Ukusni zalogajčići za novogodišnju noć

Spremite za svoju obitelj i prijatelje, nešto ukusno i drugačije…

Ukusni zalogajčići za novogodišnju noć

Planirate novogodišnju zabavu u svojem domu i htjeli biste svojim gostima umjesto standardnih narezaka ponuditi nešto drugačije?  Takozvana, „finger“ hrana, sve je popularnija, ne samo na domjencima, nego je i neformalnim u opuštenim druženjima, gdje je ona puno „simpatičnija“ i praktičnija od standardnih menija kada ljudi moraju sjediti za stolom te ju jesti jelo s priborom.

„Finger“ hrana dopušta veću slobodu kretanja vašim gostima, potiče druženje, ne zauzima toliko prostora, jede se iz malih tanjura, prstima ili eventualno vilicom. „Finger“ food su ukusni mali zalogaji u kojima uživaju svi uzrasti.

Evo nekoliko zanimljivih ideja što možete pripremiti svojim gostima za najluđu noć i godini.



Krumpiri sa slaninom

Image



Sastojci:
Slanina narezana na duguljaste šnite
Krumpir (Po mogućnosti manji)
Štapići za ražnjiće

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Ogulite krumpir, veće krumpire prerežite na pola, manje ostavite cijele. Oko svakog krumpira omotajte šnitu slanine i probodite štapićem za ražnjiće. Sve poslažite na što veću tepsiju, u koju ste stavili papir za pečenje i pecite između 40 i 50 minuta, dok slanina ne postane hrskava, a krumpir mekan.


Male pizze

Image



Sastojci:
Tijesto za pizzu:
600 g glatkog brašna
Jedna žličica soli
6 žlica ulja (maslinovog)
Jedan i pol suhi kvasac
4 dcl tople vode

Sastojci za nadjev:
Maslinovo ulje
Sol i papar
200 g Mozzarele
1 šalica otkoštenih maslina
1 šalice artičoka, narezanih na sitno
1 žlica listića chilli papričica (po želji)
Rajčica za pizzu (po želji)
Origano po želji

Zagrijte pećnicu na 200ºC, a tepsije premažite s maslinovim uljem.
Rasporedite zamiješeno i dignuto tijesno od pizze na 32 dijela, na pobrašnjenu površinu. Svaki od tih dijelova ili lagano utisnite s rukom ili pak valjkom za tijesta. Prebacite tijesto na nauljenu tepsiju. Lagano po tijestu poškropite maslinovo ulje. Na svaki komadić tijesta stavite malo rajčice za pizzu, mozzarelu, malo maslina, artičoka, te sve još posipajte sa soli, paprom i ljutim papričicama. Pecite dok tijesto ne dobije svijetlu zlatnu boju – oko 15 minuta.


Pečena mozzarela

Image



Sastojci:
1 šalica oštrog brašna
2 velika jaja
1 šalica krušnih mrvica
1 žličica sušenog timijana
Sol i papar
0,5 kg mozzarele (u malim kuglicama)
2 šalice suncokretovog ili biljnog ulja
Umak or rajčice

Zagrijte pećnicu na 230ºC. Pripremite tri posude za paniranje. U prvu stavite brašno, u drugu istučena jaja, a u treću krušne mrvice. Krušne mrvice pomiješajte sa timijanom.
Mozzarelu prije paniranja posolite i popaprite. Kuglice mozzarele, jednu po jednu prvo uvaljajte u brašno, onda u jaja, te u krušne mrvice. Sve stavite u tepsiju u koju ste prije toga stavili ulje i pecite ih u pećnici dok ne dobe zlatnu boju.


Kuglice od kobasica i cheddar sirom

Image



Sastojci:
1 i ¼ šalice oštrog brašna
½ žličice soli
¼ žličice papra
½ žličice crvenih ljutih papričica
1 i pol žličica praška za pecivo
2 šalice naribanog cheddar sira
½ kg kobasica
½ velikog crvenog luka, sitno nasjeckanog
3 žlice nesoljenog maslaca, otopljenog

Zagrijte pećnicu na 200ºC. U velikoj posudi zajedno pomiješajte brašno, sol, papar, ljute papričice i prašak za pecivo. Dodajte naribani cheddar i sve dobro pomiješajte. Nakon toga dodajte luk, na kolutiće narezane kobasice i maslac. S rukama, sve prvo dobro pomiješajte, a nakon toga svaki kolutić kobasice sa sirom formirajte u kuglicu. Na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, svaku kuglicu stavite na nekoliko centimetara razmaka. Pecite ih u pećnici dok kuglice ne postanu zlatne (oko 25 minuta).


Šampinjoni s kozjim sirom

Image



Sastojci:
Maslinovo ulje
3 šnite bijelog kruha
1 češanj češnjaka, sitno narezan
140 g mekanog kozjeg sira, izmrvljenog
½ šalice svježeg lišća od peršina
¼ listića ljutih crvenih papričica
Sol
560 g šampinjona, bez peteljki

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Lagano nauljite lim za pečenje.
U multipraktiku, usitnite kruh i češnjak, dok se postanu jedna smjesa, zatim dodajte sir, peršin i ljute papričice, sol. Sve dobro pomiješajte, dok se ne pretvori jednu smjesu.
Sa malenom žlicom svaki šampinjon nadjenite sa mješavinom, poslažite na lim za pečenje, te ih pecite 15 do 20 minuta.

(vam)