Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača

Priprema slastica je u isto vrijeme umjetnost, ali i niz pravila koje morate slijediti.

Mirjana Špoljar otkriva trikove uspješnih kolača

Kada je riječ o pripremi kolača formula za uspjeh trebala bi biti jednostavna – slijedite recept i to je sve – bez obzira koliko je priprema zahtjevna ili nezahtjevna. Tako to zvuči u teoriji, ali ne uvijek i u praksi. Svi koji su se barem jednom okušali u pripremi kolača znaju kako postoje tajne i trikovi koji će dobre kolače razlikovati od onih izvrsnih.

Profesionalci poput Mirjane Špoljar, trostruke prvakinje u slastičarstvu i brand ambasadorice Zvijezde za tvrde margarine trikove znaju bezbroj trikova. Unatoč tisuću tajni koje kriju savršeni kolači, Špoljar ističe kako se potrebno držati nekoliko temeljnih pravila.

Alfa i omega pripreme kolača
Sve počinje i završava receptom i vagom. Kolači se moraju raditi točno po receptu, a jedan gram više može biti poguban – za biskvit, tijesto, ali i kremu. Ako u recepturi piše 25 dag, to znači da nije 26 ili 28 - ne postoji odokativno, otprilike, ili  „manje više“.

Toplo ili hladno?
Ono što vrlo rijetko piše u receptu jest temperatura namirnica. Nije svejedno jeste li koristili margarin koji je bio na sobnoj temperaturi ili ste te ga npr. rastopili na pari. Da, slijedite recept, ali i razmišljajte logično- hladan margarin sigurno nećete staviti u toplu kremu jer se sastojci neće povezati, a rezultat neće biti ukusan kolač.

Kvalitetne namirnice
Tu su stvari prilično jasne. Držite se sezonskog voća, a kod namirnica birajte one kontroliranog podrijetla, ali i one koji su navedene u receptu. Ako piše Zvijezda margarin njega i koristite. Zašto? Nema potrebe koristiti zamjenske ili slične proizvode jer su drugačijeg sastava i sigurno će utjecati krajnji rezultat, ali i na okus kolača. Osim toga margarin se jako dobro slaže s određenim tijestom, poput prhkog, ali i ljetnim kremama.


TORTA OD MALINA


Od navedenih sastojaka umijesimo tijesto te ostavimo u hladnjaku na 30 min. Tijesto razvaljamo i obložimo kalup za torte. Pečemo na 170oC oko 35 min dok ne dobije zlatno žutu boju. Pečeno tijesto ohladimo i punimo kremom od malina.

Pire od malina, šećer kristal, žumanjke i vanilin šećer kuhamo na pari dok se smjesa ne zgusne. Maknemo s pare i dodamo želatinu koju smo prethodno stavili u hladnu vodu da nabubri. Kad se želatina otopi dodamo Zvijezda Stolni narezan na kockice. Kremu izlijemo na pečeno tijesto te dobro ohladimo. Ohlađenu tortu dekoriramo tučenim slatkim vrhnjem i malinama.


Savjet Mirjane: Zvijezda stolni dodajte u kremu malo po malo odnosno kada se jedna kocka otopi dodajte drugu.

Image



Tijesto:
Brašno (pola /pola) 25 dag
Zvijezda Stolni margarin 10 dag
Šećer u prahu 10 dag
Jaje 1 kom

Krema:
Pire od malina 4 dcl
Šećer kristal  10 dag
Zvijezda Stolni margarin 20 dag
Žumanjci 6 kom
Želatina 1,5 dag
Vanilin šećer  1 kom
Tučeno slatko vrhnje  2,5 dcl
Svježe maline 25 dag

LIMETA FUDGE


Sve sastojke izmiješamo i kuhamo na laganoj vatri dok smjesa ne dobije  
karamel boju. Maknemo smjesu sa strane i nastavimo miješati sve dok smjesa ne postane mat i izgubi sjaj. Smjesu izlijemo u kalup kojeg smo obložili papirom za pečenje. Ohladimo i režemo na kockice te dekoriramo bijelom čokoladom i koricom limete.

Savjet Mirjane: Fudge kuhajte na laganoj vatri  uz stalno miješanje, jer bi u protivnom smjesa mogla zagorjeti.

Image


Sastojci:
Mlijeko 60 dag
Šećer kristal 70 dag
Zvijezda Stolni margarin 20 dag
Ekstrakt vanilije 1 kom
Korica limete  1 kom

KOCKE S TREŠNJAMA I CIMETOM



Odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Miksamo bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijemo šaum. Na laganoj vatri otopimo Zvijezda Stolni, maknemo s vatre i dodamo čokoladu u prahu i kakao. U smjesu bjelanjaka dodajemo jedan po jedan žumanjak lagano miješajući. U dobivenu smjesu dodamo smjesu čokolade i Zvijezda stolnog. Kada se smjese spoje umiješamo prosijano brašno. Dobivenu smjesu izlijemo u kalup te pečemo u zagrijanoj pećnici na 170?c oko 35 minuta. Pečeni biskvit ohladimo, a zatim stavljamo želirane trešnje.

Trešnje očistimo, prepolovimo te kuhamo s vodom, vanilin šećerom, šećerom  i cimetom. U malo hladne vode razmutimo preljev za torte te kada prethodna smjesa zakuha , dodamo razrađeni preljev. Smanjimo vatru i kuhamo još 5 min. Ostavimo da se malo ohladi,  a zatim prelijemo preko biskvita i ohladimo do kraja. Na kraju stavljamo kremu od vanilije.
S dijelom hladnog mlijeka razradimo puding te u njega dodamo žumanjke, a ostatak zakuhamo sa šećerom. Spojimo smjese te kuhamo na laganoj vatri sve dok ne zakuha. Maknemo s vatre i kremu dobro ohladimo. Hladnu kremu razradimo mikserom te lagano dodajemo Zvijezda Stolni sobne temperature. Razrađenu kremu stavimo na želirane trešnje i u hladnjak, kako se ne bi stisnula. Na kraju stavljamo tučeno slatko vrhnje i dekoriramo po želji.
Savjet Mirjane:  Ukoliko radite kolače van sezone i nema trešanja, zamijenite s višnjama iz kompota.

Image

Tijesto:
Jaja   4 kom
Šećer kristal  12 dag
Zvijezda Stolni margarin 10 dag
Čokolada u prahu  9 dag
Kakao  2 dag
Brašno glatko 9 dag
Vanilin šećer  1 kom

Želirane trešnje:
Trešnje  50 dag
Šećer kristal 15 dag
Voda  0,5 l
Vanilin šećer 1 kom
Preljev za torte  2 kom
Cimet  2 g


Krema od vanilije:
Puding vanilija 1 kom
Šećer kristal 15 dag
Mlijeko 0,4 l
Zvijezda Stolni margarin15 dag
Žumanjci  2 kom


Za dekoraciju:
Tučeno slatko vrhnje  0,5 l