze
2 žličice curry praha
1 žličica naribane korice limuna
1 žlica soka limuna
1/2 žličice mljevene crvene paprike
malo papra
Priprema jela
1. Zamutite jaja.
2. Jajima dodajte losos i usitnite ga. Dodajte jabuke, krušne mrvice, luk, majonezu, curry, crvenu papriku i papar. Oblikujte pljeskavice.
3. U tavi zagrijte ulje. Pecite pljeskavice 5-7 minuta sa jedne strane, a zatim još 3-4 minute sa druge.
4. U međuvremenu pripremite umak tako da u posudi pomiješate sve sastojke.
5. Poslužite pljeskavice sa umakom.
Zapečena jaja na fiorentinski
Sastojci za 4 osobe
500 g zamrznutog špinata
4 kriške šunke
4 jaja
sol i papar
muškatni oraščić
60 g mrvljene mozzarelle
1 crvena paprika, narezane na manje komadiće i prepržena
Priprema jela
1. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
2. Odmrznite špinat u mikrovalnoj pećnici.
3. U međuvremenu namastite vatrostalnu posudu za pećnicu.
4. Na dno rasporedite kriške šunke. Dodajte špinat.
5. U špinatu napravite 4 rupe i u svaku razbijte 1 jaje. Posipajte sa solju, paprom i muškatnim oraščićem.
6. Pecite 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice i posipajte sa sirom i komadićima crvene paprike.
7. Vratite u pećnicu na još 2-3 minute.
Zapečena jaja sa piletinom i brokulom
Sastojci za 4 osobe
150 g kuhane piletine, narezane na manje komadiće
1 luk, sitno nasjeckani
1 paprika, narezana na manje komadiće
150 g brokule
4-5 jaja
1 šalica mlijeka
malo naribanog parmezana
sol i papar
bosiljak
50 g mrvljenog cheddar sira
Priprema jela
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Malo namastite vatrostalnu posudu. U posudu dodajte piletinu, luk, papriku i brokulu.
3. U manjoj zdjelici pomiješajte preostale sastojke osim cheddar sira te sve prelijte preko piletine i povrća.
4. Pecite u pećnici 20-25 minuta. Zatim posipajte sa cheddar sirom i pecite još 4-5 minuta.
Kuhana jaja na tostu
Sastojci za 4 osobe
8 tvrdo kuhanih jaja
50 g maslaca
25 g brašna
500 ml mlijeka
sol i papar
4 komada tosta
Priprema jela
1. Odvojite bjelanjke i žumanjke tvrdo kuhanih jaja. Bjelanjke sitno nasjeckajte.
2. U tavi rastopite maslac.
3. Dodajte brašno i miješajte stalno dok se maslac i brašno dobro ne promiješaju. Držite na laganoj vatri još 2 minute i stalno miješajte.
4. Polako dolijevajte mlijeko i držite na vatri oko 5 minuta uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne.
5. Dodajte sol i papar.
6. Umaku dodajte nasjeckane bjelanjke i dobro promiješajte.
7. Poslužite preko tosta te na vrh dodajte smrvljene žumanjke.