Krenimo s tjesteninom…Koliko vrsta možete nabrojati? Sve njene oblike i vrste je gotovo nemoguće nabrojati, a procjenjuje se postoji čak nekoliko stotina vrsta tjestenina. Impresivno, zar ne?
Svaka vrsta ima svoju primjenu i način pripreme, a za vas smo izdvojili pet vrsta tjestenina s kojima se najčešće susrećemo na policama trgovina:
Špageti
Vjerojatno najpopularnija vrsta tjestenine na svijetu. Ime su dobili po riječi "spago" što u prijevodu znači trakica ili konop. Njihova debljina može varirati pa tako na policama trgovina možete pronaći špagete označene s brojevima. Veći broj označuje deblju tjesteninu. Prilikom kuhanja špageta se preporučuje korištenje visokog lonca. Najčešće se kombiniraju uz umak od rajčice, mesne okruglice i carbonaru. Dodajte na vrh malo parmezana i imate jako fino jelo.
Penne rigate
Gusti umaci su kao stvoreni za sljubljivanje s ovom vrstom tjestenine. Penne imaju kosi rez, šuplji oblik te brazdastu teksturu koja im omogućuje da bolje prime umak. Osim gustih umaka, penne su odlične uz umake od vrhnja te su također odlične u zapečenoj verziji.
Farfalle
Ove „mašnice“ spadaju u najpopularnije i najatraktivnije vrste tjestenine. Osim standardnih, možete nabaviti i one s okusom špinata. Odlično odgovaraju uz kombinacije umaka od vrhnja ili u salatama.
Tagliatelle
Ove duge trake od tjestenine su odlične uz guste mesne umake zbog njihove porozne i grube teksture. Upravo zato su omiljeni odabir uz Bolognese umak. Također ih možete nabaviti s okusom špinata. Isprobajte i ovu laganu verziju tagliatella s divljim šparogama.
Ravioli
Ovi punjeni jastučići su odlični zbog raznovrsnosti nadjeva koji se koriste. U Italiji vrsta nadjeva ovisi o regiji, ali među popularnijim opcijama su ricotta sir, špinat, razno povrće i slično. Također ih možete poslužiti uz umak od rajčice ili vrhnja te poslužiti u juhi. Ravioli se pakiraju svježi, stoga imaju kraći rok trajanja.
Nakon tjestenine, riža je bez sumnje sljedeća najpopularnija namirnica na svijetu. Ova svestrana namirnica može se poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog ili čak u desertima. Po broju vrsta, riža premašuje tjesteninu. Naime, procjenjuje se da na svijetu postoji više od 40 tisuća različitih vrsta!
Inače razlikujemo rižu kratkog, srednjeg i dugog zrna. Riža kratkog zrna je manja i sadrži više škroba. Česta je kineskoj i japanskoj kuhinji. U našim krajevima se najviše koristi riža srednjeg zrna. Koristimo je u rižotima i desetima te kao dio nadjeva za punjenje sarmi ili paprika. Riža dugog zrna se najčešće koristi u juhama i salatama te je odlična kao prilog jelu iz woka jer se manje lijepi od ostalih vrsta.
U Hrvatskoj je najpopularnija riža arborio koja spada pod rižu srednjeg zrna. Omiljena je u rižotima kojima daje kremastu strukturu.
Česte su i aromatične riže koje lakše upijaju arome i začine, a najpopularnije vrste su basmati i jasmin riža. Za eksploziju okusa isprobajte ovaj recept riže s curry piletinom.
Rižu možemo podijeliti i prema boji. Najučestalije su bijela i smeđa te crna i crvena riže koje se u nekim zemljama čak smatraju lijekom zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti.
Nakon što se naučili osnove tjestenine i riže, nadamo se da vam se otvorio apetit i da ste spremni složiti obrok s jednom od ove dvije namirnice. Ako vam nedostaje inspiracije, imamo rješenje! Posjetite www.brzoifino.hr i pronađite recept za današnji ručak!