Koja vam dijeta najviše odgovara?

Pronalazak prave prehrane vrijedan je truda

Koja vam dijeta najviše odgovara?

Postoji mnogo zdravih dijeta, ali isto toliko mnogo ima i različitih ljudi. Međutim, zaista postoji prehrana koja je rađena točno za vas i koja odgovara vašem tijelu. Izraz "prehrana" uključuje način hranjenja koji će postati vaš dio života. Formuliranje zdrave prehrane ključan je korak do zdrave težine.

Donosimo vam nekoliko pitanja koji bi vam mogli pomoći da definirate svoj način prehrane i naučite kako biti dugoročni zdraviji, uz pravilnu prehranu.

1. Od koje hrane se osjećate fizički najbolje? Razmislite o vrstama hrane, količini i učestalosti obroka.
2. Ima li koja propisana dijeta koju ste isprobali i koja vam se svidjela? Postoji li išta u njoj što vam se možda nije svidjelo?
3. Postoji li prehrana koje ste se pokušali držati, ali jednostavno nije išlo jer je bila preteška za održati? – npr. bez puno bjelančevina, bez bijelog brašna i slično
4. Koje prehrambene navike i hrana vas čine da se osjećate dobro u svojoj koži, a koje imaju suprotan efekt?
5. Postoje li namirnice kojih se uvijek možete prenajesti jer su vam jako fine? Biste li ih mogli jesti u umjerenim količinama?
6. Koji životni čimbenici vas ometaju da se držite reda i jedete onako kako se osjećate najbolje?
7. Imate li potporu prijatelja i obitelji za neke promjene koje biste željeli napraviti u svojoj prehrani?

Zapišite svoje odgovore. Oni će biti prvo polazište u odabiru prave dijete za vas.


Pet različitih kategorija dijeta

Postoji pet najčešćih prehrana, to jest navika jedenja. Pronađite svoju između ovih pet i možda će vam biti lakše držati se dijete koja vam odgovara.

Tip 1: Vaš gubitak težine i savršen plan mršavljenja uključuje puno podrške od ljudi koji prolaze isto što i vi. Dakle, raspravljajte s prijateljima koje možda muče iste stvari, izmijenite savjete o prehrani, a razmislite i o tome da zajedno upišete aerobik, fitness ili nešto slično. Razgovor s osobnim trenerom mogao bi vam dati novu, regularnu pomoć. Ako se ne snalazite baš najbolje u odabiru pravilnog jela za vas, razmislite o planu prehrane koji nudi uzorak jela i popise kvalitetnih namirnica.

Tip 2: Zbog svog načina života, a obično ste uvijek u žurbi, većinom jedete nešto na brzinu. Također, uglavnom to što jedete je iz navike, ne iz gladi. I uvijek odaberete ono što je najdostupnije. Rješenje za pravilnu prehranu i dijetu? Definitivno više zdravih namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, a što manje slatkog. Pokušajte uz sebe uvijek držati flašicu obične vode. Izbjegavajte jesti ispred televizora ili na kauču. S time potpuno izgubite pojam koliko ste zapravo pojeli.

Tip 3: Vi imate puno pametnijeg posla nego brojati kalorije, ugljikohidrate ili masnoće – to vam zaista ne treba. Gubitak težine za vas predstavlja nešto jednostavno i lako, s nekoliko pravila i spremnosti na promjene. Za sebe ne trebate tipičan plan mršavljenja i niste zainteresirani za veliki preokret oko prehrane. Radije biste stavili male promjene u svoj plan mršavljenja nego se odrekli cijele skupine namirnica koje volite. Rješenje: ocijenite glad prije i za vrijeme svakog obroka. Glavni pristup vašoj dijeti jest taj da nema dijete – najvažnija je samokontrola.

Tip 4: Ako ste veliki ljubitelj slatkog i slatkiša, idealan plan prehrane je taj da pažljivo kontrolirate koliko toga pojedete i kada. Samo mala kontrola slatkih poslastica dovoljna je da učinite veliki korak. Ne morate se odreći slatkog, ali pripazite kada to jedete i koliko. Umjesto dvije čokoladice – kupite jednu. Tada ćete toliko i pojesti. Pokušajte se oduprijeti potrebi da kupujete slatko. A u prehranu unesite što više voća – breskve, jagode i banane mogle bi smiriti vašu potrebu za slatkim, a pružit će vam puno vlakana. Ako vam ni to nije dovoljno, pokušajte jesti voćne jogurte, ili u običan jogurt stavljati voće.

Tip 5: Multitasking štedi vrijeme, ali nikako nije dobar za vaše zdravlje i struk. Ako ste skloni raditi više stvari odjednom, pa radi toga i često jedete – vjerojatno zapravo ni ne znate što točno jedete. Za vas bi bilo dobro da si pripremite plan prehrane i jela. Razmislite o mini obrocima, kao što su zdravi sendviči s povrćem te izbjegnite grickalice (čips, kolače). Odabere zdrave krekere sa žitaricama, jabuke i slično. Pokušajte jesti u miru i sporije.

Vaša osobnost – vaš plan prehrane

Glavni cilj nije pronaći pravu dijetu, već pronaći pravi način prehrane koji vam se svidi, a koji omogućuje da izgubite višak težine i održite ga!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.