Ukusna i zdrava piknik kuhinja

Ljeto je savršeno vrijeme za piknik, bilo na plaži, planinama, livadi, šumi ili dvorištu...bilo gdje...

Ukusna i zdrava piknik kuhinja

Što je najvažnija stvar na pikniku osim dobrog društva i lokacije? Ukusno jelo.  Naravno, uvijek možete spremiti standardne sendviče od pola kruha i pola kilograma salame i sira, ali to jednostavno nije ono što biste trebali jesti.  

Ukusna hrana i piće sigurno će vam upotpuniti taj poseban doživljaj koji ćete podijeliti s posebnom osobom ili osobama.  Sve što vam treba je maleni prijenosni hladnjak i malo volje, jer mi smo za vas pripremili prave, ljetne, ukusne i zdrave recepte.

Nemojte čekati! Svi na piknik!


Sendvič od rajčice
Sastojci:
8 šnita organskog sjemenskog kruha (za 4 osobe)
1 luk srednje veličine, prženi ili sirovi, narezan na tanke kolutiće
2 velike rajčice
4 većih listova salate
2 naribane srednje mrkve
4 žlica ljutog ili slatkog ajvara

Na četiri šnite kruha prvo rasporedite salsu (žlicu po kriški), zatim kriške poklopite listom salate, na nju stavite nekoliko kriška rajčice, pa mrkvu i na kraju luk, te poklopite drugom kriškom kruha.

Salata od graha
Sastojci:
Sok od dva limuna
1 ½ žlica nasjeckanog svježeg vlasca
½ kg kuhanog graha (na vama je da izaberete vrstu)
½ kg kuhanih mahuna
1 konzerva kukuruza srednje veličine, ocijeđena
1 paprika malo veća
1 rajčica srednje veličine
200 g feta sira (izaberite tvrđi)
Mladi luk (prema želji)
Sol i papar

Papriku i rajčicu narežite na sitne komadiće (za jesti žlicom ili vilicom), a fetu na manje kockice, mladi luk na kolutiće. Pomiješajte sve sastojke u većoj posudi, posolite, popaprite i dodajte sok od limuna i ponovno dobro pomiješajte.
Kao alternativu, salatu možete začiniti bučinim uljem i jabučnim octom. No, ako želite laganiju salatu, limun je definitivno pravi odabir.
Uz to poslužite kruh sa sjemenkama.

Salata od krumpira
1 šalica jogurta
750 g krumpira
1 veliki krastavac
1 šalica crnih maslina, prepolovljenih na pola, odkoštenih
1 mali ljubičasti luk
3 žlice jabučnog octa ili acheto balsamico (prema ukusu)
Mješavina začinskog bilja za salatu (kupite u trgovinama, gdje se nalaze začini)
Sol i papar

Kada ste sve nasjeckali, pomiješajte sastojke u velikoj posudi.
Nakon toga pomiješajte začinsko bilje za salatu s odabranim octom, prelijte preko sastojaka i dobro još jednom pomiješajte.
Na kraju dodajte jogurt i ponovno sve pomiješajte. Salatu dobro rashladite prije konzumacije.

Ljetni buritto
Sastojci:
250 g pilećih prsa
Sol i papar
Sok od 3 iscijeđena limuna
2 crvene paprike babure
2 zelene paprike babure
1 luk srednje veličine
4 velike tortilje
1 veliku ljuti feferon
Nekoliko velikih listova zelene salate (vrsta - prema želji)
2 rajčice

Narežite piletinu na tanke trakice, posolite, popaprite te marinirajte u žlici limunovog soka 15-ak minuta.
Izvadite meso iz marinade (tekućinu bacite) i stavite ga na vruću tavicu u koju ste prethodno stavili malo maslinovog ulja.
Nakon što je meso pečeno, maknite ga s tavice te ga ostavite da se ohladi.
Nakon toga, lagano zagrijte i prepržite tortilje (ako su kupljene), tako dugo dok lagano ne pozlate s obje strane i dok ne počnu bubriti.
Narežite sve ostale sastojke i napunite s njima tortilje. Svaku tortilju podjednako. Prije nego što ih zarolate, svaku poprskajte lagano s ostatkom soka od tri iscijeđena limuna.
Kada zarolate buritto, zatvorite ga presavijanjem prema unutra. Druga strana neka ostane otvorena. S te strane počinjete s jelom.

Image




Smotuljak od puretine
Sastojci:
150 grama purećih prsa, nasjeckanih na kockice, pečene
2 žlice majoneze
1 žlica senfa
½ žlice jabučnog octa
Svježe mljeveni crni papar
1 šalica svježeg špinata, blanširanog
1 veća mrkva, naribana
1 veća tortilja

Pomiješajte pečenu puretinu, majonezu, senf, ocat, te začinite paprom po želji.
Na sredinu tortilje stavite špinat i mrkvu i na to stavite mješavinu od puretine. Zamotajte tortilju i stavite ju u foliju i ohladite u hladnjaku. Nakon najmanje dva sata (najbolje ostaviti ih preko noći) izvadite iz hladnjaka prerežite tortilju ukoso na pola.

Voćna salata
Sastojci:
1 banana
1 šalica kupina
1 šalica malina
¾ šalice brusnica
3 breskve (oguljene) ili nektarine (neoguljene)
4 marelice
Smeđi šećer (nerafinirani)
Sok od jednog limuna

Narežite bananu, breskve, marelice, pomiješajte s ostalim voćem, dodajte jednu do dvije žlice smeđeg šećera i limunov sok, te sve dobro pomiješajte. Pokrijte posudu i neka odstoji najmanje dva sata u hladnjaku.

Domaći ledeni čaj
Sastojci:
¼ šalice sušenog šipka
½ šalice sušenih listova od maline
1 ½ šalica prirodnog soka od maline ili višnje (bez umjetnih sladila)
1/3 šalice svježe iscijeđenog soka od naranče
4 kriške naranče

U posudi zavrijte sedam decilitra vode te dodajte sušeni šipak. Neka lagano vrije 10 minuta u poluotkrivenoj posudi. Posudu maknite s plamena, dodajte lišće od maline, poklopite posudu i ostavite da odstoji 10 minuta.
Procijedite čaj kroz gustu gazu, jer je vrlo važno za na kraju dobro iscijedite šipak i lišće, kako bi čaj dobio što više prirodnog okusa.
Ostavite da se čaj još malo ohladi. Nakon toga dodajte sok od maline ili višnje, te sok od naranče, dobro sve pomiješajte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije posluživanja u času stavite malo leda, kriške naranče.

Lubenica i campari
Sastojci:
3-4 kilograma lubenice, prepolovljene po dužini
Campari rum

Narežite i odkoštite lubenicu, tako da dobijete pravilne kockice (odstranite koru).
Lubenicu poslužite na velikom tanjuru, a svatko neka u ruku dobije pola decilitra campari ruma i vilice za desert (ili fondue) pomoću kojih će lubenicu umakati u rum i konzumirati.

Image