Pet fitness mitova u koje mnogi vjeruju, a zapravo nisu istiniti

Što više znaš o vježbanju to ćeš prije postići svoje ciljeve. Teoriju provedi u praksu i uživaj u plodovima svoga rada

Pet fitness mitova u koje mnogi vjeruju, a zapravo nisu istiniti

Postoje stvari koje su postale činjenice iako nisu istinite. Zadržale su se među nama iz nepoznatog razloga. Neke od njih su vezane za tjelovežbu i što ih se prije riješiš to ćeš biti manje u opasnosti da se ozlijediš, a znoj proliven u teretani konačno će uroditi plodom. Prestani još danas vjerovati u ovih pet fitness mitova.

Image

Evo kako možeš istovremeno izgubiti masnoću i ojačati mišiće


via Giphy

Ako jako ne bole, mišići ne rastu

Možda misliš da je jaka upala mišića koju osjećaš dan ili dva nakon napornog treninga pravi pokazatelj da si dobro vježbala i da mišići rastu, no to nije istina. Jačina boli nije znak dobro odrađene tjelovježbe, odnosno ako te jače boli ne znači da si bolje trenirala. Na skali od 1 do 10, neka jačina boli bude maksimum 7. Ta jačina boli može, ali čak i ne mora značiti rast mišića. Dobro je da malo boli, to znači da si bila aktivna, no ne moći hodati, za tvoje mišiće ne znači ništa osim patnje. Stoga, umjereno s treningom.

Predispozicije se ne mogu mijenjati

Znanstvenici koji se bave fizionomijom i utjecajem sporta na tijelo dugo su mišićna vlakna dijelili u dvije kategorije: sporotrzajna vlakna - karakteristična za maratonce i brzotrzajna - ona kojima duguješ eksplozivnost. Prije se vjerovalo da su ona genetski uvjetovana te da je nemoguće maratonca pretvoriti u sprintera ili obratno. No, studija iz 2018. provedena na jednojajčanim blizancima pokazala je da je to ipak moguće. Zahvaljujući kilometrima i kilometrima trčanja mišići jednog od braće koji je trenirao na duge pruge postalli su savršeni za maraton.

Nakon pizze moraš više vježbati

Čini se logično - kako bi potrošila kalorije koje si u organizam unijela ukusnom pizzom, idući dan na treningu ćeš morati napornije vježbati. No, stručnjaci sa njujorškog Sveučilišta Hunter su proučavali život tanzanijskog plemena Hadza i otkrili da to i nije baš tako. Pripadnici ovog plemena fizički su aktivniji četiri puta više od prosječnog Amerikanca, no i dalje troše jednak broj kalorija.

Tjelovježba potiče organizam da sagorjeva kalorije, ali do jedne točke koja je različita kod svake osobe. U toj točki, bez obzira na intenzitet vježbe, tijelo neće toliko efikasno trošiti kalorije, već će "ugasiti" određene funkcije, primjerice, izgradnju mišića, kako bi i dalje bilo efikasno, piše portal Mens Health.

Želiš li ipak potrošiti koju kalorije više, nemoj produžavati svoj trening, već ga pojačaj na samome kraju. Posljednjih deset minuta radi vježbe visokog intenziteta.Želiš li definirati mišiće što prije, moraš dizati više kilograma

Najjače žene u teretani su one koje dižu najveće utege pa je logično da i ti moraš dizati što veće utege kako bi dobila takve mišiće? Nije baš tako jednostavno. Brazilski znanstvenici su u časopisu PLOS objavili studiju u kojoj su dokazali da veći utezi ne znače nužno i veće mišiće.

Mlade sportaše podijelili su u dvije skupine i zamolili ih da dižu utege određene težine i broja ponavljanja. Jedna skupina dizala je teže utege, ali to se nije odrazilo na mišiće sportaša. Svi sportaši koji su sudjelovali u ispitivaju imali su otprilike jednake mišiće nakon treninga.

Proteine treba popiti unutar pola sata od treninga

Mnoge teretane prodaju proteinske shakeove jer vlada mišljenje da ih treba konzumirati najkasnije pola sata od treninga. Riječ je o takozvanom anaboličkom prozoru unutar kojeg će tijelo najbolje iskoristiti proteine za rast mišića. Studija objavljena u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition pokazala je da će proteini konzumirani unutar četiri sata od treninga imati jednako efektivni učinak na mišiće. 

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.