Novi recepti: Počela je sezona mahuna!

Kupite svježe mahune i razveselite svoje ukućane novim okusima koji će im se sigurno svidjeti…

Novi recepti: Počela je sezona mahuna!

Polako počinje sezona mahuna, dok će ona u punom jeku biti tijekom srpnja i kolovoza. Iako su nam one dostupne cijele godine u smrznutom ili konzerviranim obliku, svježe mahune sigurno su najbolji izbor kada je u pitanju njihovo spremanje.

No, prije nego s vama podijelimo nekoliko zanimljivih, jednostavnih i vrlo ukusnih recepata za spremanje mahuna, evo nekoliko zanimljivih činjenica o njima.

Kao što znamo mahune spadaju u grupu mahunarki, te mogu biti žute, zelene, žućkasto-zelene, s ružičastim pjegicama, okrugle i plosnate, široke i uske, duže i kraće. Bogate su bjelančevinama i ugljikohidratima, imaju nešto malo masti, a čak 90 posto njihovog sastava čini voda, pa zbog toga imaju malu energetsku vrijednost. Mahune su bogate vitaminima C, B6, K, biotinom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, tiaminom i beta-karotenom, te mineralima kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem, cinkom, fosforom, jodom, bakrom, selenom…

Kako ih odabrati?

Kada kupujete svježe mahune, bez obzira na vrstu, morate obratiti pozornost na određene stvari. Izvana moraju imati jednoličnu i glatku površinu, te zdravu prepoznatljivu boju. Moraju biti čvrste strukture, a kada ih prelomite moraju pucati, ne smiju davati dojam mlohavosti i žilavosti. Također, pripazite da nemaju „žicu“, odnosno da rub mahunarke koji se proteže po njezinoj dužini nema žilavu sponu koju je gotovo nemoguće skuhati, a te zbog toga umanjuje njihovu gastronomsku vrijednost.  

Sada, kada ste ih kupili vrijeme je da skuhate nešto ukusno od mahuna i razveselite svoje ukućane novim okusima koji će im se sigurno svidjeti.



Mahune s tunom

Image



Sastojci (za jednu osobu):
85 g tjestenine fusilli ili druge slične tjestenine
55 g očišćenih i narezanih mahuna
1 konzerva tune
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica badema, narezanih i tostiranih
2 žličice svježe narezanog peršina
½ žličice naribane korice od limuna + jedna žličica soka od limuna
1 češanj češnjaka, nasjeckani
Sol i papar

Skuhajte mahune u temeljcu od kokošje juhe ili pak u slanoj vodi u koju ste dodali malo Vegete. Kada su mahune gotove, ocijedite ih.
U drugoj posudi skuhajte tjesteninu.
Za to vrijeme, u posudi pomiješajte tunu, ulje, bademe, peršin, naribanu koricu od limuna i sok od limuna, češnjak. Sve dobro promiješajte, posolite i popaprite.
U ocijeđenu tjesteninu dodajte mješavinu od tune, te na kraju mahune.


Mahune sa začinjenim mrvicama od kruha
(prilog)

Image



Sastojci (za četiri osobe):
400 g mahuna (kuhanih)
1 šalica krušnih mrvica
Tri žlice maslinovog ulja
¼ žličice crvene slatke mljevene paprike
Prstohvat crvene ljute mljevene paprike
Sol i papar

U tavicu stavite tri žlice maslinovog ulja. Pomiješajte krušne mrvice, crvenu ljutu i slatku papriku, sol i papar, te pržite na laganoj vatri dok mrvice ne postanu zlatno smeđe boje.
Na kraju umiješajte kuhane mahune i sve dobro promiješajte. Poslužite odmah uz pečeno meso.


Mahune sa šunkom
(prilog)

Image



Sastojci:
6 šnita domaće šunke ili pancete ili hamburgera
750 g mahuna, narezanih i opranih
450 ml temeljca od kokošje juhe
Sol i papar

Narežite odabrano meso na tanke kratke trakice, lagano prepržite u posudi u kojoj ćete kuhati mahune, te dok se meso počne zlatiti zalijte s vrućim temeljcem i nakon toga dodajte mahune. Kuhajte ih dok ne omekšaju, eventualni višak temeljca ocijedite i poslužite s pečenim mesom.


Salata od mahuna

Image



Sastojci:
200 g mahuna
2 žlice jabučnog octa
3 žlice maslinovog ili bučinog ulja
1 žlica svježih listića origana, sitno narezanih
1 luk vlasac, sitno narezan
1 ljubičasti luk
2 žlice senfa
1 konzerva crvenog graha
1 konzerva slanutka
Sol i papar

U slanoj vodi skuhajte mahune, te ih ohladite. U velikoj posudi pomiješajte sve mahune, grah i slanutak.
U drugoj maloj posudici pomiješajte ocat, ulje, origano, vlasac i senf. Začinsku mješavinu stavite u ostale sastojke za salatu i dobro pomiješajte. Po potrebi dodajte sol i papar.


Karamelizirane mahune s pinjolima

Image



Sastojci:
1 žlica maslaca
1 žlica maslinovog ulja
550 g mahuna, narezanih
2 žlice pinjola

U velikoj tavici zagrijte maslac i maslinovo ulje, te dodajte mahune. Kuhajte u djelomično pokrivenoj tavici, povremeno miješajući. Posolite ih i popaprite. Kuhajte ih tako dugo dok mahune ne postanu mekane i lagano prepržene s jedne strane, za što će vam trebati 30-ak minuta.
U maloj tavici, tostirajte pinjole, te ih na kraju dodajte mahunama.

(vam)