Kao u pjesmi legendarnog Kemala Montene, „Dunje i kolači“, dunje i kolači mirišu, mirišu, mirišu… jesen zaista miriše po dunjama, i za to je pravo vrijeme da kušate koju od slastica pripravljenih od ovog blagotvornog voća. Zašto to ne bi bila kotonjada, tradicionalna hrvatska slastica koja se radi od dunja. Ili se osvježite ukusnim i zdravim čajem od dunja.
Bogata vitaminima
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, mangan, natrij, klor i sumpor. Također sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate. Njezin najljekovitiji dio su koštice, koje sadrže velike količine vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Koštice su bogate i masnoćama, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno djeluje na rad crijeva i sprječava infektivne bolesti.
Dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sustav, te pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Dunjin sok liječi kašalj, astmu, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želučane i crijevne sluznice. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluznice ždrijela, krajnika, dišnih putova.
Voćni sir od dunja
Dunja se danas uglavnom priprema kao dio pita i kolača od voća, često uz jabuku. Umak od dunja je također poznat pratilac pečenog fazana. U Portugalu je nastala tradicija spremanja marmelade od dunja, a u Italiji se još uvijek na jugu priprema isti specijalitet pod nazivom kotonjata - cotognata. Od mirisnih dunja u nekim se hrvatskim krajevima prave kompoti, a u Dalmaciji se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobio posebni slatki žele. Kotunjata ili voćni sir od dunja, još je jedna autoizvrsna poslastica dubrovačkog područja, vizualno atraktivna, a okusom fantastična.
Sastojci:
2 kg dunja
600 g šećera
1 limun
Priprema:
Dunje operite, očistite od sjemenki, u nekim receptima se preporučuje da ih ne gulite. Narežite na kocke i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Kuhane dunje propasirajte, dobivenoj smjesi dodajte šećer, limunov sok i kuhajte sve dok se smjesa sama ne počne odvajati od kuhače. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće plitke posudice refeljnog oblika koje ste prethodno premazali uljem. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.
Čaj i kompot od dunja
Čaj od dunje
Čaj od dunje blagotvorno djeluje na tegobe s disanjem, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa .Čaj od dunjinih koštica liječi nesanicu, ublažava napetost . Operite, očistite i prerežite plod dunje na četiri dijela. Odstranite koštice i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio narežite na listiće i odmah ih stavite u litru vode kako ne bi promijenile boju. Lagano kuhajte 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tijekom dana.
Kompot od dunja
Dunje se dobro obrišu krpom. Zatim se ogule, razrežu na kriške i očiste od sjemenki. Kuhaju se u vodi deset minuta. Ocijede se i preliju u staklenke sa šećernom otopinom koja se pripremi od 1,5 kg šećera i 2 l vode, te se zatim 30 minuta pasteriziraju na 90 stupnjeva.
Pita od dunja
Sastojci za tijesto:
400 g brašna
pola praška za pecivo
150 g hladnog margarina
4 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
80 g šećera
1 žlica rakije
Za nadjev:
500-600 g naribanih dunja
5 žlica šećera
2 žlice limunovog soka
1 čajna žlica cimeta
3-4 žlice pekmeza
Priprema:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodavajte po potrebi (možete staviti i 2 žumanjka ili 1 cijelo jaje, ali nije obavezno). Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Naribane dunje prelijte limunovim sokom. Dodajte šećer, cimet i pekmez pa dobro promiješajte. Potrebna količina šećera ovisi o tome koliko su dunje kisele tj. slatke.
Tijesto podijelite na 2 dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u lim (38 cm x 30ak cm) obložen papirom za pečenje. Tijesto nabockajte vilicom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15-ak minuta. Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev od dunja. Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga na nadjev. Nabockajte ga vilicom. Stavite u pećnicu i pecite još 30 – 35 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi. Ohlađeni kolač, po želji, posipajte šećerom u prahu.
Slatko od dunja
Sastojci:
1 kg dunja
1250 g šećera
100 g prženih oraha
limuntus
Priprema:
Dunje oprati, oljuštiti, ostrugati i svježe uroniti u gusto ukuhan sirup od šećera. Po ukusu dodati limuntus, a pred kraj kuhanja dodati i sitno isjeckane orahe. Vruće slatko sipati u zagrijane tegle, prekriti vlažnim ubrusom, ostaviti preko noći i sutra povezati.