Jedan od najslavnijih parova na svijetu odlučio je podijeliti svoje životne navike s fanovima. Već dulje vrijeme oni su ponosni vegani, a nakon što su se uvjerili u sve dobrobiti koje im je ovaj način prehrane donio, oni i milijune svojih fanova pozivaju da postanu vegani jer je to, po njihovom mišljenju, stvar globalne važnosti.
O velikom duhovnom i fizičkom značaju koji je veganstvo imalo na njihov život pisali su u uvodu za knjigu Beyonceina osobnog trenera Marca Borgesa "The Greenprint: Plant-Based Diet, Best Body, Better World".
"Nekada smo mislili da su za zdravlje najvažniji prehrana i dijeta – i neke od njih su funkcionirale za nas, neke nisu. No, kada smo počeli na zdravlje gledati kao na životnu istinu, a ne samo prehranu, za nas je to postala misija – da podijelimo tu istinu i način života sa što većim brojem ljudi. Svi imamo odgovornost da se zauzmemo za vlastito zdravlje ali i zdravlje ove planete. Ujedinimo se u ovome. Širimo istinu dalje. Učinimo ovu misiju - pravim pokretom!", napisali su slavni supružnici u uvodu.
Svake godine sve više ljudi odlučuje se za veganski način života iz različitih razloga, a mi pak smo donosimo nekoliko činjenica zbog kojih bi ovo mogao biti dobar odabir i za vas!
1. Smanjit ćete upale u tijelu
Ako jedete meso, sir i prerađenu hranu, šanse su da imate povišene razine upala u vašem tijelu. I dok su kratkotrajne upale (primjerice nakon ozljede) normalne i potrebne, upale koje traju mjesecima ili godinama definitivno nisu. Kronična upala povezana je s razvojem ateroskleroze, srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa i autoimunih bolesti...
Suprotno tome, prehrana koja se bazira na izbacivanju mesa i proizvoda od životinja su prirodno protuupalne, jer su bogate vlaknima, antioksidansima i drugim fitonutrijentima, a ne sadrže niti približno toliko "okidača" upala kao što su zasićene masti i endotoksini (toksini oslobođeni iz bakterija koje se obično nalaze u hrani za životinje). Istraživanja su pokazala da ljudi na veganskoj prehrani mogu značajno smanjiti razinu C-reaktivnog proteina (CRP), koji je pokazatelj upale u tijelu.
2. Snizit će vam se kolesterol
Povišeni kolesterol u krvi je jedan od vodećih faktora rizika za srčane bolesti i moždane udare, koji su među vodećim uzrocima smrti u modernim zemljama. Zasićene masnoće - koje se uglavnom nalaze u crvenom mesu, peradi, siru i drugim životinjskim proizvodima - glavni su pokretač razine kolesterola u krvi.
Istraživanja pokazuju da kada ljudi svoju prehranu baziraju samo na biljnoj prehrani njihova razina kolesterola u krvi pada do 35%. U mnogim slučajevima, smanjenje je jednako onome koje se vidi kao i kod terapije lijekovima – no s mnogim pozitivnim nuspojavama! Osobe kojima su potrebni lijekovi za snižavanje kolesterola mogu dodatno smanjiti razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih problema prelaskom na biljnu prehranu.
3. Vaša probava bit će vam zahvalna
Mikroorganizmi koji žive u vašem tijelu nazivaju se vašim mikrobiomom. Ovi organizmi doprinose pravilnoj probavi, zdravom imunološkom sustavu i zdravlju tkiva vaših crijeva. Dijetalna vlakna u povrću, voću i cjelovitim žitaricama pomažu vašem tijelu da održi zdrav crijevni mikrobiom doprinoseći rastom “prijateljskih” bakterija. To znači da vegetarijanska prehrana može poboljšati zdravlje vašeg probavnog trakta, regulirati rad crijeva i spriječiti zatvor. Zato se nemojte čuditi ako počnete odlaziti više na toalet, nakon što u svoju prehranu uvedete više biljne hrane. A to pak je važno za vaše zdravlje.
4. Produljit ćete svoj životni vijek
Jedenje manje mesa prirodno će smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka i pretilosti, a to će vam pomoći da duže živite.
Nedavno su časopis National Geographic i autor bestselera Dan Buettner udružili snage kako bi istražili tajne životnog stila najdugovječnijih svjetskih zajednica. Što su ustanovili? Najzdravije zajednice na svijetu baziraju svoju prehranu na biljnoj bazi, s veoma malo masnih životinjskih namirnica kao što su junetina i piletina. Ljudi u tim zajednicama uglavnom jedu biljne namirnice kao što su mahunarke, tofu i lisnato povrće i ograničavaju konzumaciju mesa na pet ili manje porcija mjesečno.
Ovo je podržala i konferencija američke asocijacija za zdravlje srca na kojoj su znanstvenici otkrili kako je konzumiranje hrane na biljnoj bazi s puno mononezasićenih masnih kiselina, poput avokada i orašastih plodova, povezano sa smanjenom vjerojatnošću od smrti od srčanih bolesti ili drugih uzroka. Usporedno, dijete bogate mononezasićenim masnim kiselinama iz izvora mesa - poput jaja, punomasnih mliječnih proizvoda i crvenog mesa - bile su povezane s većim rizikom od istih.
5. Brojka na vagi počet će padati
Jednostavno smanjivanje ili potpuno uklanjanje mesa iz prehrane može vam puno pomoći u mršavljenju. Brojan su istraživanja pokazala da ljudi koji se drže vegetarijanske prehrane konzumiraju manje masne hrane i mršaviji su od ljudi koji jedu meso.
Studija sa Sveučilišta Loma Linda pokazala je da vegetarijanci, iako imaju isti unos kalorija kao nevegetarijanci, obično imaju niži indeks tjelesne mase od onih koji jedu meso. Studija je također pokazala da vegani imaju najmanji postotak ljudi koji su pretili, samo 9,4 posto, dok mesojedi imaju najveći postotak pretilih, čak na 33,3 posto.
Znanstvenici vjeruju da su ovi nalazi u velikoj mjeri posljedica razlike u hranjivim tvarima koje vegetarijanci, vegani i mesojedi unose u sebe. Općenito, mesojedi konzumiraju manje biljnih proteina, beta-karotena, vlakana i magnezija, te više masnih kiselina koje doprinose bolestima srca. S druge strane, vegetarijanci obično konzumiraju više vlakana, kalija i vitamina C.
6. Dat ćete svoj koristan doprinos zdravlju našeg planeta i njegovih stanovnika
"Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap?" U ovom slučaju vaša kap zaista nešto znači. Uzgoj i prerada životinja izuzetno su štetni za planetu. Oni su najveći uzrok stakleničkih plinova i vodeći uzrok korištenja zemljišta i vode, krčenja šuma, uništavanja divljih životinja i izumiranja vrsta. Potrebno je oko 7500 litara vode za proizvodnju samo jednog kilograma govedine u SAD-u. Prema nekim procjenama, oceani bi zbog ribarenja mogli ostati bez ribe do 2048. godine. Trenutni prehrambeni sustav, koji se temelji na proizvodnji mesa i mliječnih proizvoda, također doprinosi gladi u svijetu - većina usjeva koji se uzgajaju u svijetu služi kao hrana za stoku, a ne za hranjenje ljudi.
Jednako je važno i to što su životinje koje se uzgajaju za hranu bića koja osjećaju bol i patnju, bilo da se uzgajaju u industrijskim farmama ili na takozvanim "humanim" farmama.
Konzumiranje biljne prehrane pomaže nam živjeti sa suosjećanjem. Uostalom, biti zdrav ne znači samo tjelesno i to nije samo hrana koju jedemo; to je također i naša duša i naša svijest - svijest o tome kako naši izbori utječu na planet i na svako biće s kojima ga dijelimo.