Ljeto je sve bliže i bliže, a vrućine su već tu! To pak znači da na sebi nosimo sve manje krpica. Želimo li se ugodno osjećati u kratkim hlačicama i suknjama, onda vjerojatno isto tako želimo da nam je celulit što manje primjetan.
Stručnjaci su sutanovili da oko 90% žena u zapadnoj civilizaciji ima neku od vrsta celulita, isto tako valja imati na umu da celulit nije salo, nego nakupine vlaknastog potkožnog tkiva što se stvaraju od zaostale tekućine i toksičnih tvari. To je razlog zbog kojeg jednostavne i uobičajene dijete za mršavljenje ne mogu smanjiti jastučiće celulita nego ih, štoviše, u nekim slučajevima mogu učiniti još vidljivijima. Da bi se postigli željeni rezultati, dijeta mora biti i antitoksična, tj. koncipirana na osnovi namirnica koje pomažu organizmu da se oslobodi viška tekućine i nakupljenih otrova.
Ako osim celulita imate nekoliko kilograma viška, možete probati ovu anticelulitnu dijetu. Tijekom ove dijete u organizam se dnevno unosi 1200 kalorija, a preporuča se samo zdravim osobama.
Hrana koja se općenito preporuča
Povrće i variva: izaberite vrstu po želji. Svo povrće je dobro (osim škrobnatog, krumpira primjerice. Krumpir se ponekad dozvoljava - no kao iznimka a ne pravilo u prehrani). Prednost dajte šparogama, luku i repi koji imaju jaka diuretska svojstva i pročišćavaju organizam.
Meso: idealno je pileće, pureće i zečje jer sadrži manje masti.
Ribe: izaberite nemasne vrste kao što su pastrva, list, bakalar, oslić...
Mliječni proizvodi: pijte samo obrano mlijeko, nemasno kiselo mlijeko i nemasne jogurte.
Voće: prema sezoni, svježe ili kuhano, bez obzira na vrstu. Ipak jedite manje banana i avokada jer obiluju masnoćama.
Što treba izbjegavati
Smanjite količine ugljikohidrata. Takvu hranu jedite najviše dva puta tjedno (i to se odnosi na obrok, a ne cijeli dan), a kad je jedete jedite smeđu rižu te radije žitarice poput quinoe, amaranta, bulgura . Ako zaista morate - tjestenine i kruh konzumirajte isključivo od pravog integralnog brašna (ne mješavine s običnim bijelim pšeničnim). Zabranjena su alkoholna pića, suhomesnati proizvodi i meso prženo na ulju jer jetru navode na pojačani rad i u organizmu talože toksine.
Nije preporučljiva „brza hrana“ jer je presoljena i sadrži konzervanse koji sprečavaju normalno lučenje tekućina iz organizma.
ANTICELULITNA DIJETA
Napomene:
- "Kuhano ili sirovo povrće" odnosi se na neškrobno povrće - znači NE krumpir, batat, mahunarke...
- Škrobne namirnice - pokušajte jesti hladne (hladna riža i hladni krumpir - recimo na salatu) jer tada sadrže rezistentni škrob koji se ne razgrađuje u tankom crijevu već nepromijenjen dolazi do debelog crijeva gdje smanjuje pH te doprinosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice crijeva doprinoseći zdravlju gastrointestinalnog sustava.
- Možete rotirati obroke koji su u tjednom meniju - ali vodite računa da ako je ručak nešto "teži", primjerice mesni, onda večera neka bude laganije sa posnim sirom ili jajima. I obrnuto ako želite "jaču" večeru
- Ovo je namijenjeno kao brzinska dijeta od tjedan ili dva, no možete se je bez ikakvih posljedica držati i duže.
- Između obroka možete popiti nemasni jogurt, čašu mlijeka ili pojesti malo voća. Za piće je dozvoljena samo voda i čajevi za čišćenje organizma od toksina.
- Ako imate nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema prije započinjanja dijete savjetujemo vam da se konzultirate sa liječnikom.
DORUČAK (isti svaki dan):
čaša vode, jedan nemasni jogurt, kava bez šećera.
1. DAN
Ručak:
200 g miješanog voća, pileća prsa na roštilju, kuhano ili sirovo povrće.
Večera:
200 g svježeg ili kuhanog voća, 200 g ribe, kuhane ili s roštilja, kuhano ili sirovo povrće po želji.
2. DAN
Ručak:
svježi voćni sok, 100 g posnog svježeg sira, miješana salata od sirovog povrća (rajčice, mrkva, komorač itd.)
Večera:
Juha od povrća, odrezak s roštilja (do 150 g), luk pečen u pećnici.
3. DAN
Ručak:
80g integralne riže ili tjestenine s jednostavnim umakom od rajčice, kuhano ili sirovo povrće.
Večera:
200 g svježeg voća (jabuka, kruška, naranče itd.), 2 tvrdo kuhana jaja, miješana salata po želji.
4. DAN
Ručak:
svjež i sok od grejpa, 100 g nemasne junetine, kuhano ili sirovo povrće.
Večera:
juha od povrća, 200 g kuhane ribe (zubatac, bakalar, itd.), povrće po želji.
5. DAN
Kilogram krumpira, kuhanih i ohlađenih (raspoređeno tijekom cijelog dana) + povrće, sirovo ili kuhano po izboru
6. DAN
Ručak:
svježi sok od grejpa, 150 g pečene junetine ili piletine, miješano povrće s roštilja ili kuhano.
Večera:
200 g voća, 2 tvrdo kuhana jaja, juha od povrća.
7. DAN
Ručak:
miješana salata, 150 g teletine i 200 g batata (ohlađenog) pečenih u pećnici.
Večera:
100 g posnog svježeg sira, miješana salata od sirovog povrćam.