Fitness
Fitness

Brzo, jednostavno i LCHF: ukusni muffini, topla salata, chia tiramisu i sladoled na štapiću

Brzo, jednostavno i LCHF: ukusni muffini, topla salata, chia tiramisu i sladoled na štapiću
Četiri recepta u kojima će svatko uživati!
Muffini od kukuruza i špeka

Iako kukuruz baš i nije keto ili LCHF, trenutno je sezona ovog ukusnog povrća, pa se možete malo počastiti - a i ne ide puno kukuruza.

Sastojci: 1 i pol šalica bademovog brašna pola šalice kokosovog brašna 2 žličice praška za pecivo 1 žlica nasjeckanog peršina 3 jaja, umućena pola šalice tekućeg jogurta pola šalice nasjeckanog, poprženog špeka 1 mala konzerva kukuruza ili 1 šalica kuhanog kukuruza oljuštenog s klipa prstohvat soli 1 šaka naribanog sira Goude/Edamera/Podravca (za posipavanje prije pečenja) Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 C. U velikoj posudi pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte jaja, jogurt, kukuruz i peršin. Pomiješajte suhu i vlažnu smjesu i dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i špek. Stavite tijesto u namašćeni lim za muffine (do 3/4 napunite) i na kraju posipajte s malo naribanog sira. Pecite 20-25 minuta (probajte čačkalicom je li gotovo).

Topla salata od mahuna

(6-8 porcija) Sastojci: 800-900 g žutih mahuna, smrznutih ili svježih očišćenih 3 žlice maslinovog ulja 130 g nasjeckanog špeka 2 žlice jabučnog octa (ako imate koristite sherry ocat) 300 g cherry rajčica, prepolovljenih - ako jako pazite na broj UH smanjite količinu rajčica ili izbacite 1 mali crveni luk sitno nasjeckan 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 1/3 šalice nasjeckanog bosiljka soli i papra po ukusu Priprema: Skuhajte mahune tako da su još al dente. Ocijedite ih i ostavite u cjedilu da se voda što više ocijedi. U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite špek, nekih 7-8 minuta. Maknite tavu s vatre i dodajte ocat, rajčice, luk, češnjak i bosiljak. Stavite mahune u posudu i prelijte sadržajem iz tave, te još dodajte soli i papra po ukusu. Salatu poslužite toplu.

Chia tiramisu

Sastojci: Za kremasti sloj: 250 g mascarpone sira 125 ml vrhnja za šlag 1 žličica ekstrakta vanilije sjemenke iz jednog štapića vanilije 1 žlica xylitola (ili meda) Za sloj od kave: pola šalice jake crne kave 1/3 šalice chia sjemenki 1/3 šalice grčkog jogurta 1 žlica xylitola (ili meda) Za posluživanje: 30 g kakaa u prahu (nezaslađenog) Priprema: Pomiješajte sve sastojke za kremasti dio, te posebno pomiješajte sve sastojke za dio s kavom. U čaše prvo stavite kremasti dio, pa posipajte malo kakaa u prahu, pa dodajte mješavinu chie i kave. Ponovo posipajte kakaom i nastavite tako slojevati s posipom od kakaa između svakog sloja. Završite s kremastim slojem i za kraj posipajte još kakaom. Ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta prije posluživanja. Desert možete pripremiti i jedan dan unaprijed i ostaviti u hladnjaku.

Cheesecake sladoled na štapiću s borovnicama

Sastojci: Umak od borovnica: 250 g smrznutih ili svježih borovnica 80 g xylitola 15 ml vode Cheesecake sloj: 80 ml voce 80 g xylitola 5 ml soka od limuna 5 ml ekstrakta vanilije 150 ml grčkog jogurta 100 ml vrhnja za šlag 180 g krem sira Orašasti sloj: 30 g sirovih indijskih oraščića 30 g poprženih zobenih pahuljica (izbacite ako jako pazite na UH) 30 g sitno naribanog kokosa 15 g xylitola 5 g kakaa u prahu Priprema: Za umak od borovnica: sve sastojke stavite kuhati, i kuhajte nakon što provrije još 5 minuta. Žlicom ili vilicom zdrobite borovnice. Za sloj cheesecakea: Zagrijte vodu, xylitol, sok od limuna i vaniliju. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta. Pomiješajte sadržaj iz posude s grčkim jogurtom, vrhnjem i krem sirom električnim mikserom. Za orašasti sloj: sve pomiješajte i dodajte 1/4 šalice cheesecake mješavine i dobro promiješajte. U kalupiće za sladoled na štapiću redom stavite umak od borovnice, pa cheesecake sloj te na kraju orašasti. Ostavite u zamrzivaču barem 6 sati ili preko noći. Nakon sat vremena zamrzavanja provjerite da vam štapić (ako koristite drveni) pravilno stoji.