Rezultati su pokazali da djeca starosti od 2 do 5 godina, koja su redovito konzumirala prirodne sokove, imaju veći unos vitamina C, kalija i magnezija u organizam, a manje šećera u odnosu na djecu koja piju zaslađene sokove. Kod djece od šest do 12 godina prirodni sokovi poboljšali su njihovu cjelokupnu prehranu. Ovi rezultati ponukali su nas da krenemo u potragu za receptima koji otkrivaju kako napraviti prirodne sokove koji ne sadrže konzervanse, umjetne arome, bojila i druge štetne sastojke. Evo što smo našli!
Sok od mrkve
Sastojci (za jednu osobu):
- 100 ml soka od mrkve
- 100 ml soka od jabuke
- 2 žlice narančina soka
Postupak:
- Mrkvu i jabuku ogulite, properite i stavite u sokovnik na miksanje.
- Iscijeđenom soku dodajte 2 žlice narančina soka.
- Napitak odmah poslužite i konzumirajte.
- Ako nemate sokovnik, za pripremu ovih napitaka upotrijebite svježu mrkvu i jabuku – naribajte ih, stavite u gazu i istisnite sok.
Sastojci: Postupak: Sastojci: Postupak: Sastojci: Postupak:
Sok od paradajza
- rajčice
- sol
- Zrele rajčice operite u nekoliko voda, očistite od peteljki, razrežite na četvrtine, zgnječite rukama.
- Stavite kuhati dok se kožice ne odvoje pa propasirajte i vratite na vatru. Kuhajte 15-20 minuta, dodajte soli po ukusu.
- Pretočite u boce koje ste prethodno dobro oprali i zagrijali u pećnici na 120 stupnjeva Celzija. Ulijte ukuhane rajčice, boce zatvorite i spremite u smočnicu.
Domaći sok od bazge bez šećera (za dvije osobe)
- 5 cvjetova bazge
- 1 l vode
- 1 limun
- stevije po ukusu (ili jedna žlica šećera)
- Oprane cvjetove bazge potopite u vrč s vodom i ostavite da stoje 24 sata.
- Procijedite kroz gusto cijedilo da dobijete bistri sok.
- Dodajte sok od 1 limuna, steviju (po želji - šećer) i nekoliko kocki leda.
- Ovaj osvježavajući sok poslužite odmah ili spremite u hladnjak! Svaki dan napravite svježi sok u potrebnoj količini.
Sok od malina
- 3 kg malina
- 3 limuna
- 1.5 - 2 l vode
- Pronađite što zrelije maline koje ćete dobro oprati i ukloniti zelene ili trule dijelove.
- Stavite ih u dublju posudu za kuhanje i zgnječite da puste sok.
- Limune dobro operite, iscjeckajte ih na kolutove i dodajte u posuda s malinama.
- Mješavinu prelijte vodom i ostavite na tihoj vatri dok ne provrije.
- Kada provrije, sok se treba ohladiti da biste ga mogli procijediti.
- Procijeđen sok stavite u čiste boce i hermetički zatvorite.
- Boce stavite u veću i dublju posudu za kuhanje u koju ćete staviti vode do vrha boce.
- Pričekajte da voda provrije i ostavite još 10-ak minuta da se kuha.
- Boce izvadite iz posude, pričekajte da se sok ohladi, čuvajte ih u zamrzivaču.