Namirnica u fokusu: Blagdanski kolači i slastice s narančom

Osim što su odličan izvor vitamina, naranče su i jako fini dodatak mnogobrojnim kolačima

Namirnica u fokusu: Blagdanski kolači i slastice s narančom

Naranče su jedan od omiljenih zimskih citrusa, vrlo su zdrave i osvježavajuće. Pravo su zimsko voće i mnogi ih vole jesti jer su ukusne, a obiluju mnogim vitaminima i mineralima pa su zbog toga i odlična namirnica za podizanje imuniteta.

Sadrže malo zasićenih masti i kolesterola, a poznata je činjenica da su odličan izvor C vitamina. Izvor su dijetalnih vlakana i imaju jako malo kalorija. Smatrane su jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Upravo su ovi dani idealni da naranče uvrstite u svoj jelovnik jer potiču detoksikaciju i pomažu u borbi od raznih virusa i prehlada koje haraju ovih dana.

Sok naranče ima antimikrobna i osnažujuća svojstva te pomaže kod gripe, probavnih smetnji, problema s mokraćom, groznice, itd. Manje je poznato da su ljekoviti i listovi naranče, a njezina se kora može koristiti za liječenje gnojnih čireva na koži te u borbi sa crijevnim nametnicima.

Kad se govori o kulinarstvu, naranče su prava delicija jer su odličan dodatak kolačima, ali i slanim jelima u obliku raznih umaka. Od njih se može pripremati džem, a korica se može koristiti kao aromatičan dodatak za kolače i druge slastice.

Prilikom korištenja narančine kore važno je da naranče ne budu špricane pa je najbolje kupovati one iz organskog uzgoja.

Vrijeme je blagdana, a naranča je vrlo aromatičan i ukusan dodatak mnogim božićnim kolačima i slasticama stoga smo za vas odabrali nekoliko odličnih recepata s ovom super namirnicom.


Foto: Depositphotos.com

Osvježavajući kolač s narančom

Sastojci:

3 jaja
2 velike naranče
100 ml jogurta
20 dag maslaca
10 dag šećera
25 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Priprema:

Najprije miksajte šećer i maslac tako dugo ne bude pjenasto. Dodajte jaja, vanilin šećer te sok od naranče. Na kraju umiješajte jogurt i koricu naranče. U posebnoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo te dodajte smjesi od jaja i maslaca. Promiješajte i prebacite u uski kalup koji ste prethodno premazali maslacem. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Nakon što se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i po želji ukrasite kriškama naranče.

Naranče u karamel umaku

Sastojci:

9 naranči
175 ml vode
250 g šećera
3 žlice meda

Priprema: 

1. Skinite koricu s naranči i stavite je u lončić. Dodajte vodu i ostavite da se namače 1 sat. 
2. Kad je korica namočena, stavite lonac na laganu vatru 20 minuta. Procijedite je.
3. Oštrim nožem ogulite naranče, a bijeli dio kore bacite. Meso narežite po širini na ploške od 1/2 cm i složite ih u staklenu zdjelu za posluživanje posuvši ih s malo narančine korice. Većinu korice sačuvajte za umak.
4. Stavite 175 ml vode i šećer u lonac i zagrijavajte dok se šećer ne rastopi, a zatim pričekajte da provre i kuhajte dok ne dobije svijetlozelenu boju. Odmah uklonite s vatre, dodajte med i miješajte ga dok se ne otopi, a zatim dodajte ostatak narančine korice. Malo ohladite pa prelijte karamel umak preko naranči. Stavite u hladnjak na najmanje 3 sata prije posluživanja. Ukrasite koricom koja vam je preostala prije samog posluživanja.




Izvor: Deserti za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o, Zagreb

Čokoladne tortice s narančom

Sastojci (za 16 komada)

115 g omekšanog maslaca
115 g svjetlosmeđeg šećera
fino naribana korica i sok  1/2 naranče
2 jaja, lagano umućena
115 g brašna s dodatkom praška za pecivo
25 g naribane čokolade za kuhanje
tanke trakice kandirane korice
naranče za ukrašavanje

Preljev
115 g čokolade za kuhanje, razlomljene na komadiće
25 g maslaca
1 žlica sirupa od šećerne trske

Priprema

1 Zagrijte pećnicu na 180°C (oznaka 4 na plinskoj pećnici). Stavite 16 papirnatih košarica u plići kalup za muffine ili stavite 16 duplih košarica na lim za pečenje.
2. U zdjelu stavite maslac, šećer i koricu naranče i miješajte dok smjesa ne postane svjetla i glatka. Postupno umiješajte jaja. Dodajte prosijano brašno i pomoću metalne žlice umiješajte u smjesu sa sokom od naranče i naribanom čokoladom. Ulijte smjesu u papirnate košarice.
3. Pecite kolačiće u zagrijanoj pećnici 20 minuta ili dok ne narastu i ne postanu čvrsti na dodir. Premjestite ih na žičanu rešetku da se posve ohlade.
4. Za preljev stavite čokoladu u vatrostalnu zdjelu i dodajte maslac i sirup. Stavite zdjelu iznad posude u kojoj lagano vrije voda i zagrijte dok se ne otopi. Sklonite sa štednjaka i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Neka se hladi dok preljev ne postane dovoljno gust da se može namazati. Namažite na kolačiće i ukrasite svaki kolačić s nekoliko trakica kandirane korice naranče. Ostavite da se stisnu.


Izvor: Kolači za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o, Zagreb

Kuglof s narančom i orasima

Sastojci:

4 jaja
220 g maslaca
1 šalica šećera
1 šalica kiselog vrhnja
1/2 šalice soka od naranče
2 žlice naračine korice
4 šalice brašna
1/2 praška za pecivo
2 šalice sjecaknih oraha
100 g tamne čokolade

Priprema:

Izmiksajte šećer i maslac pa dodajte vrhnje, sok od naranče te ribanu koricu naranče. Zatim umiješajte jaja, brašno i prašak za pecivo. Na kraju ubacite i sjeckane orahe. U smjesu pomoću špatule dodajte otopljenu čokoladu kako biste dobili prošarani izgled. Pecite u kalupu za kuglof na 180 stupnjeva oko 45 minuta

Valencijske naranče u karamelu

Sastojci:

4 velike sočne naranče 
250 g šećera
300 ml vode
4-6 žlica badema u listićima za posluživanje

Priprema:

Ogulite naranče iznad vatrostalne zdjele kako biste sačuvali sok. Pažljivo uklonite svu gorkastu bijelu koru. Nožem uklonite membrane na kriškama tako da zarežete između njih. Ocijedite prazne membrane nad zdjelom kako biste izvukli što je moguće više soka. Bacite membrane, a kriške i sok ostavite sa strane. 
2. Stavite šećer i 150 ml vode u lonac s debelim dnom na srednje jaku vatru. Miješajte dok se šećer ne rastopi, a zatim pustite da provre i kuhajte uz miješanje dok sirup ne dobije smeđu boju. 
3. Ulijte ostatak vode u lonac, a pritom se malo odmaknite jer će karamel prskati. Ponovno miješajte dok se karamel ne rastopi. Uklonite s vatre i malo ga ohladite, a zatim prelijte preko naranči Miješajte kako bi se pomiješali karamel i sok od naranče. Naranče potpuno ohladite, a zatim ih prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata prije posluživanja.
4. Prije posluživanja posipajte naranče u karamelu listićima badema. 



Izvor: Deserti za svaki dan
Nakladnik: Znanje d.o.o, Zagreb

Zdravi kolač s narančom

 Sastojci:

100 g oštrog brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
300 ml soka od naranče
180 g mljevenih oraha
4 žlice domaćeg pekmeza po želji
120 g šećera
2 vanilin šećera
100 ml ulja
korica naranče

Nadjev:

100 g tamne čokolade
3 žlice domaćeg pekmeza
100 g mljevenih keksa
150 ml soka od naranče

Za ukrašavanje:

šaka sjeckanih oraha

Priprema:

Za biskvit pomiješati i dobro sjediniti sve sastojke te izliti u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Za nadjev rastopiti čokoladu s pekmezom i umiješati mljevene kekse, narančin sok te sve dobro sjediniti. Nanijeti na biskvit i ukrasiti sjeckanim orasima.