Slatki, prhki kolačići od bjelanjaka i šećera idealan su izbor božićnih kolačića kojima ćete razveseliti ukućane i goste za predstojeće blagdane. Prednost im je i jednostavna priprema što nikako nije zanemarivo. Osim svojim okusom kojemu je teško odoljeti, atraktivnim pak pahuljastim izgledom poslužit će i kao savršena dekoracija na blagdanskom stolu uz adventski vijenac i ostale kulinarske poslastice.
Puslice od grožđica
Sastojci:
15 dkg margarina
18 dkg šećera
2 jaja
50 dkg brašna
prašak za pecivo
2 žlice mlijeka
limunove korice
8 dkg grožđica
2 žlice mlijeka
Priprema:
Margarin, šećer i jaja pjenasto miješajte, dodajte mlijeko, brašno s praškom za pecivo, grožđice i limunovu koricu. Od tijesta uz pomoć dviju vilica oblikujte čupave gomilice, stavljajte ih na namašćen lim i pecite dok ne postanu zlatnožute.
Božićne puslice
Sastojci:
5 bjelanjaka
275 g šećera u prahu
1 žlica limunova soka
50 g oguljenih sitno mljevenih badema
40 g čokolade za kuhanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg te postupno, uz miješanje, dodajte šećer u prahu. Na kraju umiješajte limunov sok i mljevene bademe. Pomoću slastičarske vrećice formirajte puslice u obliku božićnog drvca na papiru za pečenje. Puslice pecite u pećnici zagrijanoj na 110 stupnjeva C oko 1 sat. Moraju biti suhe, čvrste, ali i zadržati svijetlu boju. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Pospite šećerom u prahu. Čokoladu rastopite na pari i od nje na papiru na pečenju oblikujte zvijezde, koje stavite kratko u hladnjak da se čokolada stvrdne pa ih zabodite u puslice.
Puslice od kokosa
Sastojci:
2 bjelanjaka
2,5 šalice kokosovog brašna
1/4 šalice meda
1 žličica ekstrakta vanilije
korica limuna
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160°C. Umutite zajedno bjelanjke, sol, vaniliju i med dok snijeg ne postane čvrst. Dodajte kokosovo brašno i koricu limuna te kuhačom lagano izmiješajte. Pleh obložite papirom za pečenje. Žlicom vadite smjesu i stavljajte na pleh. Pomoću dvije žlice možete oblikovati kuglice.
Puslice
Sastojci:
4 bjelanjka
prstohvat soli
220 g mljevenog šećera
172 žličice ekstrakta od vanilije
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 120 stupnjeva. U posudu staviti bjelanjke i sol, te postupno dodavati šećer. Miksati električnim mikserom dok ne postane vrlo čvrsto i dok se ne počnu praviti mali vrhovi. Kada je dodan sav šećer, pojačati jačinu miksanja na najjaču i miksati još 3 minute. Na posudu za pečenje staviti papir za pečenje i na njega vrećicom (staviti smjesu u vrećicu, prerezati malo vrh i kroz njega istiskivati smjesu) istiskivati smjesu (otprilike 2 cm) Smanjiti temperaturu pećnice na 90 stupnjeva i staviti peći puslice, peći ih jedan jedan sat. Isključiti pećnicu i ostaviti ih da se potpuno ohlade.