Tjestenina je jedno od najdražih i najrasprostranjenijih jela diljem svijeta pa tako i ne čudi da i ta namirnica ima svoj dan koji se obilježava svake godine 25. listopada.
Iako je mnogi izbjegavaju zbog velikog udjela ugljikohidrata koje u sebi sadrži, tjestenina je odličan dodatak mnogim jelima, dokazano je da je zdrava i vrlo ju je jednostavno pripremiti.
Čini glavnu okosnicu mediteranske prehrane, a može se pripremiti na bezbroj načina. Ide uz gotovo svako jelo, a najbolje se slaže s raznim umacima.
Ako pazite na liniju i zdravlje, birajte integralnu tjesteninu koja je jednako tako ukusna, a ne deblja. Tjestenina koja je pripremljena al-dente ima nizak glikemijski indeks što znači da povoljno djeluje na razinu šećera u krvi i da osigurava sitost.
Ugljikohidrati su neophodni u zdravoj i izbalansiranoj prehrani i moramo ih unositi u organizam u određenim količinama.
Volite li tjesteninu, proslavite njezin dan uz neke od vrlo finih recepata koje s vama dijelimo u nastavku.
Foto: Unsplash
Tjestenina s pireom od bundeve
Sastojci:
300 g tjestenine
200 g bundeve
pola glavice luka
2 režnja češnjaka
1 kiselo vrhnje
2 žlice maslaca
1 grančica ružmarina
maslinovo ulje
sol, papar
parmezan po želji
Priprema:
Narežite luk i kratko ga dinstajte na maslinovom ulju pa dodajte grančicu ružmarina, sol i papir te malo sjeckanog češnjaka. Skuhajte tjesteninu, a bundevu očistite i narežite na kockice. Kratko prokuhajte u slanoj vodi a potom izmiksajte u blenderu. Dodajte maslac, sol i papar pa sve skupa još malo izmiksajte kako biste dobili pire. Pire od bundeve stavite na dinstani luk, dodajte vrhnje i kratko kuhajte. U umak umiješajte kuhanu tjesteninu i malo vode prema potrebi. Servirajte uz parmezan prema želji.
Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom
Sastojci za 4 osobe
15 g maslaca
300 g kuhane šunke, narezane na kockice debljine 0,5 cm
300 g makarona
250 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanoga kravljeg sira prema ukusu
100 g naribanoga, dozrelog sira
100 g gorgonzole, narezane na male komade
1/4 žličice naribanoga svježeg muškatnog oraščića
2 kuglice mozarelle, ocijeđene i narezane na kockice debljine 1 cm
3 žutanjka
150 g zamrznutoga graška, otopljenog
100 g naribanoga pecorina
sol i papar po želji
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 220°C/s ventilatorom 200°C/ plinsku na oznaku broj 7.
2. Rastopite maslac u tavi i pržite šunku 3 minute, odnosno dok ne postane hrskava. Maknite s vatre.
3. U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikome loncu posoljene kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac. Maknite s vatre.
4. Prelijte vrhnjem i sirevima. Vratite lonac na laganu vatru i miješajte 1 minutu drvenom kuhačom.
5. Maknite tavu s vatre i dodajte muškatni oraščić, mozzarellu, žutanjke, grašak, šunku i pola pecorina. Malo posolite, jako popaprite i miješajte pola minute.
6. Stavite tjesteninu u plitku, okruglu posudu zdjelu promjera 30 centimetara. Pospite preostalim pecorinom i pecite na sredini pećnice otprilike 15 minuta ili dok se na vrhu ne počnu stvarati mjehurići.
7. Kada jelo bude gotovo, ostavite ga još 5 minuta izvan pećnice pa ga narežite i poslužite.
Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
Tjestenina s tunom i mahunarkama
Sastojci (za 6 osoba)
300 g farfallina
400 g slanutka u konzervi, ocijeđenoga
400 g crvenoga graha u konzervi, ocijeđenoga
400 g graha lima u konzervi, ocijeđenoga
400 g tunjevine u ulju, ocijeđene
1 ljubičasti luk, oguljen i tanko narezan
1 neprskani limun
6 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
2 žlice nasjeckanih listića svježe metvice
sol i papar po želji
Priprema
1. Ulijte 4 litre vode u veliki lonac, dodajte 2 žlice soli i pustite da zakipi. Kuhajte tjesteninu u velikome loncu punom posoljene, kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite u cjedilu i odmah stavite pod mlaz hladne vode kako bi se tjestenina prestala kuhati. Kada se ohladi, poškropite je maslinovim uljem i ostavite da se cijedi 5 minuta. Dobro je protresite svakih šezdesetak sekundi.
2. Stavite sve mahunarke, tunjevinu i narezani luk u veliku zdjelu. Iscijedite sok od polovice limuna i prelijte uljem. Dodajte metvicu, posolite i popaprite. Dobro promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta na sobnoj temperaturi.
3. Dodajte tjesteninu u zdjelu u kojoj su mahunarke i lagano promiješajte kako bi se okusi proželi. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta. Promiješajte svakih 5 minuta.
4. Odmah poslužite ili stavite u zatvorenu posudu i ostavite u hladnjaku do sutra. Nemojte jelo držati u hladnjaku dulje od 48 sati i uvijek ga jedite posluženo na sobnoj temperaturi.
Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
Tjestenina sa sirom
Sastojci:
400 g tjestenine
2 jaja
½ litre mlijeka
200 g svježeg sir
1 kiselo vrhnje
sol i začini po želji
Priprema:
Najprije istucite jaja pa ih pomiješajte sa mlijekom, vrhnjem i sirom. Dodajte sol i kuhanu tjesteninu. Promiješajte i izlijte u vatrostalnu posudu te stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko pola sata. Poslužite uz ribani parmezan i zelenu salatu.
Rezanci s brokulom
Sastojci:
400 g brokule
2 mrkve
200 g širokih rezanaca
nekoliko žlica maslinovog ulja
malo sjeckanog češnjaka
sol, papar i kurkuma
parmezan po želji
Priprema
Najprije skuhajte mrkvu koju ste narezali na kolutiće. Potom dodajte rezance i kuhajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte i brokulu koju ste prethodno očistili i narezali na manje cvjetove. Kuhajte dok povrće i tjestenina ne budu kuhani, a zatim ocijedite. Na maslinovom ulju kratko popržite češnjak pa dodajte tjesteninu s povrćem. Začinite i promiješajte i držite još kratko na vatri. Poslužite uz ribani parmezan.
Vegetarijanski bolonjez
Sastojci:
100 g sojinih ljuskica
1 mrkva
pola glavice luka
2-3 režnja češnjaka
500 ml pasirane rajčice
400 g špageta
1 žličica sjeckanog peršina
malo bosiljka
2-3 žlice maslinovog ulja
sol i papar
Priprema
Najprije sojine ljuskice prelijte vrelom vodom i ostavite nekoliko minuta dok ne nabubre. Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak pa dodajte ocijeđene sojine ljuskice. Pirjajte nekoliko minuta. Potom umiješajte pasiranu rajčicu, sjeckani bosiljak i začine te ostavite da se krčka na laganog vatri. Skuhajte špagete i poslužite s umakom i ribanim parmezanom po želji.