Brzo, jednostavno i LCHF: ukusni muffini, topla salata, chia tiramisu i sladoled na štapiću

Četiri recepta u kojima će svatko uživati!

Brzo, jednostavno i LCHF: ukusni muffini, topla salata, chia tiramisu i sladoled na štapiću

Muffini od kukuruza i špeka


Iako kukuruz baš i nije keto ili LCHF, trenutno je sezona ovog ukusnog povrća, pa se možete malo počastiti - a i ne ide puno kukuruza.

Image


Sastojci:
1 i pol šalica bademovog brašna
pola šalice kokosovog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žlica nasjeckanog peršina
3 jaja, umućena
pola šalice tekućeg jogurta
pola šalice nasjeckanog, poprženog špeka
1 mala konzerva kukuruza ili 1 šalica kuhanog kukuruza oljuštenog s klipa
prstohvat soli
1 šaka naribanog sira Goude/Edamera/Podravca (za posipavanje prije pečenja)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 C. U velikoj posudi pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol.
U drugoj posudi pomiješajte jaja, jogurt, kukuruz i peršin.
Pomiješajte suhu i vlažnu smjesu i dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i špek.
Stavite tijesto u namašćeni lim za muffine (do 3/4 napunite) i na kraju posipajte s malo naribanog sira.
Pecite 20-25 minuta (probajte čačkalicom je li gotovo).

Topla salata od mahuna

Image


(6-8 porcija)

Sastojci:
800-900 g žutih mahuna, smrznutih ili svježih očišćenih
3 žlice maslinovog ulja
130 g nasjeckanog špeka
2 žlice jabučnog octa (ako imate koristite sherry ocat)
300 g cherry rajčica, prepolovljenih - ako jako pazite na broj UH smanjite količinu rajčica ili izbacite
1 mali crveni luk sitno nasjeckan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1/3 šalice nasjeckanog bosiljka
soli i papra po ukusu

Priprema:
Skuhajte mahune tako da su još al dente. Ocijedite ih i ostavite u cjedilu da se voda što više ocijedi.
U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite špek, nekih 7-8 minuta. Maknite tavu s vatre i dodajte ocat, rajčice, luk, češnjak i bosiljak. Stavite mahune u posudu i prelijte sadržajem iz tave, te još dodajte soli i papra po ukusu. Salatu poslužite toplu.

Chia tiramisu

Image



Sastojci: Za kremasti sloj:
250 g mascarpone sira
125 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
sjemenke iz jednog štapića vanilije
1 žlica xylitola (ili meda)

Za sloj od kave:
pola šalice jake crne kave
1/3 šalice chia sjemenki
1/3 šalice grčkog jogurta
1 žlica xylitola (ili meda)

Za posluživanje:
30 g kakaa u prahu (nezaslađenog)

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za kremasti dio, te posebno pomiješajte sve sastojke za dio s kavom.
U čaše prvo stavite kremasti dio, pa posipajte malo kakaa u prahu, pa dodajte mješavinu chie i kave. Ponovo posipajte kakaom i nastavite tako slojevati s posipom od kakaa između svakog sloja. Završite s kremastim slojem i za kraj posipajte još kakaom. Ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta prije posluživanja. Desert možete pripremiti i jedan dan unaprijed i ostaviti u hladnjaku.

Cheesecake sladoled na štapiću s borovnicama

Image



Sastojci:
Umak od borovnica:
250 g smrznutih ili svježih borovnica
80 g xylitola
15 ml vode

Cheesecake sloj:
80 ml voce
80 g xylitola
5 ml soka od limuna
5 ml ekstrakta vanilije
150 ml grčkog jogurta
100 ml vrhnja za šlag
180 g krem sira

Orašasti sloj:
30 g sirovih indijskih oraščića
30 g poprženih zobenih pahuljica (izbacite ako jako pazite na UH)
30 g sitno naribanog kokosa
15 g xylitola
5 g kakaa u prahu

Priprema:
Za umak od borovnica: sve sastojke stavite kuhati, i kuhajte nakon što provrije još 5 minuta. Žlicom ili vilicom zdrobite borovnice.
Za sloj cheesecakea: Zagrijte vodu, xylitol, sok od limuna i vaniliju. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta. Pomiješajte sadržaj iz posude s grčkim jogurtom, vrhnjem i krem sirom električnim mikserom.
Za orašasti sloj: sve pomiješajte i dodajte 1/4 šalice cheesecake mješavine i dobro promiješajte.

U kalupiće za sladoled na štapiću redom stavite umak od borovnice, pa cheesecake sloj te na kraju orašasti. Ostavite u zamrzivaču barem 6 sati ili preko noći. Nakon sat vremena zamrzavanja provjerite da vam štapić (ako koristite drveni) pravilno stoji.