Bez odlaska u teretanu

Evo koje su tjelesne aktivnosti najbolje za učinkovito sagorijevanje kalorija

Ako te muči višak kilograma, isprobaj neke od ovih aktivnosti jer potiču sagorijevanje kalorija. Većinu ih možeš raditi kod kuće

pexels-nathan-cowley-2036998.jpeg
Foto: Pexels

Ako se pokušavaš riješiti viška kilograma, tjelovježba bi trebala biti dio tvoje svakodnevne rutine. Uz redovitu fizičku aktivnosti, kod mršavljenja je ključno i zdravo se hraniti, a pomoći ti mogu i brojni drugi trikovi i zdrave navike.

Image
Uvrsti ih u svoju rutinu

9 odličnih trikova za ravniji trbuh – bez dijeta i intenzivnih treninga

Kao jedna od najboljih aktivnosti za sagorijevanje kalorija i skidanje kilograma pokazalo se trčanje. No ako ti trčanje ne odgovara, dobro je znati da postoje i brojne druge aktivnosti koje su jednako učinkovite i donose rezultate. Dobar izbor su HIIT treninzi, plivanje te preskakanje užeta. Navedene vježbe možeš i kombinirati, sve u skladu s vlastitim preferencijama, ali i razinom kondicije.

Nekoliko čimbenika utječe na to koliko ćeš kalorija prilikom vježbanja sagorjeti, a to su:

  • Trajanje treninga
  • Tempo
  • Intenzitet
  • Tvoja tjelesna težina i visina

Općenito, što više težiš, to ćeš više kalorija sagorjeti tijekom treninga. Za najbolje rezultate najbolje je raditi s osobnim trenerom, no ako si to ne možeš priuštiti ili radije želiš vježbati sama, mnogo je onih aktivnosti koje svatko može uključiti u svoju rutinu, a odličan su izbor za sagorijevanje kalorija. U nastavku ti otkrivamo neke od njih.

Plivanje

U samo 30 minuta plivanja moguće je sagorjeti 198 do 294 kalorija, gotovo jednako kao i trčanjem. Plivanje je aerobna vježba savršena za sagorijevanje kalorija, ali i za zdravlje generalno. Pozitivno utječe na cijelo tijelo, jača mišiće, potiče protok krvi, osnažuje srce i pluća. Prednost plivanja je u tome što nije stresno za tijelo i što je pogodno za sve dobne skupine pa čak i za osobe koje imaju određenih zdravstvenih problema. Osobito je pogodno za ljude s artritisom. Osim plivanja, dobar izbor za sagorijevanje kalorija su i druge vježbe u vodi poput aerobika.  

Image
Foto: Pexels

Trčanje

Trčanje je najbolja vježba za sagorijevanje kalorija, poboljšanje fleksibilnost i povećanje izdržljivosti. Za ovu aktivnost nije potrebna nikakva oprema osim kvalitetnih tenisica pa se može raditi bilo gdje. Što brže trčiš, to ćeš sagorjeti više kalorija u minuti. Osim što je odlično za mršavljenje, trčanje će ti pomoći i da se riješiš napetosti i stresa. Ako nemaš dovoljno vremena za trčanje, trening možeš skratiti na sprintove visokog intenziteta. Prije izvođenja sprinta preporuča se zagrijati skakanjem ili trčanjem u mjestu.

Image
Foto: Pexels

Vježbanje na sobnom biciklu

Ako imaš pristup sobnom biciklu, isprobaj trening s intervalima vožnje visokog intenziteta. Malo intenzivnijim vježbanjem na sobnom biciklu možeš sagorjeti značajan broj kalorija u samo 30 minuta.

Image
Foto: Pexels

Aerobno plesanje

Želiš se zabaviti prilikom vježbanja? Onda su aerobni plesovi za tebe savršen izbor. Nije nužno pohađati tečaj plesa jer plesati možeš i kod kuće, uz brojne YouTube tutorijale koje ćeš pronaći na internetu. Plesanje je zapravo kardio vježba prerušena u rekreativnu aktivnost i to je zabavan načina za sagorijevanje kalorija. Dobar izbor su popularne plesne vježbe poput Zumbe ili Bokwe.

Image
Foto: Pexels

Hodanje

Hodanje je zasigurno najjednostavniji način za sagorijevanje kalorija bez trenera i dodatnih rekvizita. Hodati može svatko, a ova je aktivnost prikladna za početnike koji nemaju iskustva s napornim treninzima i tjelovježbom. Idealan je izbor i ako se oporavljaš od ozljeda. Prednost hodanja je što se izvodi na svježem zraku pa donosi još prednosti za tvoje fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Image
Foto: Pexels

Preskakanje užeta

Preskakanje užeta vrlo je korisna aktivnost i potiče sagorijevanje kalorija te povećava broj otkucaja srca. Uz to jača i snagu potkoljenica. Ovu vježbu možeš izvoditi kod kuće ili negdje u prirodi. Nije teška niti komplicirana, a ako je redovito izvodiš može ti pomoći kod mršavljenja.

Image
Foto: Pexels

Jumping jack vježba

'Jumping jack' je zapravo skok s raznoženjem i odručenjem, a sigurno si ju i sama izvodila u školi ili vrtiću. Riječ je zapravo o složenoj i višezglobnoj vježbi koja se može izvoditi na razine načine, a ima čitav niz dobrobiti za tvoje tijelo. Osim što može poslužiti za zagrijavanje prije određenih fitness aktivnosti, jumping jack može se izvoditi i kao kardio trening i to u trajanju od minimalno 15 minuta. Povećava broj otkucaja srca i sjajan je trening za cijelo tijelo, a prednost je to što ovu vježbu možeš izvoditi i kod kuće. Kod izvođenja je važno obratiti pažnu na koordinaciju pokreta te na pravilne doskoke. U YouTube tutorijalu pogledaj kako se ova vježba izvodi na pravilan način.