Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Bogat izvor energije, ugljikohidrata (škroba) i biljka koja se može pripremiti na sto različitih načina

Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Jedna od najraširenijih namirnica na svijetu - krumpir - povoljan je za prehranu zbog svojeg bogatog izvora energije, ugljikohidrata (škroba), a bogat je izvor vitamina i minerala. Krumpir je hrana koja povoljno djeluje na čovjekovo zdravlje, a koristi se u narodnoj medicini kao ljekovito sredstvo kod reumatizma, glavobolje, opekotina, visoke temperature... Velika je prednost ove namirnice što je dostupna tijekom čitave godine. Zanimljiva je činjenica da krumpir svoje korijene vuče iz davnih dana. Prvi krumpir počeli su uzgajati Indijanci iz Perua, a iz Amerike u Europu donio ga je krajem 16. stoljeća pomorski istraživač, sir Francis Drake. 

Kada govorimo o pripremi jela s krumpirom - vjerujemo da je ovo jedna od namirnica koja se može pripremiti na sto različitih načina! Može se poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog, u salatama, varivima, juhama... Prije bilo kakvog spremanja, važno je krumpir oguliti i termički obraditi (kuhanjem, pečenjem, prženjem). 

Odabrali smo za vas nekoliko recepata i svakako preporučujemo da ih isprobate još danas - ili barem što prije - i da se uvjerite (još jednom) zašto toliko volimoooo krumpir :)

Izvor: allrecipes.com
"Slasna jela s krumpirom", Mozaik knjiga, 2007.
Foto: dream79 Fotolia

Popečci od krumpira i sira

Sastojci:

4 velika krumpira, oguljena i kuhan
2 jaja
pola šalice mlijeka
1 šalica brašna
pola šalice sira parmezana
pola šalice sira Cheddar
1/4 šalice slanine
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
pola žličice mljevenog papra
1/4 šalice ulja
2 žličice maslaca

Postupak:

Izmiješajte krumpir, jaja i mlijeko u veliku zdjelu. Umiješajte brašno, parmezan, cheddar sir, slaninu, sol, prašak za pecivo, papar, ulje i sve zajedno dobro promiješajte pomoću vilice. Na tavi zagrijte maslac i pomoću žlice lagano vadite smjesu i stavljajte u tavu (kao pepečke). Pecite otprilike četiri minute sa svake strane - dok ne dobije zlatno-smeđu boju. 

Pečeni krumpir sa medom

Sastojci:

krumpir - narezan na kockice
2 velika luka - narezana
2 žlice rastopljenog maslaca
1 žlica meda
1 žlica suhe gorušice
1 žlica senfa
1 prstohvat soli
1 prstohvat crnog papra
ulje

Postupak:

Zagrijte pećnicu i na nju posložite krumpir narezan na kockice. Posebno u maloj zdjelici izmiješajte narezan luk, rastopljen maslac, med, sol, crni papar, suhu gorušicu, senf. Sve to zajedno prelijte preko krumpira i zalijte uljem. Stavite sve zajedno u pećnicu na 170 stupnjeva i pecite barem 45 minuta, dok krumpir ne omekša. Tijekom pečenja, barem ga dva puta promiješajte.

Juha od krumpira sa žličnjacima od šunke

Sastojci:

600 g brašnatih krumpira
1/2 celerova korijena (oko 300 g)
2 mrkve
2 luka
1 peršinov korijen
2 mala poriluka
2 žlice maslaca
1 l bistre mesne juhe
sol
papar

Žličnjaci:

1 stara žemlja
75 ml mlačnog mlijeka
100 g kuhane šunke
1 luk
1 žlica maslaca
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
1 jaje
svježe naribani muškatni oraščić

Postupak:

Očistite i narežite na sitne kockice ili sitno nascjeckajte krumpire, celer, mrkve, luk i peršin. Očistite i operite poriluk pa ga narežite na tanke kolutiće. Zagrijte maslac u velikoj posudi. Na njemu oko 5 minuta propirjajte luk. Dodajte krumpire, celer, mrkve, peršin i poriluk. Pirjajte povrće oko 5 minuta. Nalijte juhu pa sve lagano kuhajte na slaboj vatri oko 30 minuta dok povrće ne omekša.

Žemlju za žličnjake narežite na tanke ploške, stavite ih u zdjelicu i prelijte mlijekom. Ostavite oko 15 minuta da nabubre. Narežite šunku na sitne kockice. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Zagrijte maslac u maloj tavi. Na njemu popržite oko 3 minuta šunku, luk i 1 žlicu peršina. Stavite mješavinu u zdjelicu i ostavite da se malo ohladi.

Istisnite mlijeko iz žemlje pa je dodajte mješavini sa šunkom. Dodajte jaje i sve dobro izmiješajte. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Pomoću dviju žličica oblikujte od mase male žličnjake. Stavite ih u ključalu vodu i ostavite oko 5 minuta na umjerenoj vatri dok ne isplivaju na površinu. Potom ih izvadite i ostavite da se ocijede.

Izmiksajte krumpire i povrće zajedno s juhom. Posolite i popaprite pa još jednom kratko zagrijte. Lagano dodajte žličnjake i ostavite 2-3 minute na slaboj vatri da se okusi prožmu. Pospite preostalim peršinom i poslužite vruće.

Topla salata od krumpira s preljevom od senfa

Sastojci:

750 g malih mladih krumpira
sol
papar
75 g mesnate slanine
1 mali luk
50 g svježe crvene paprike
50 g ukiseljenog miješanog povrća

Preljev od senfa:

60 ml jabučnog octa
2 žlice šećera
1 žlica zrnatog dijonskog senfa
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica sitno nascjeckanog peršina

Postupak:

Četkom operite krumpire, narežite ih na četvrtine i kuhajte oko 15 minuta u slanoj vodi da omekšaju. Odlijte vodu i ostavite da izađe para. Narežite slaninu na sitnce kockice. Očistite i sitno nascjekajte luk. Narežite na sitne kockice papriku i ukiseljeno povrće.

U debljoj tavi ispržite slaninu da postane hrskava, a potom je izvadite. Na masnoći od prženja pirjajte luk oko 5 minuta. 

U staklenu posudu s poklopcem stavite ocat, šećer, senf, ulje te 1/4 žličice soli i 1/2 žličice papra i dobro zatvorite. Tresite je tako dugo dok se šećer ne rastopi. Nalijte preljev u tavu s lukom i lagano kuhajte na slaboj vatri oko 2 minute. Dodajte krumpire, polovinu slanine, papriku i ukiseljeno povrće pa, miješajući, zagrijavajte oko 2 minute dok krumpire ne bude dobro izmiješan s preljevom. Pospite preostalom slaninom i peršinom. Poslužite toplo.

Krumpir u foliji sa šparogama

Sastojci:

Za 4 osobe

8 velikih brašnastih krumpira
2 žlice suncokretovog ulja

Maslac sa začinskim biljem:

150 g mekanog maslaca
1-2 žličice senfa
sol
2 žlice sitno nasjeckanog začinskog bilja

Šparoge

1 kg bijelih šparoga
1 žlica maslaca
1 kocka šećera

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Operite i posušite krumpire. Premažite uljem osam velikih komada aluminijske folije pa u njih zamotajte krumpire. Složite ih na lim za pečenje i pecite u pećnici oko 60 minuta. 

Pjenasto izmiješajte maslac. Umiješajte senf i limunov sok. Potom posolite i umiješajte začinsko bilje. Začinjeni maslac stavite na komad prozirne folije i od njega oblikujte valjak. Ostavite ga u hladnjaku do iznošenja na stol. 

Odrežite šparogama drvenaste krajeve, a potom ih ogulite. Kuhinjskim koncem povežite šparoge u svežnjiće, stavite ih u veliku posudu za kuhanje i kuahjte u puno slane vode s maslacem i šećerom oko 20 minuta da šparoge ostane al dente. Potom ih ostavite da se dobro ocijede. 

Začinjeni maslac narežite na ploške pa ih sa šparogama stavite uz krumpire. Poslužite vruće.

Teleći odresci sa špinatom i krumpirima

Sastojci:

Za 4 osobe

1 kg malih mladih krumpira (podjednake veličine)
500 g mladog špinata
4 teleća odreska po 140 g
2 žlice brašna
sol 
papar
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 žlice maslaca
sok 1 limuna
100 ml suhoga bijelog vina
4 žlice sitno nascjeckanoga začinskog bilja, npr. peršina, krasuljice, estragona i vlasca
kriške limuna

Postupak:

Četkom operite krumpire pa ih kuhajte 20-25 minuta da omekšaju. Odlijte vodu i ostavite da izađe para. Preberite i operite špinat pa ostavite da se dobro ocijedi.

Istucite odreske između prozirne folije pa ih posušite upijajućim papirom. Izmiješajte brašno, sol i papar pa u njih uvaljajte odreske. Otresite suvišno brašno. Zagrijte u tavi 1 žlicu ulja i 2 žlice maslaca. Pecite odreske oko 3 minute sa svake strane. Potom ih izvadite i ostavite na toplom. Zagrijte u tavi preostalo ulje. Dodajte krumpire pa ih miješajte na slaboj vatri postupno dodavajući špinat. Zagrijte ga da uvene. Začinite sve limunovim sokom, solju i paprom, a potom izvadite i stavite na toplo mjesto. 

Ulijte vino u tavu. Lagano ga prokuhajte 1-2 minute. Skinite ga sa štednjaka pa u njemu rastopite preostali maslac. Stavite na pladanj odreske i krumpire sa špinatom. Poškropite ih umakom od vina, a svaki odrezak pospite žlicom začinskog bilja. Uz jelo poslužite kriške limuna. 

Nabujak od krumpira i tunjevine

Sastojci:

Za 4 osobe

600 g krumpira koji se ne raskuhaju
2 mrkve (oko 250 g)
250 ml bistre juhe od povrća
500 g odreska tune
sok 1 limuna
4 žlice senfa od estragona
sol, papar
2 ljutike
2-3 mlada luka
1 mladi poriluk
2 žlice maslaca
200 g prirodnog jogurta
150 g masnijeg kiselog vrhnja
3 žlice suhoga bijelog vina
2 jaja
100 g naribanog ementalera
1 žlica nasjeckanog vlasca

Postupak:

Ogulite i operite krumpire i mrkve pa ih narežite na ploške debele 1/2 cm. Zakuhajte juhu u posudi za kuhanje, dodajte krumpir i mrkvu i kuhajte oko 10 minuta da omekšaju. Potom ih ostavite da se dobro ocijede. Operite i posušite ribu pa je narežite na komade veličine zalogaja. Izmiješajte limunov sok i senf. Začinite solju i paprom. Premažite ribu i ostavite oko 10 minuta da se okusi prožmu. 

Očistite i sitno nascjeckajte ljutiku. Očistite i operite povrće. Narežite mladi luk i poriluk na tanke kolutiće. Zagrijte maslac u tavi pa na njemu 5 minuta pirjajte ljutiku, mladi luk i poriluk. Dodajte ribu pa sve pirjajte oko 5 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite maslacem vatrostalnu posudu. U mješavinu s ribom umiješajte krumpir i mrkvu pa sve stavite u posudu. 

Izmiješajte jogurt, kiselo vrhnje, preostali senf, vino i jaja. Prelijte ih po nabujku pa sve pospite sirom. Pecite u pećnici 20-25 minuta da jelo dobije zlatnožutu boju. Pospite vlascem i poslužite vruće.

Krumpiri sa začinskim biljem

Sastojci: Za 4 osobe

1 kg krumpira koji se ne raskuhaju
50 g maslaca
100 ml suncokretovog ulja
1 žličica sušene majčine dušice
1 žličica sušenog mažurana
1 žličica pahuljica luka
sol
papar
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
200 g kiselog vrhnja

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite papirom lim za pečenje. Četkom operite krumpire, posušite ih i narežite na četvrtine. Rastopite maslac pa skinite posudu s kuhala i ostavite da se malo ohladi. Dodajte ulje, majčinu dušicu, mažuran, luk, sol i papar pa sve dobro promiješajte. Dodajte male količine krumpira i izmiješajte, a potom ih složite na lim ljuskom nadolje. Poškropite preostalom mješavinom maslaca i ulja. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta da krumpir dobije zlatnosmeđu boju.

Pospite krumpire peršinom i poslužite vruće. Uz njih poslužite kiselo vrhnje.

Sočni kruh od krumpira

Sastojci: Za 2 mala hljeba

400 g brašnastih krumpira
600 g brašna
brašno za radnu površinu
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica sirupa od šećerne repe
masnoća za namašćivanje lima

Postupak:

Ogulite i operite krumpire pa ih narežite na četvrtine i kuhajte oko 15 minuta. Potom ih ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja. Ostavite da izađe para pa krumpire dobro zgnječite vilicom i ostavite da se ohlade. U veliku zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte krumpire pa ih umiješajte prstima. Potom umiješajte kvasac. Odvojite 300 ml vode od kuhanja i neka bude mlačna. Dodajte sirup i miješajte dok sirup ne rastopi. Ulijte u mješavinu s brašnom i zamijesite gipko tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna. Premijesite tijesto na pobrašnjenoj dasci da postane rastezljivo.

Pokriveno tijesto ostavite oko 40 minuta na toplom da se obujam poveća jedan i pol puta. Premijesite tijesto tri minute. Potom ga prepolovite i od njega oblikujte dva mala hljeba. Dobro namastite dva mala pravokutna lima za pečenje. U svaki stavite po jedan hljeb i ostavite da se pokriveni dižu 20 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite hljebove u pećnici 40-45 minuta da dobiju zlatnosmeđu boju. Potom ih izvadite i stavite na rešetku da se ohlade.