Keto naan pogačice s maslacem i češnjakom
3/4 šalice kokosovog brašna
2 žlice psylliuma u prahu
pola žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
2 šalice vrele vode (475 mL)
kokosovo ulje za prženje
115 g maslaca
1 režnja češnjaka protisnuta
Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli, dodajte im ulje i onda kipuću vodu i temeljito promiješajte. Ostavite da se diže pet minuta. Tijesto će postati čvrsto prilično brzo, no ostat će fleksibilno. Treba imati konzistenciju plastelina. Ako osjetite da je prerijetko, dodajte još psylliuma ili kokosovog brašna. Podijelite tijesto u 6 nešto većih ili 8 manjih kuglica, pa ih spljoštite u pogačice. Pržite ih na kokosovom ulju (možete i na suhoj tavi) dok ne dobiju lijepu zlatnu boju (zagrijte pećnicu na 70 stupnjeva kako biste ih držali na toplom dok ispečete sve pogačice. Otopite maslac, dodajte mu češnjak te time namažite svaku pogačicu.
Juneći stir fry
(za 2 osobe)
2 žličice maslinovog ulja
2 žlice kokosovog ulja
2 žličice protisnutog češnjaka
1 žličica čili paste (ili mljevenog čilija po ukusu)
1 žličica veoma usitnjenog đumbira
250 g junetine (možete koristiti i svinjetinu ili piletinu)
150 g brokule
2 žlice temeljca od govedine (može i biljni ili naprosto voda)
100 g šampinjona, nasjeckanih
pola crvenog luka, nasjeckanog
1/4 šalice klica
soja sosa po ukusu
riža od cvjetače za posluživanje
Na maslinovom ulju tridesetak sekundi pirjajte češnjak, čili i đumbir, dodajte junetinu narezanu na trakice i pržite nekoliko minuta, pa sve prebacite na tanjur. U tavu dodajte kokosovo ulje pa na njemu pržite crveni luk, pa dodajte gljive i pržite nekoliko minuta. Dodajte i cvjetiće brokule te kuhajte još nekoliko minuta dok brokula malo ne omekša. U tavu vratite junetinu i sve dobro promiješajte. Dodajte soja sos po vlastitom ukusu.
Stir fry poslužite s rižom od cvjetače (cvjetaču naribajte ili sameljite u multipraktiku, pa je skuhajte na pari ili nekoliko minuta u mikrovalnoj).
Keto faširanci s kupusom i kremastim umakom od rajčice
(za 4 osobe)
700 g mljevene junetine
1 jaje
85 g mrvljenog feta sira
1 srednja glavica crvenog luka - veoma sitno nasjeckana
pola žličice soli
1/4 žličice mljevenog crnog papra
50 g sitno nasjeckanog peršina
2 žlice kokosovog ulja za prženje
Umak:
3/4 šalice vrhnja za šlag
15 g svježeg peršina sitno nasjeckanog
2 žlice koncentrata rajčice ili ajvara
sol i papar po ukusu
Kupus
700 g kupusa, sitno nasjeckanog
100 g maslaca
sol i papar
Sve sastojke za faširance pomiješajte u velikoj zdjeli i sve dobro promiješajte. Vlažnim rukama oblikujte faširance od smjese (možete i ćufte), pa ih pržite na ulju nekih 10-ak minuta (nekoliko puta ih preokrenite u toku pečenja).
Pred kraj pečenja u tavu ulijte vrhnje i koncentrat rajčice. Promiješajte i ostavite da se kuha nekoliko minuta.Umaku dodajte soli i papra po ukusu. Prije posluživanja umiješajte i svježi peršin.
Sitno nasjeckajte kupus pa ga stavite dinstati na maslac te odmah posolite. Pirjajte kupus po želji dulje ili kraće (može biti i al dente ili pak do kraja kuhan). Na kraju popaprite, pa poslužite zajedno s faširancima.
Ove faširance ili ćufte možete poslužiti i s bilo kojim drugim povrćem: brokulom, špinatom, cvjetačom, keljom...
Kuglice od čokolade i avokada
1 zreli avokado
pola žličice ekstrakta vanilije
korica pola limete
prstohvat soli
150 g tamne čokolade (barem 80 posto)
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica kakaa u prahu (nezaslađenog)
po želji stevije ili nekog drugog zaslađivača
U multipraktiku ili štapnim mikserom dobro izblendajte avokado i ekstrakt vanilije. Umiješajte koricu limete i sol. Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite čokoladu u kokosovom ulju. Pomiješajte čokoladu i avokado, pa probajte i zasladite koliko vam odgovara. Ostavite u hladnjaku na 30 minuta dok se smjesa malo ne stvrdne (ali ne previše).
Oblikujte male kuglice rukama ili žličicama, pa ih uvaljajte u kakao u prahu. Čuvajte u frižideru do tjedan dana ili zamrznite.
Pomfrit ili čips od bundeve
1 tikva (butternut, ili obična)
1/4 šalice maslinovog ili kokosovog ulja
sol
mljeveni crni papar
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Tikvu očistiti i oguliti - pa je narezati ili na tanke ploške za čips ili na prutiće za pomfrit. U posudi pomiješati tikvu sa solju, paprom i maslinovim uljem, pa istresite na lim za pečenje obložen pek-papirom. Sve dobro rasporedite da se ne dodiruje (morat ćete peći u 2 ili više tura). Prutiće pecite 40-ak minuta dok ne dobiju boju, za čips, jer je tanji, bit će potrebno i kraće - nekih 25 minuta.