Pa ipak, on se nekako i dalje uporno pojavljuje na kuhinjskim policama, a vi ga koristite?
Možda jednostavno ne znate što od mnoštva zdravih alternativa izabrati za svoju obitelj i zato vam donosimo nekoliko prijedloga.
Prirodni med
Kada se spomenu zamjene za šećer, većini vjerojatno prvi na pamet padne med. Možda zato što je ovo najstarija vrsta zaslađivača u ljudskoj prehrani. Korijeni ove namirnice protežu se daleko u povijest čovječanstva. Pčele ga na isti način proizvode već 100 milijuna godina, a stoljećima se smatrao svetom hranom. Zbog svojih izvanrednih svojstava korišten je u medicinske i kozmetičke svrhe, ali i u obredima štovanja bogova.
Med se sastoji od najmanje 180 različitih tvari - brojnih organskih kiselina, različitih vitamina, minerala, enzima, voska, peludnih zrnaca i eteričnih ulja. Valja napomenuti da je ovo visokokalorična namirnica, te da se zato vrlo često koristi kao izvor energije.
Više je vrsta meda, a izbor ovisi o osobnom ukusu, pa tako možete birati između blagog bagremovog, gorkog kestenovog, ugodnog lipovog, kaduljinog, suncokretovog i ostalih.
U pripremi slastica medom možete zamijeniti šećer. Za istu količinu šećera trebate upotrijebiti upola manje meda zbog veće količine fruktoze. A također, trebate smanjiti i količinu tekućih namirnica jer med sadrži oko 18% vode.
Med se ne koristi samo u pripremi slastica, on odlično odgovara i u slasnim jelima, kao dodatak salatnim preljevima, marinadama, umacima i kao premaz za pečenku.
Kokosov šećer
Ovaj je šećer smeđe boje, a dobiva se od cvijeta kokosa. Blago je slatkastog okusa koji malo podsjeća na karamelu. Organski kokosov šećer sadrži dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i čak deset puta više cinka od smeđeg šećera. Osim što obiluje kalijem, sadrži i vitamine B1, B2, B3 i B6.
Zbog izuzetno niskog glikemijskog indeksa ovaj šećer je posebno pogodan za dijabetičare. U receptima bijeli šećer njime možete mijenjati u omjeru 1:1.
Javorov sirup
Javorov sirup tradicionalno povezujemo s Kanadom jer se na kraju krajeva nalazi i na njihovoj zastavi, a nije teško zaključiti da Kanađani uzgajaju pretežito javorove šume. Javorov se sirup nalazi ispod kore istoimenog drveta. To je čisti prirodni proizvod koji u pravilu ne sadrži nikakve konzervanse i može se dugo čuvati.
Istraživači su proučavajući javorov sirup otkrili da sadrži čak 34 ljekovite supstance, a također došli i do zaključka kako ima antikancerogena i antibakterijska svojstva.
Ako odlučite njime zamijeniti šećer, ovo je omjer – šalicu šećera u receptu zamijenit će ¾ šalice javorova sirupa.
Ječmeni slad
Ječmeni slad nastaje klijanjem ječma. Specifičnog je okusa, tamne boje i gust, a osim jednostavnih i složenih šećera sadrži bjelančevine, i ugljikohidrate te je bogat mineralima: kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem i željezom.
Ječmeni slad se kao zamjena šećeru sjajan pokazao u receptima za biskvite, peciva, kruh i kekse. U recepte umjesto 1 šalice šećera ide 1 i 1/3 šalica ječmenog slada.