Zima nam se bliži, a s njome i sezona raznih bolesti poput prehlada i gripa. Iz tog je razloga tijekom jesenskih i zimskih dana vrlo važno prilagoditi prehranu drugačijim vremenskim uvjetima te u svoj jelovnik uvesti namirnice za jačanje imuniteta.
Pokušavate li smršavjeti, zima i blagdani vam nisu najbolji prijatelj međutim dobra je vijest što vam određene namirnice koje su popularne tijekom zime zapravo mogu pomoći kod gubitka kilograma. O kojim je namirnicama riječ, doznajte u nastavku…
Šipak
Tijekom zime je teško pronaći ukusno i hranjivo voće, izuzev šipka. Osim što je vrlo ukusan, šipak sadrži i mnogo C vitamina, bogat je vlaknima a siromašan kalorijama. Iz tog je razloga idealna namirnica za sve koji muku muče s viškom kilograma. Vlakna su bitna u prehrani jer nas drže sitima te stabiliziraju razinu šećera u krvi.
Metvica
Svježu mentu možete sami uzgajati na vrtu ili balkonu, a tijekom zime je možete pronaći u trgovinama. Svježe lišće mente je idealno za pripremu toplog čaja tijekom zime. Metvica ima mnoge blagodati za ljudski organizam, pomaže kod crijevnih tegoba, a dokazano je i kako smanjuje apetit.
Grejp
Grejp je dostupan tijekom cijele zime i odličan je izvor vitamina C te pomaže kod jačanja imuniteta. Dokazano je i kako potiče sagorijevanje masnoća, a istraživanja su pokazala kako je kod ljudi koji su prije svakog obroka pojeli pola grejpa mršavljenje bilo uspješnije.
Zobena kaša
Zobena kaša u posljednje je vrijeme vrlo popularan obrok i to s razlogom. Pomiješajte zobene pahuljice s vrućom vodom ili biljnim mlijekom i dobit ćete vrlo ukusan i hranjiv doručak koji obiluje vlaknima, a vlakna nam pomažu da ostanemo siti satima pa nećemo između obroka posezati za nezdravim namirnicama. Istraživanja su pokazala kako su osobe koje su za doručak jele zobenu kašu za ručak pojele puno manje u odnosu na drugu skupinu sudionika koji su doručkovali nešto drugo poput cornflakesa.
Ječam
Baš poput zobi, i ječam je jedna vrlo zdrava i hranjiva namirnica koja obiluje vlaknima. Sadrži beta-glukan koji održava normalnu razinu šećera u krvi. Ječam se može pripremiti na mnogo načina, i kao slatki i kao slani obrok, a može poslužiti i kao odličan prilog k glavnom jelu.
Čili paprika
Čili papričice poznate su po svojim čudotvornim učincima, osobito kad je mršavljenje u pitanju. Zbog svojih su svojstava idealan začin tijekom zime kada smo navikli jesti nešto jače obroke. Čili papričice sadrže kapsaicin, kemikaliju koja potiče rad metabolizma te time i sagorijevanje kalorija.
Foto: Unsplash