Na početku životnog puta

Moja prva radna iskustva nakon srednje škole

Na početku životnog puta

Kad sam završila srednju školu nisam znala što bih dalje pa sam uzela godinu dana pauze kako bi dobro razmislila što želim. Tu godinu sam iskoristila za putovanje u Englesku i učenje jezika uz čuvanje djece. Kad sam dobro ovladala jeikom i upoznala način na koji funkcionira život u Londonu, poželjela sam više i bolje. Prolazila sam najnormalniji put odrastanja i sazrijevanja u okruženju koje je bilo prilično inspirativno u svakom pogledu, ali niti malo lako. Moja godina dana u Londonu produžila se na pune tri godine i, da nisam upoznala Dina, vjerojatno bih tamo i ostala. Jedan od mojih dobro plaćenih poslova bio je rad u restoranu u New Bond streetu, dakle u samom srcu Londona, koji je spadao u visoku kategoriju “silver service” restorana koji, osim besprijekorne usluge, ima i cijene koje mogu podnjeti samo oni dubljih džepova. Kad sam se javila na oglas za posao konobarice o takvoj usluzi nisam imala pojma, do tada sam isključivo imala iskustva po pubovima. Dakle, mlada i neiskusna, ali brbljava kakva jesam, gotovo uvijek bih imala sreće jer menadžeri bi znali prepoznati žar i želju  što im je osim iskustva bilo najvažnije pri  donošenju odluke.  A ja sam bila vrijedna, voljna učiti i imala sam neku svoju simpatičnu spiku, na to sam ih pridobila.

Ujutro u 10 sati bili bi na poslu, imali smo 10 minuta da popijemo kavu i presvučemo se, a onda bi svatko od nas dobio svoju sekciju, čistili bi restoran do 12 sati. Čistila se prašina, glancao beštek i čaše, usisavao i prao se pod, čistili smo prašinu sa listova ukrasnih biljaka, servirali stolove i čekali goste u 12 sati kada smo otvarali restoran i radili do 23 sata, tj. dok posljednji gost ne ode kući. Morali smo brinuti o gostima na način da smo im skoro čitali misli i prije nego bi mahnuli ili nas pogledali mi bi  već bili kraj njih.

Posao je bio naporan i zahtjevan, ali adekvatno  plaćen. Napojnice su bile prilično izdašne, ali trebalo ih je zaraditi. Točno se znalo tko što radi u restoranu, tko ima  kakva zaduženja i nije bilo nikakvih povišenih tonova. Iskustvo koje sam tamo dobila, neprocjenjivo je.  Zašto vam ovu priču pričam?

Pa prije neki dan sam naletila na emisiju “Jezikova juha” i vidjela ono što se u toj emisiji može često vidjeti, konobara koji ne želi raditi ništa povrh onog što mu je u opisu posla. Još  je bahat i bezobrazan. Nije me začudilo što mu je Stefan dao otkaz jer takva bahatost zaslužuje otkaz. To me toliko iznerviralo da kad je došlo do trenutka kada je vlasnica restorana ponovo htjela nazad na posao vratiti bahatog konobara i kad je konobarica izustila “mi smo ovde ekipa” prebacila sam na neki drugi program. Pomislila u sebi “ hvala Bogu što ne idem na takva mjesta” jer kad vidim  tko sve vodi kuhinju, tko sve misli da je kuhar, kakvi su higijenski uvjeti u kojima se poslužuje hrana, pa do usluge… postane mi mučno. I oni takvi, uvjereni da sve što pokazuju, da je to u redu, samouvjereni i apsolutno nezainteresirani da nešto nauče jer su oni najpametniji “šta će nama neki Francuz soliti pamet”, još se prijave na tu emisiju da ih svi dobro vide, upamte njihov restoran kao mjesto koje će ubuduće zaobilaziti u širokom luku ako ikada naiđu na taj restoran. Ne shvaćaju da oni sebi nisu nikakva reklama nego obrnuto, antireklama. Sigurna sam da mnogi od njih, nakon što ih Stefan poduči poslu, jednostavno se vrate po starom. Nisam još vidjela u ovoj emisiji jednog pristojnog i profesionalnog konobara koji  se tako i  ponaša. Jedino tko me dojmio u toj emisiji je bio onaj Indijac, koji je zaista bio dovoljno pristojno ponizan da prihvati neke savjete.

Poniznost, to je ono što Hrvati nemaju i što im fali jer jednostavno ne prihvaćaju nikoga boljeg od sebe. Štoviše ,boljeg od sebe shvaćaju kao prijetnju. Poniznost mnogi shvaćaju kao ponižavanje, a to zaista nema veze sa tim. To mogu biti samo ljudi koji shvaćaju tko su i što su, i toga se ne stide. U Hrvatskoj 90% ljudi žive i misle da su nešto, što nisu.


Danijela Dvornik
Tekstove Danijele Dvornik možete pratiti u njenoj kolumni Najbolje godine