Super namirnica

Palenta na slatko: Četiri recepta za savršeni jesenski doručak ili desert

Zahvaljujući svom neutralnom okusu, palenta se može pripremati u slanoj, ali i slatkoj verziji

profimedia-0314762920.jpg
Foto: Profimedia

Othranila je generacije, a danas je pomalo zaboravljena. Vrati palentu u svoj jelovnik, ne samo kroz slana jela - kao savršen prilog jetricama na venecijanski ili u najjednostavnijem obliku - uz jogurt ili mlijeko, već joj pruži priliku da ti otkrije svoju slatku stranu.

Jamčimo ti da ćeš se ponovno zaljubiti u palentu, puru ili pšeničnu krupicu, kako ju već nazivaš. U nastavku ti donosimo četiri recepta za palentu u slatkoj verziji. Oduševio nas je egzotični puding od palente, ali i torta koja je dostojna najsvečanije trpeze.

Mauricijski puding od palente

I dok gotovo cijeli svijet palentu jede kao slano jelo, na Mauricijusu ona u ulozi deserta. Svako kućanstvo na Mauricijusu ima svoj recept za puding od palente, jednostavnu slasticu koju je uobičajenno jesti poslijepodne uz čaj. Izuzetno kremast desert s malo masnoća i malo šećera, savršeno će se uklopiti u tvoju prehranu ukoliko o njoj vodiš računa.

Sastojci za četiri osobe:

  • 100 grama palente
  • voda za namakanje
  • 160 ml vode
  • 160 ml mlijeka
  • 2-3 sjemenke kardamona, zgnječene
  • mahuna vanilije ili dvije žžličice arome vanilije
  • 30 grama šećera
  • pola šalice grožđica
  • dvije žlice kokosovih mrvica
  • žlica bademovih listića

Postupak:

Palentu namoči u vodi na sat vremena, a grožđice pusti da se namaču desetak minuta. Nakon što se palenta namočila, s površine vode ukloni nečistoće, a vodu od namakanja baci. Palentu stavi u lonac u kojem ćeš je kuhati. Dodaj 160 ml vode i sjemenke kardamona. Pusti da se kuha na laganoj vatri dok voda ne ispari. Miješaj kako palenta ne bi zagorjela. Kada voda ispari, ulij mlijeko, šećer, mahunu vanilije te umiješaj grožđice (bez vode u kojoj si ih namakala). Nastavi miješati dok se palenta ne zgusne toliko da palenta poprimi teksturu gustog pirea od krumpira. Sada je izlij u duboki pleh, poravnaj poleđinom žlice, pospi kokosovim mrvicama i listićima badema te ostavi u hladnjaku barem četiri sata dok se puding ne stvrdne. Nareži ga i serviraj.

Torta od palente i naranče

Ova torta dostojna je i najsvečanijih prilika. Možda izgleda skromno, no njezin okus obara s nogu.

Sastojci:

  • 250 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • 4 veća jaja
  • 140 grama palente
  • 200 grama brašna
  • prašak za pecivo
  • sok i ribana korica dvije naranče

Glazura:

  • 100 ml svježe cijeđenog narančinog soka
  • 100 grama šećera

Krema od limuna

  • 1 limun
  • 100 ml bijelog slatkog vina
  • 80 grama šećera u prahu
  • 500 ml slatkog vrhnja

Postupak:

Zagrij pećnicu na 160 Celzijevih stupenjva, a kalup za torte promjera 23 centimetra obloži papirom za pečenje.
Maslac pusti da omekša na sobnoj temperaturi pa ga izradi dobro sa šećerom, dok ne postane pjenast. Sada dodaj jaja, miskaj dok se ne sjedine s maslacom i šećerom pa dodaj suhe satsojke, koricu naranče i sok od naranče te sve sastojke sjedini.

Izlij smjesu u kalup za torte i stavi peći 45 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva. Najboplje bi bilo provjeriti čakalicom je li torta pečena. Drvenu čačkalicu zabij u sredinu torte, ako je suha kada ju izvadiš, torta je gotova. Sada je izvadi iz pećnice i pusti da se hladi.

Za glazuru u manji lončić stavi šećer i sok od naranče te ih kuhaj na laganoj vatri, neprestano miješajući, laganoj vatri otprilike pet minuta dok ne dobiješ sirup. Pusti da se sirup ohladi te ga prelij preko torte. Uz tortu serviraj kremu od limuna ili istom ukrasi tortu.

Kremu od limuna napravit ćeš tako što ćeš u lončiću zakuhati vino, limunov sok, limunovu koricu (pazi da koristiš samo žuti dio jer je bijeli gorak) i šećer te kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Potom ćeš maknuti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladno slatko vrhnje izmiksat ćeš s limunovim sirupom u šlag, odnosno u kremu.

Slatka palenta bez bijelog šećera

Ako se pokušavaš izbaciti iz prehrane rafinirani šećer, ovo je odličan recept za tebe.

Sastojci za dvije osobe:

  • 250 ml zobenog mlijeka
  • 35 grama palente
  • jedna žličica ksilitola ili brezinog šećera
  • žličica arome vanilije
  • zamrznuto bobičasto voće

Postupak:

Zakuhaj zobeno mlijeko pa mu dodaj palentu, zajedno s brezinim šećerom i aromom vanilije.

U drugom lončiću na laganoj vatri otopi bobičasto voće, dodajući mu žličicu vode. Palentu izlij u zdjelice i ostavi da se malo ohladi pa prelij bobičastim voćem.

Slatki doručak

Sastojci:

  • šalica palente
  • dvije šalice mlijeka
  • žličica ekstrakta vanilije
  • tostirani bademi (po želji)
  • žlica šećera
  • malo soli
  • žlica kakaa (po želji)

Postupak:

Stavi mlijeko da zakipi, dodaj mu sol, šećer, vaniliju i kakao pa umiješaj palentu, smanji vatru i neprestano miješaj dok se ne zgusne i ne skuha. Pospi tostiranim bademima i uživaj u jutarnjoj, toploj i okrepljujućoj kaši. Po želji možeš dodati i žlicu domaćeg džema, smrznutog ili suhog voća.