Svježa, kuhana, ocijeđena ... Rajčica je prava kraljica među povrćem (iako tehnički spada u voće) koja će vam - ako joj date šansu i isprobate ovu dijetu - ne samo pomoći da skinete koji kilogram već i da propisno prodrmate vaše tijelo i bar malo ga očistite od raznoraznih toksina.
Dijeta koja je pred vama nudi vam mogućnost da za pet dana izgubite do 3 kilograma i usput se osjećate sjajno. Dijeta je stroga utoliko što za (skoro) svaki obrok (a ima ih četiri) treba jesti rajčice i to u nešto većim količinama nego što je uobičajeno.
Optimalno je jesti i svježu i kuhanu rajčicu (pire i sok). Razlog je jednostavan: svježa rajčica je bogata vitaminom C koji većim dijelom nestaje pri termičkoj obradi, ali zato kuhana rajčica sadrži tvari koje su odlična zaštita od slobodnih radikala.
Dodatne napomene:
Ako ste gladni između obroka možete slobodno konzumirati 2 dl soka od rajčice (svježeg ili kuhanog)
istraživanja su pokazala da sok od rajčice ima veću tendenciju sagorijevanja masnih naslaga ako mu se doda na vrh noža papra.
Preuzeto s: Dijeta.net
Paradajz dijeta - petodnevni jelovnik
1. dan
Doručak
2 šnite tosta od crnog kruha s malo margarina i žličicom meda
čaj ili kava bez šećera
Ručak
Velika salata od rajčica sa sirom
U većoj zdjeli napraviti salatu od sljedećih sastojaka:
150 g nemasnog sira (izdrobljenog)
350 g svježe rajčice
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice začinskog bilja po ukusu (odlično ide bosiljak kao i origano)
Sve dobro promiješati i dodati na krupnije komade natrganu šnitu tostiranog integralnog kruha. Salatu prije jela petnaestak minuta ohladiti u hladnjaku.
Užina
1 nektarina (jabuka)
Večera
Tjestenina u umaku od rajčice
Dvije mrkve nasjeckati na kockice i pržiti na malo maslinovog ulja, dodati 50 ml soka od rajčice i pržiti još pet minuta. Dodati 400 g sitnije nasjeckane rajčice, posoliti, popapriti i začiniti sa žlicom vrhnja za kuhanje. Kuhati desetak minuta na umjerenoj vatri. Umak prelijte preko svježe skuhane tjestenine (najbolja je integralna ili od heljde). Količina suhe tjestenine (prije kuhanja) je 60 grama.
2. dan
Doručak
200 g polumasnog jogurta (1,5% mm) pomiješati sa žlicom meda i dodati dvije velike žlice zobenih pahuljica
Ručak
Grčka salata
Luk isjeći na kolutove, dodati dva paradajza nasjeckana na krupnije komade, kao i jedan veći krastavac također nasjeckan na krupnije komade. Dodajte i dvije žličice limunovog soka, žlicu maslinovog ulja, sol, papar, malo majčine dušice te 2-3 crne masline. Sve dobro promiješajte i ostavite oko 10 minuta da sastojci sjedine. Ukrasiti s 30 g feta sira (izdrobljenog) i kockicama jedne tostirane šnite raženog kruha.
Užina
Komad voća ili šalica kave s 2 - 3 keksa od integralnog brašna (s manje šećera).
Večera
Juha s oslićem
Dvije glavice luka pržiti na malo ulja, dodati dvije veće rajčice nasjeckane na krupnije komade i 2,5 dl juhe od povrća. Sve to kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta. Juhu procijediti kroz sitno sito, dodati sol, papar, na vrh noža šećera, 125 g skuhane riže i jedan pečeni filet oslića. Ukrasiti žlicom kiselog vrhnja.
3. dan
Doručak
Malo integralno pecivo s dvije žlice polumasnog sira. Na jednu polovicu peciva namazati sir i staviti krišku paradajza i malo
isjeckanog mladog luka, drugu polovicu premazati medom.
Ručak
Tortilja
Nasjeckati 300 g paradajza i 100 g šampinjona na krupnije komade. Pomiješajte dva jaja, četiri žlice mineralne vode, dvije žlice peršina te sol i papar. Gljive stavite u zagrijanu i malo nauljenu tavu, kada voda ispari dodajte rajčice te dinstajte dok se ne reduciraju. Ulijte i smjesu jaja i na malom plamenu lagano miješajte da se svi sastojci spoje. Poslužite toplo ili hladno na podlozi od jedne veće integralne tortilje (ili dvije tanke šnite raženog kruha).
Užina
Dvije mrkve nasjeckajte na štapiće i uvijte ih u 30 g pureće šunke
1 dl soka od rajčice (svjež ili kuhan)
Večera
Meso s rajčicom
Ispeći 125 g junećih šnicli u tavi bez dodatne masnoće i po ukusu začiniti. Pola glavice luka pržiti na malo maslinovog ulja. Dodati 400 g rajčice nasjeckane na kockice i malo majčine dušice, sve to kuhati na jakoj vatri par minuta. Obrok kompletirati jednim tostom od raženog kruha.
4. dan
Doručak
dvije šnite integralnog ili raženog tosta namazati žlicom krem sira i gore staviti po jednu šnitu šunke
2 dl soka od rajčice (svježeg)
Ručak
Hladni gaspačo
Na malo maslinovog ulja popržite malu glavicu crvenog luka, dodajte jednu papriku nasjeckanu na kockice. Kratko ju popržite pa dodajte 500 g rajčice (nasjeckane na sitne kockice ili passatu). Kuhajte 10-ak minuta. Na kraju dodajte jedan krastavac nasjeckan na kockice, jedan sitno nasjeckan režanj češnjaka te sol i papar po želji. Poslužite s kockicama tostiranog integralnog kruha (dvije šnite).
Užina
Pripremite mali sendvič od kriške integralnog tosta s tankim slojem svježeg sira posipanog sezamom, kriškom dimljene puretine i na vrh stavite rajčicu narezanu na deblje kolutove.
Večera
Rajčica s rižom
Odsijecite vrh s dvije rajčice (kao kapicu), izdubite ih i stavite u vatrostalnu posudu. Napunite ih smjesom od 50 g polumasnog sira, 125 g kuhane riže, malo bosiljka, isjeckane sredine rajčica i sitno nasjeckanog režnja češnjaka. Napunjene rajčice pospite s malo naribanog sira (Gouda, Parmezan, Podravac...) Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 15 – 20 minuta dok sir ne porumeni.
5. dan
Doručak
2 dl soka od rajčice (kuhanog)
2 integralna tosta tanko premazana topljenim sirom s kolutovima rajčice odozgo
Ručak
Talijanska salata
Na kocke nasjeckajte integralni tost kruh. Pomiješajte nasjeckane 400 g rajčice i po želji zelenu salatu te desetak maslina. Umiješajte i jednu nasjeckanu Mozzarellu (125 g). Prelijte s dvije žlice maslinovog ulja i octa, dodajte sol i papar. Preko toga pospite kockice tosta.
Užina
Jabuka, kivi i menta - kivi i jabuku isjeći na kocke i pomiješati s nekoliko kapi meda. Dodati par listića svježe metvice.
Večera
Ratatui
Za ovo jelo potrebno je na kocke nasjeckati 200 g oguljenih krumpira, četiri mrkve, dva poriluka, 100 g šampinjona i četiri stabljike celera. Isjeckati dvije glavice luka i dva češnja češnjaka i popržiti ij na dvije male žlice suncokretovog ulja. Zatim dodajte povrće i gljive. Začiniti solju, paprom i origanom. Doliti 100 ml juhe od povrća i sve to kuhati poklopljeno oko 10 min. Dodati šalicu (2,5 dl) kuhane rajčice (šalše/passate). Sve kuhati na tihoj vatri 15 minuta.