Kakva bi trebala biti savršena krafna? Tijesto treba biti meko i topiti se u ustima, ne previše masno, ali nipošto suho, a punjenje mora biti bogato te korica lagano hrskava i posuta šećerom u prahu. Krafna je tradicionalno punjena pekmezom ili čokoladom, ali u modernijim fancy varijantama može se naći krafna s, na primjer, nadjevom od pistacije ili karamele s limunom - ponuda krafni je u Zagrebu iz godine u godinu sve bogatija.
Dakle, iako možda na prvu zvuči kao da je krafna običan i jednostavan slatki pekarski proizvod od dizanog tijesta, čini se da idealnu krafnu savršenog omjera baš i nije tako lako dobiti. S obzirom na to da se u veljači sve vrti upravo oko krafni, jer one su simbol fašnika, odlučili smo provjeriti gdje se u Zagrebu peku najukusnije krafne kojima neće odoljeti ni oni kojima je dijeta bila novogodišnja odluka.
Neka Jedu Kolače
Slastičarnica Neka jedu kolače Ivane Čuljak iz godine u godinu nalazi se pri samom vrhu popisa mjesta koja nude najukusnije krafne. Kamaufova ulica 22, preko puta Petrove bolnice prava je adresa za sve ljubitelje ovih slastica jer su po mišljenju mnogih Zagrepčana upravo neodoljive. U ponudi su dosad bila čak 6 punjenja, 3 classic poput džema od šljiva s orasima i 3 chef’s kao što su schwarzwald i honeycomb.
Mangia paninoteka
U ovoj se slastičarnici mogu pronaći popularne Bombolone krafne koje su posebne po tome što se doista ne štedi na njihovom punjenju. Prošle se sezone moglo birati između četiri različita punjenja - i vjeruj nam na riječ, ni s jednim nećeš pogriješiti.
Vincek
Jedna od najpoznatijih zagrebačkih lokacija za dobre kolače ujedno nudi i izvrsne, tradicionalne krafne. O tome koliko su njihove delicije ukusne najbolje govore česti redovi ispred glavne i najstarije Vincek slastičarnice u srcu Zagreba kao i činjenica što je tamo vrlo teško pronaći mjesto za sjedenje.
Meet Mia
Još jedna mjesto poznato sladokuscima u samom središtu grada je Meet Mia, brunch & cake bar. Ova se slastičarnica otvorena prije nekoliko godina proslavila upravo zahvaljujući svojim krafnama koje se ne peku u fritezi, nego u loncima, a dolaze u više okusa - birati možeš između, recimo, maline&vanilije, pistacija, apple pie, čokolade&lješnjaka.
Magnolia
Raskošno, romantično uređen lokal poznat je po maštovitim tortama koja su prava gastro remek-djela, a također nude i slasne, meke krafne s hrskavom koricom koje se spremaju po tradicionalnoj recepturi i koje su toliko popularne da se narudžbe za njih primaju već u siječnju.
Amelie
Na tri lokacije u gradu moguće je, uz maštovite i originalne kolače, probati i savršene ručno rađene krafne koje su spoj tradicije i trendova jer se dizano tijesto spravlja po starinskom receptu, a krafne se pune fancy nadjevima, kao što je onaj od pistacija ili lješnjaka.
Noel Bread&Deli
Na ovom je mjestu moguće kušati nešto doista jedinstveno i posebno: tako zvane Maritozze, odnosno tradicionalne rimske krafne. Ova vrsta talijanske krafne posebna je zbog prozračnog tijesta koje je obogaćeno maslacem i ne prži se, nego se peče te fine, svilenkaste kreme s od bijele čokolade s osvježavajućim dodatkom cvijeta naranče.
Slastičarnica Jakšić
Radi se o mjestu koje obožavaju generacije Zagrepčana, a ova kultna slastičarnica smještena u Zvonimirovoj ulici 30 od 1938. godine se bavi proizvodnjom kolača. Osim što su poznati po tradicionalnim kolačima, rade i jedne od najboljih krafni u gradu.
Proof 33
Proof 33 je novije mjesto u gradu, ali se radi o krafnama poznate Janjolinke i prema mnogima radi se o najboljih krafnama u gradu. Iako se njezine krafne jedu tijekom cijele godine, fašničko vrijeme je ipak posebno i svakako treba probati krafne slavne blogerice jer će zima biti još slađa.
POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA BRZU TORTU