Valentinovo može biti romantično i ako ga provedete doma, jer romantika ne podrazumijeva isključivo odlazak u restorane na glasu ili izlazak na večeru pod svaku cijenu. Provedite Dan zaljubljenih u svojemu domu i uz malo mašte priredite iznenađenje dragoj osobi. Za dobru atmosferu pobrinut će se koja svijeća, svečaniji stolnjak i kakvo fino jelo uz obavezni desert. Ovakvo Valentinovo ipak neka bude samo za one koji su spremni dio dana posvetiti kuhanju kako bi večer bila savršena. Ako na to niste spremni, onda svakako za svog partnera ili partnericu birajte već sada stol i valentinovski meni u restoranu.
Za predjelo šampinjoni s roštilja s umakom od češnjaka, a za glavno jelo pureći file u umaku.
Šampinjoni s roštilja
Očistite šampinjone i u manjoj šalici izmiješajte malo maslinovog ulja, soli i češnjaka. Smjesu dobro promiješajte i u nju umočite šampinjone. Nekoliko kapi smjese dodajte i u svaki pojedini šampinjon. Zagrijte pećnicu na nižu temperaturu i pecite šampinjone na rešetki.
Pureći file u vinskom umaku
Sastojci:
500 g purećih medaljona
1 žlica začinjenog kukuruznog brašna (sa solju i paprom)
25 g maslaca
150 ml pilećeg bujona od kocke
150 ml bijelog vina
100 g svježeg kravljeg sira
100 g šampinjona, narezanih na ploške
malo muškatnog oraščića
sol i papar
Priprema:
Medaljone pobrašniti. Maslac zagrijati i medaljone lagano pržiti u maslacu dok ne poprime svijetlo smeđu boju. Pileći bujon, unaprijed pripremljen, i vino dodati medaljonima, promiješati i pirjati pokriveno na laganoj vatri oko 30 minuta. Kravlji sir, šampinjone i muškatni oraščić dodati i sve promiješati dok se umak ne ujednači .Medaljone pirjati, otkrivene i na jačoj vatri, dodatnih 10 minuta.
A za desert svakako čokolada
Večera za Valentinovo ne može proći bez deserta. Poželjno je da bude jednostavniji za pripremu, kako bi više vremena ostalo za uživanje u atmosferi Dana zaljubljenih. Čokoladni mousse slastica je s kojom teško da možete pogriješiti, lagana i pjenušava tekstura, te zamamni, bogati okus čokolade, odličan je izbor za ovakve prigode. Možete napraviti inačicu s konjakom, vanilijom, kavom ili samo čokoladom.
Čokoladni mousse
Sastojci:
300 g kvalitetne tamne čokolade, grubo sjeckane
3 jaja
1/4 šalice (55 g) šećera
1 žlica kakaa u prahu
300 ml vrhnja za šlag i još malo za posluživanje
ribana čokolada za ukrašavanje
Priprema:
Čokoladu lomljenu ili nasjeckanu na jednake komadiće stavite u zdjelu iznad vode i otopite na pari. Polagano miješajte dok se potpuno ne rastopi. Kada ste gotovi, zdjelu ostavite sa strane i pustite da se čokolada polako hladi. Za to vrijeme oko pet minuta tucite jaja i šećer električnom miješalicom u drugoj posudi dok ne dobijete duplu količinu i šećer se ne osjeća pod prstima. Zatim dodajte ohlađenu čokoladu i kakao, te sve još jednom dobro promiješajte.
Na kraju trebate istući vrhnje za šlag u posebnoj zdjeli prema uputama na pakiranju. Kada je vrhnje gotovo, polako ga umiješajte u čokoladu kuhačom ili silikonskom žlicom. Nije preporučljivo koristiti pjenjaču niti miksati.
Ovu količinu moussea možete rasporediti u šest čaša, a na njih staviti još malo tučenog vrhnja i posuti ribanom čokoladom ili dodati piškotu, krišku mandarine te neke druge ukrase koji vam se sviđaju. Ukrase dodajte na kraju, nakon što mousse odstoji najmanje sat vremena u hladnjaku, a izvadite ga 15 minuta prije posluživanja.
Za francusku varijantu čokoladnog moussea možete staviti žlicu konjaka u čokoladu kod otapanja. Bezalkoholna je varijanta dodavanje malo ekstrakta vanilije ili kuhane kave.
I za kraj nazdravite uz:
Francuski martini
Sastojci:
50 ml vodke
15 ml likera od malina
35 ml svježeg soka od ananasa
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u shakeru s ledom i energično protresite.
Foto: © saschanti - Fotolia