Zašto su dobre masnoće najbolje?

Djeca jedu sve više masnoća. Hrvatske tvrtke već su započele reklamno edukativnu kampanju preko koje saznajemo da nisu sve masnće loše.

497cb3944a27b

Neke masnoće su potrebne organizmu, a posebno dječjem organizmu u razvoju. Više o temi donosimo iz knjige nutricionista dr. Jima Searsa "Najzdravije dijete u susjedstvu".

Istina je da su masnoće sastavni dio nekih važnih dijelova našeg organizma i tvari uz pomoć kojih naše tijelo dobro funkcionira. Ipak, nisu sve masnoće jednake. Naši jelovnici u većem se dijelu sastoje od masnoća životinjskog i tvorničkog porijekla, dok je prilično malo namirnica na tanjuru bogatih masnoćama koje sa nalaze u biljkama i ribama.

Masnoće u ribama najzdravije su i poznate pod imenom Omega-3 masne kiseline. One održavaju krvožilni sustav zdravim i izvrsna su hrana za mozak. Unošenje ribe u jelovnik djeteta, osbito Omega-3 masnih kiselina, pomaže u prevenciji razvoja gotovo svih bolesti, a posebno dijabetesa, srčanog udara, raka ili visokog krvnog tlaka.

Namirnice bogate dobrim masnoćama su:
Avokado
Ulje lanenih koštica
Maslac od kikirikija ili badema
Orašasti plodovi, posebno orasi i bademi
Maslinovo ulje
Morski plodovi i ribe, osobito divlji losos
Sjemenke kao što su lan, sezam, suncokret ili koštice bundeve.


Djeci su potrebne dobre masnoće, odnosno dobre masne kiseline jer:

Dobre masnoće pomažu izgraditi mozak. Mozak se sastoji od 60% masnog tkiva, što tvori dobru izolaciju potrebnu da poruke učinkovito putuju od mozga do tijela i obratno.
Dobre masnoće pomažu u izgradnji hormona. Masnoće su sastavni dio nekih najvažnijih hormona, odnosno onih koji reguliraju važne funkcije u organizmu.
Dobre masnoće grade lijepu kožu. Masnoće ispod kože sprečavaju starenje, a koži daju glatki i lijepi izgled.
Dobre masnoće pomažu tijelu da koristi važne vitamine, uključujući vitamine A, D, E i K.
Dobre masnoće štite od ozljeda i podupiru organe kao što su bubrezi, srce i crijeva.
Dobre masnoće osiguravaju i čuvaju energiju. Kada tijelo iscrpi energiju dobivenu hranom, ono počinje crpiti masne zalihe kako bi dobro funkcioniralo.
Dobre masnoće čine hranu ukusnom. One nose više okusa od proteina. Svježe povrće začinjeno maslinovim uljem puno je ukusnije od kuhanog povrća u vodi.
Dobre masnoće su zasitne. Masnoće potiču izlučivanje hormona koji odašilje u mozak informaciju da smo siti. 
(JKo)