Svi smo svjesni da danas ljudi zbog sve više posla imaju sve manje vremena i za sebe, ali i za neke užitke u životu. Nemamo više vremena svakodnevno nakuhavati satima, no to ne znači da ne možemo uživati u hrani i tu i tamo pojesti fini desert spremljen "na brzaka".
Krema od sira s voćem i orašastim plodovima
250 g krem sira (ABC, Dukatela..)
½ šalice slatkog vrhnja
3 žlice šećera
1 žličica limunovog soka
½ žličice ekstrakta vanilije
2 šalice svježih narezanih jagoda
½ šalice narezanih prženih badema
po želji med
U visokoj posudi mikserom umutite krem sir i vrhnje dok se ne poveže, 2-3 minute. Dodajte šećer, vaniliju i limunov sok i još kratko mutite. Stavite u hladnjak na barem sat vremena.
U visoke čaše stavite red narezanih jagoda, pa red kreme i prženih badema. Ponovite slojeve i na kraju po želi pokapajte malo meda.
Dva slatka tost deserta
Tost s bananama i maslacom od kikirikija (ili badema)
1 žlica maslaca od kikirikija (ili badema)
1 šnita kruha
1/3 banane, narezana
1 žličica meda
po želji malo cimeta
Kruh prepecite u tost. Na tost namažite kikiriki maslac, poredajte kolutiće banane te prelijte sa žličicom meda. Po želji posipajte s malo cimeta.
Tost s ananasom, metvicom i jogurtom
2 žlice punomasnog grčkog jogurta
1 šnita kruha
2 žličice nasjeckanog ananasa
½ žličice meda
¼ žličice sitno sjeckane svježe metvice
Prepržite kruh u tosteru te ga premažite jogurtom. Posipajte ananasom, prelijte medom i ukrasite metvicom.
Ekspresni deserti iz mikrovalne
Čokoladni kolač u šalici
3 žlice višenamjenskog brašna
3 žlice smeđeg šećera
1/8 žličice soli
3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
3 žlice ulja – kokosovo ili suncokretovo
3 žlice vode
prstohvat soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice sitno nasjeckane čokolade
Za posluživanje: žlica sladoleda od vanilije i/ili šlag
U šalici dobro izmiješajte sve sastojke, na kraju umiješajte i sitno nasjeckanu čokoladu. Ako ne želite odmah napraviti kolač, on može u hladnjaku stajati 24 sata.
U mikrovalnoj pecite 45-60 sekundi (nakon 45 sekundi stavljajte kolač na još 10 sekundi, pa probajte, te ona ponovo 5 sekundi po potrebi) – minutaža se temelji na mikrovalnoj od 1200 W, pa se vrijeme može razlikovati – dulje ako je slabija.
Ostavite kolač da se ohladi barem 5 minuta. Poslužite sa sladoledom od vanilije te po želji malo šlaga.
Kolač od limuna i borovnica
3 žlice višenamjenskog brašna
1/4 žličice praška za pecivo
1/8 žličice soli
1 veliko jaje, prethodno umućeno
3 žlice šećera
2 žlice suncokretovog ulja
1 žličica sitno ribane limunove korice
1 i pol žlica limunovog soka
¼ šalice borovnica, odmrznute ili svježe
U šalici pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Koristeći vilicu dobro umiješajte umućeno jaje, ulje, limunovu koricu i limunov sok. Na kraju pažljivo umiješajte borovnice. Pecite u mikrovalnoj pećnici 60 do 90 sekundi. Nakon prve minute probavajte svakih 10 sekundi kolač kad postane čvrst u sredini kolač je gotov (minutaža se temelji na mikrovalnoj od 1200 W, pa se vrijeme može razlikovati – dulje ako je slabija).
Pečene kuglice s čokoladnim umakom
400 g gotovog tijesta za pizzu
ulje za pečenje
Za čokoladni umak:
115 g tamne čokolade
30 g mliječne čokolade
2/3 šalice slatkog vrhnja
Od tijesta oblikujte 16 kuglica te ih pržite u ulju dok ne poprime zlaćanu boju – 3 minute sa svake strane. Kuglice vadite na papirnate ubruse i posipajte šećerom u prahu.
Umak od čokolade: čokoladu natrgajte te stavite otapati u vrhnje na laganoj vatri. Umak je gotov kad se sva čokolada otopi.
Kuglice umačite u umak od čokolade.
Shake od bobičastog voća i vanilije
500 ml sladoleda od vanilije
200 g smrznutog bobičastog voća
1 i pol šalica punomasnog mlijeka
U mikseru dobro izradite sve sastojke i ulijte u čaše.
Čokoladni mousse za prste polizati
100 g tamne čokolade (s najmanje 70% kakaa), natrgana u komadiće
300 ml slatkog vrhnja
50 g šećera
¼ žličice soli
1 bjelanjak (veliko jaje
2 žlice Amaretta ili nekog drugog likera
naribana čokolada, za ukras
U posudi zagrijte polovicu slatkog vrhnja sve dok ne zakipi. Maknite s topline pa dodajte komadiće čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. U veći lonac nalijte veoma hladnu vodu (možete dodati i nekoliko kockica leda) u vodu uronite drugu, nešto višu posudu. U tu posudu nalijte otopljenu čokoladu. Dodajte joj ostatak slatkog vrhnja, sol i Amaretto. Mikserom mutite čokoladu i vrhnje dok ne postane pjenasta i stvaraju se mekani vrhovi. Izvadite posudu ih hladne vode.
U drugoj posudi mikserom mutite bjelanjak. Kad se počne zgušnjavati dodajte šećer, žlicu po žlicu, i nastavljajte mutiti dok bjelanjak lagano ne očvrsne.
Pažljivo umiješajte bjelanjak u otopljenu čokoladu (ne želite previše ili prežestoko miješati) kako bi smjesa ostala pjenasta. Poslužite u visokim čašama posipano naribanom čokoladom.