Nekad davno smatrala se jelom za siromahe, a Francuzi je danas nazivaju juhom nad juhama. Čak i ako nisi velika ljubiteljica luka - ovaj francuski klasik svojim bogatim i božanstvenim okusom osvojit će te istog trenutka.
Francuska juha od luka klasik je zbog nekoliko razloga. Iako možda zahtijeva strpljenje zbog karameliziranja luka, zapravo se radi o jednostavnom receptu za koji uopće nije potrebno imati iskustva u francuskoj kuhinji.
Sastojci su poprilično jednostavni: luk, maslinovo ulje, maslac, sol, papar, češnjak, a najteži, odnosno najnaporniji dio je zapravo omekšati sav luk, ali već s prvom žlicom ove okrepljujuće juhe - sve će vrijediti!
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- malo više od 1 kg luka (oko 5 većih)
- 2 režnja češnjaka
- 1/3 šalice od 2 dcl bijelog vina
- litra mesnog ili povrtnog temeljca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 lovorova lista
- sol, papar
- svježi ili sušeni timijan po želji
- 2 žlice balzamičnog octa
- baguette kruh
- 150 g naribanog sira po izboru (preporuka je švicarski sir ili tvrdi sir kao što je gruyere, pecorino, grana padano)
Priprema:
1. Rastopi maslac u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, smanji vatru i kuhaj oko pola sata uz miješanje svakih par minuta. Nakon što luk jako omekša, pojačaj vatru na srednje jaku i kuhaj još par minuta uz često miješanje dok luk ne poprimi zlatno-smeđu boju.
2. Dodaj češnjak, a nakon minute i vino, timijan, lovorov list te temeljac. Kad sve zavrije, smanji vatru, kuhaj još 15 minuta i povremeno promiješaj.
3. Dodaj balzamični ocat, pospoli i popapri te izvadi lovorov list.
4. Obje strane baguette kruha premaži s malo maslinovog ulja, stavi ih na kalup za pečenje obložen papirom za pečenje te peci u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 5 minuta, a zatim na kriške kruha dodaj i naribani sir i peci još par minuta dok se sir ne rastopi. Poslužiti zajedno s juhom.