Sa samo 10 kalorija po stabljiki, celer je odlična niskokalorična dijetna namirnica. No, hrskavi celer zapravo ima brojne zdravstvene koristi koje te mogu iznenaditi. Bogat je vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom, pomaže kod probave, odličan je izvor antioksidansa, a ima i alkalizirajući učinak. S mineralima poput magnezija, željeza i natrija, celer može imati neutralizirajući učinak na kiselu hranu - a da ne spominjemo činjenicu da su ti minerali potrebni za neophodne tjelesne funkcije.
Postoji pregršt jela u kojima je glavna zvijezda celer, uključujući juhe i salate, ali većina recepata zahtijeva samo nekoliko stabljika, što znači da je moguće da će ti ostatak celera propasti.
Na što moraš paziti kod kupovine celera:
- Traži celer koji ima čvrste, uspravne stabljike. Moraju lako puknuti kad ih saviješ.
- Listovi moraju biti hrskavi i svježi, od blijedo do svijetlo-zelene boje. Izbjegavaj celer sa žutim ili smeđim mrljama.
- Ne bacaj lišće - u njemu ima najviše kalcija, kalija i vitamina C. Najbolje ih je jesti dan ili dva nakon kupnje.
Celer je svestrano povrće i možeš ga jesti sirovog ili kuhanog, a izvrstan je dodatak smoothiejima, juhama i sokovima. Celer se može i pariti ili peći.
Ako ti je dosta rasipanja novaca i ovog zdravog povrća, imaš sreće jer celer se može zamrznuti za aromatiziranje juha i variva, a i odličan je dodatak sokovima i smoothiejima. Donosimo ti vodič za zamrzavanje svježeg celera - i savjete kako ga maksimalno iskoristiti.
Prvo ga dobro operi i nasjeckaj
Najbolje je oprati celer prije zamrzavanja, razdvojiti stabljike i dobro ih isprati. Zatim nareži i nasjeckaj celer, po mogućnosti na oblik koji ima smisla za način na koji ga kasnije namjeravaš koristiti. Smrznuti celer nije tako hrskav i lagan za rezanje kao svjež, pa ćeš tako kasnije uštedjeti vrijeme.
via Tenor
Za najbolje rezultate ga blanširaj
Celer se može zamrznuti bez da se prvo blanšira, ali ovaj dodatni, jednostavan korak pomaže u očuvanju boje, okusa i teksture. Blanširanjem celer može biti duže zamrznut - do godinu dana. Celer koji zamrzneš bez blanširanja, može izdržati u ledenici do dva mjeseca. Za blanširanje napuni jedan lonac vodom i pričekaj da zakuha, a drugi lonac napuni ledeno hladnom vodom. Blanširaj celer u kipućoj vodi oko 3 minute, a zatim ga uroni u ledenu vodu kako biste zaustavila kuhanje. Ocijedi ga i ostavi da se potpuno osuši.
Kako zamrznuti celer
Da se komadići ne bi zajedno zaledili, dobro ih je odvojiti. Poslaži narezane dijelove celera na papir za pečenje i zamrzni nekoliko sati, ili dok ne postane tvrd, a zatim ih prebaci u hermetičke vrećice za zamrzavanje, izvuci zrak, zatvori i zamrzni. Ovaj postupak zamrzavanja u dva koraka olakšava izvlačenje točno potrebne količine celera, a ne odmrzavanje cijele vrećice.
(Foto: Pixabay)
Kako odmrznuti i koristiti prethodno smrznuti celer
Ne moraš odmrzavati celer prije upotrebe; jednostavno ga dodaj u jelo koje kuhaš izravno iz zamrzivača. Celer sadrži puno vode, zbog čega je toliko hrskav. Nažalost, celer gubi dio te hrskavosti kada se smrzne, zbog čega je prethodno smrznuti celer najbolje koristi u juhama, gulašima, varivima , gdje više pridonosi okusu nego teksturi.
(Foto: Pixabay)
Juha od celera:
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 grama narezanog celera
- 1 češanj češnjaka, oguljen
- 200 grama krumpira, oguljenog i narezanog na komade
- 500 ml temeljca od povrća
- 100 ml mlijeka
- hrskavi kruh, za posluživanje
Priprema:
1. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri, nasjeckaj celer, češnjak i krumpir i ubaci ga u tavu. Dodajte malo vode i prstohvat soli te kuhajte, redovno miješajući 15 minuta, dodajući još malo vode ako se povrće počne lijepiti.
2. Ulij povrtni temeljac i pričekaj da zakuha, a zatim smanji vatru i pirjaj 20 minuta, dok se krumpir ne raspadne i celer postane mekan. Štapnim mikserom zgnječi namirnice, i potom dodaj mlijeko. Začini po ukusu. Posluži s hrskavim kruhom.
Povrtna salata od celera i bulgura
Sastojci:
- 200 grama bulgura
- 1 svežanj celera
- 1 jabuka
- sok jednog limuna
- 4 žlice maslinovog ulja
- šaka tostiranih lješnjaka, grubo nasjeckanih
- velika šaka šipka
- malo sjeckanog peršina i metvice
Priprema:
1. Stavi bulgur u veliku zdjelu i samo polij kipućom vodom. Pokrij zdjelu i ostavi 30 minuta da upije svu vodu.
2. U međuvremenu, odvoji stabljiku i lišće celera. Vrlo sitno nasjeckaj stabljiku i grubo nasjeckaj lišće. Jabuku nareži na sitne komade i zalij s malo soka iscijeđenog limuna. U zdjeli pomiješaj preostali limunov sok s uljem i začinima kako bi napravila preljev za salatu.
3. Bulgur lagano promiješaj vilicom. Ubaci narezani celer i jabuku bulgur, a nakon njih lješnjak, šipak i začinsko bilje. Stavi preljev, posipaj listovima celera i posluži.