Ljeto je sve bliže i bliže, a vrućine su već tu! To pak znači da na sebi nosimo sve manje krpica. Želimo li se ugodno osjećati u kratkim hlačicama i suknjama, onda vjerojatno isto tako želimo da nam je celulit što manje primjetan.
Stručnjaci su sutanovili da oko 90% žena u zapadnoj civilizaciji ima neku od vrsta celulita, isto tako valja imati na umu da celulit nije salo, nego nakupine vlaknastog potkožnog tkiva što se stvaraju od zaostale tekućine i toksičnih tvari. To je razlog zbog kojeg jednostavne i uobičajene dijete za mršavljenje ne mogu smanjiti jastučiće celulita nego ih, štoviše, u nekim slučajevima mogu učiniti još vidljivijima. Da bi se postigli željeni rezultati, dijeta mora biti i antitoksična, tj. koncipirana na osnovi namirnica koje pomažu organizmu da se oslobodi viška tekućine i nakupljenih otrova.
Ako osim celulita imate nekoliko kilograma viška, možete probati ovu anticelulitnu dijetu. Tijekom ove dijete u organizam se dnevno unosi 1200 kalorija, a preporuča se samo zdravim osobama.
Hrana koja se općenito preporuča
Povrće i variva: izaberite vrstu po želji. Svo povrće je dobro (osim škrobnatog, krumpira primjerice. Krumpir se ponekad dozvoljava - no kao iznimka a ne pravilo u prehrani). Prednost dajte šparogama, luku i repi koji imaju jaka diuretska svojstva i pročišćavaju organizam.
Meso: idealno je pileće, pureće i zečje jer sadrži manje masti.
Ribe: izaberite nemasne vrste kao što su pastrva, list, bakalar, oslić...
Mliječni proizvodi: pijte samo obrano mlijeko, nemasno kiselo mlijeko i nemasne jogurte.
Voće: prema sezoni, svježe ili kuhano, bez obzira na vrstu. Ipak jedite manje banana i avokada jer obiluju masnoćama.
Što treba izbjegavati
Smanjite količine ugljikohidrata. Takvu hranu jedite najviše dva puta tjedno (i to se odnosi na obrok, a ne cijeli dan), a kad je jedete jedite smeđu rižu te radije žitarice poput quinoe, amaranta, bulgura . Ako zaista morate - tjestenine i kruh konzumirajte isključivo od pravog integralnog brašna (ne mješavine s običnim bijelim pšeničnim). Zabranjena su alkoholna pića, suhomesnati proizvodi i meso prženo na ulju jer jetru navode na pojačani rad i u organizmu talože toksine.
Nije preporučljiva „brza hrana“ jer je presoljena i sadrži konzervanse koji sprečavaju normalno lučenje tekućina iz organizma.
ANTICELULITNA DIJETA
Napomene:
"Kuhano ili sirovo povrće" odnosi se na neškrobno povrće - znači NE krumpir, batat, mahunarke...
Škrobne namirnice - pokušajte jesti hladne (hladna riža i hladni krumpir - recimo na salatu) jer tada sadrže rezistentni škrob koji se ne razgrađuje u tankom crijevu već nepromijenjen dolazi do debelog crijeva gdje smanjuje pH te doprinosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice crijeva doprinoseći zdravlju gastrointestinalnog sustava.
Možete rotirati obroke koji su u tjednom meniju - ali vodite računa da ako je ručak nešto "teži", primjerice mesni, onda večera neka bude laganije sa posnim sirom ili jajima. I obrnuto ako želite "jaču" večeru
Ovo je namijenjeno kao brzinska dijeta od tjedan ili dva, no možete se je bez ikakvih posljedica držati i duže.
Između obroka možete popiti nemasni jogurt, čašu mlijeka ili pojesti malo voća. Za piće je dozvoljena samo voda i čajevi za čišćenje organizma od toksina.
Ako imate nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema prije započinjanja dijete savjetujemo vam da se konzultirate sa liječnikom.
DORUČAK
(isti svaki dan):
čaša vode, jedan nemasni jogurt, kava bez šećera.
1. DAN
Ručak:
200 g miješanog voća, pileća prsa na roštilju, kuhano ili sirovo povrće.
Večera:
200 g svježeg ili kuhanog voća, 200 g ribe, kuhane ili s roštilja, kuhano ili sirovo povrće po želji.
2. DAN
Ručak:
svježi voćni sok, 100 g posnog svježeg sira, miješana salata od sirovog povrća (rajčice, mrkva, komorač itd.)
Večera:
Juha od povrća, odrezak s roštilja (do 150 g), luk pečen u pećnici.
3. DAN
Ručak:
80g integralne riže ili tjestenine s jednostavnim umakom od rajčice, kuhano ili sirovo povrće.
Večera:
200 g svježeg voća (jabuka, kruška, naranče itd.), 2 tvrdo kuhana jaja, miješana salata po želji.
4. DAN
Ručak:
svjež i sok od grejpa, 100 g nemasne junetine, kuhano ili sirovo povrće.
Večera:
juha od povrća, 200 g kuhane ribe (zubatac, bakalar, itd.), povrće po želji.
5. DAN
Kilogram krumpira, kuhanih i ohlađenih (raspoređeno tijekom cijelog dana) + povrće, sirovo ili kuhano po izboru
6. DAN
Ručak:
svježi sok od grejpa, 150 g pečene junetine ili piletine, miješano povrće s roštilja ili kuhano.
Večera:
200 g voća, 2 tvrdo kuhana jaja, juha od povrća.
7. DAN
Ručak:
miješana salata, 150 g teletine i 200 g batata (ohlađenog) pečenih u pećnici.
Večera:
100 g posnog svježeg sira, miješana salata od sirovog povrćam.