Proslavite Svjetski dan tjestenine uz neka od ovih ukusnih jela

Obožavamo tjesteninu na sve moguće načine

Proslavite Svjetski dan tjestenine uz neka od ovih ukusnih jela

Tjestenina je jedno od najdražih i najrasprostranjenijih jela diljem svijeta pa tako i ne čudi da i ta namirnica ima svoj dan koji se obilježava svake godine 25. listopada.

Iako je mnogi izbjegavaju zbog velikog udjela ugljikohidrata koje u sebi sadrži, tjestenina je odličan dodatak mnogim jelima, dokazano je da je zdrava i vrlo ju je jednostavno pripremiti.

Čini glavnu okosnicu mediteranske prehrane, a može se pripremiti na bezbroj načina. Ide uz gotovo svako jelo, a najbolje se slaže s raznim umacima.

Ako pazite na liniju i zdravlje, birajte integralnu tjesteninu koja je jednako tako ukusna, a ne deblja. Tjestenina koja je pripremljena al-dente ima nizak glikemijski indeks što znači da povoljno djeluje na razinu šećera u krvi i da osigurava sitost.

Ugljikohidrati su neophodni u zdravoj i izbalansiranoj prehrani i moramo ih unositi u organizam u određenim količinama.

Volite li tjesteninu, proslavite njezin dan uz neke od vrlo finih recepata koje s vama dijelimo u nastavku.

Foto: Unsplash

Tjestenina s pireom od bundeve

Sastojci:

300 g tjestenine
200 g bundeve
pola glavice luka
2 režnja češnjaka
1 kiselo vrhnje
2 žlice maslaca
1 grančica ružmarina
maslinovo ulje
sol, papar
parmezan po želji

Priprema:

Narežite luk i kratko ga dinstajte na maslinovom ulju pa dodajte grančicu ružmarina, sol i papir te malo sjeckanog češnjaka. Skuhajte tjesteninu, a bundevu očistite i narežite na kockice. Kratko prokuhajte u slanoj vodi a potom izmiksajte u blenderu. Dodajte maslac, sol i papar pa sve skupa još malo izmiksajte kako biste dobili pire. Pire od bundeve stavite na dinstani luk, dodajte vrhnje i kratko kuhajte. U umak umiješajte kuhanu tjesteninu i malo vode prema potrebi. Servirajte uz parmezan prema želji.

Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom

Sastojci za 4 osobe 

15 g maslaca 
300 g kuhane šunke, narezane na kockice debljine 0,5 cm
300 g makarona
250 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanoga kravljeg sira prema ukusu
100 g naribanoga, dozrelog sira
100 g gorgonzole, narezane na male komade
1/4 žličice naribanoga svježeg muškatnog oraščića
2 kuglice mozarelle, ocijeđene i narezane na kockice debljine 1 cm
3 žutanjka 
150 g zamrznutoga graška, otopljenog
100 g naribanoga pecorina 
sol i papar po želji 

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 220°C/s ventilatorom 200°C/ plinsku na oznaku broj 7.
2. Rastopite maslac u tavi i pržite šunku 3 minute, odnosno dok ne postane hrskava. Maknite s vatre.
3. U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikome loncu posoljene kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac. Maknite s vatre. 
4. Prelijte vrhnjem i sirevima. Vratite lonac na laganu vatru i miješajte 1 minutu drvenom kuhačom.
5. Maknite tavu s vatre i dodajte muškatni oraščić, mozzarellu, žutanjke, grašak, šunku i pola pecorina. Malo posolite, jako popaprite i miješajte pola minute. 
6. Stavite tjesteninu u plitku, okruglu posudu zdjelu promjera 30 centimetara. Pospite preostalim pecorinom i pecite na sredini pećnice otprilike 15 minuta ili dok se na vrhu ne počnu stvarati mjehurići. 
7. Kada jelo bude gotovo, ostavite ga još 5 minuta izvan pećnice pa ga narežite i poslužite. 



Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Tjestenina s tunom i mahunarkama

Sastojci (za 6 osoba)

300 g farfallina
400 g slanutka u konzervi, ocijeđenoga
400 g crvenoga graha u konzervi, ocijeđenoga
400 g graha lima u konzervi, ocijeđenoga 
400 g tunjevine u ulju, ocijeđene
1 ljubičasti luk, oguljen i tanko narezan
1 neprskani limun
6 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
2 žlice nasjeckanih listića svježe metvice
sol i papar po želji


Priprema

1. Ulijte 4 litre vode u veliki lonac, dodajte 2 žlice soli i pustite da zakipi. Kuhajte tjesteninu u velikome loncu punom posoljene, kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite u cjedilu i odmah stavite pod mlaz hladne vode kako bi se tjestenina prestala kuhati. Kada se ohladi, poškropite je maslinovim uljem i ostavite da se cijedi 5 minuta. Dobro je protresite svakih šezdesetak sekundi.
2. Stavite sve mahunarke, tunjevinu i narezani luk u veliku zdjelu. Iscijedite sok od polovice limuna i prelijte uljem. Dodajte metvicu, posolite i popaprite. Dobro promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta na sobnoj temperaturi. 
3. Dodajte tjesteninu u zdjelu u kojoj su mahunarke i lagano promiješajte kako bi se okusi proželi. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta. Promiješajte svakih 5 minuta. 
4. Odmah poslužite ili stavite u zatvorenu posudu i ostavite u hladnjaku do sutra. Nemojte jelo držati u hladnjaku dulje od 48 sati i uvijek ga jedite posluženo na sobnoj temperaturi. 



Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Tjestenina sa sirom

Sastojci:

400 g tjestenine
2 jaja
½ litre mlijeka
200 g svježeg sir
1 kiselo vrhnje
sol i začini po želji

Priprema:

Najprije istucite jaja pa ih pomiješajte sa mlijekom, vrhnjem i sirom. Dodajte sol i kuhanu tjesteninu. Promiješajte i izlijte u vatrostalnu posudu te stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko pola sata. Poslužite uz ribani parmezan i zelenu salatu.

Rezanci s brokulom

Sastojci:

400 g brokule
2 mrkve
200 g širokih rezanaca
nekoliko žlica maslinovog ulja
malo sjeckanog češnjaka
sol, papar i kurkuma
parmezan po želji

Priprema

Najprije skuhajte mrkvu koju ste narezali na kolutiće. Potom dodajte rezance i kuhajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte i brokulu koju ste prethodno očistili i narezali na manje cvjetove. Kuhajte dok povrće i tjestenina ne budu kuhani, a zatim ocijedite. Na maslinovom ulju kratko popržite češnjak pa dodajte tjesteninu s povrćem. Začinite i promiješajte i držite još kratko na vatri. Poslužite uz ribani parmezan.

Vegetarijanski bolonjez

Sastojci:

100 g sojinih ljuskica
1 mrkva
pola glavice luka
2-3 režnja češnjaka
500 ml pasirane rajčice
400 g špageta
1 žličica sjeckanog peršina
malo bosiljka
2-3 žlice maslinovog ulja
sol i papar

Priprema

Najprije sojine ljuskice prelijte vrelom vodom i ostavite nekoliko minuta dok ne nabubre. Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak pa dodajte ocijeđene sojine ljuskice. Pirjajte nekoliko minuta. Potom umiješajte pasiranu rajčicu, sjeckani bosiljak i začine te ostavite da se krčka na laganog vatri. Skuhajte špagete i poslužite s umakom i ribanim parmezanom po želji.