Drage naše, danas je službeno 1. siječnja i zakoračili smo u novu, 2021. godinu. Unatoč teškoj protekloj godini, psihičkom rollercoasteru, pandemiji i potresima, čeka nas novi početak…ili barem volimo misliti da je tako.
Iako ne znamo što nas sve čeka ove godine, toplo se nadamo kako će biti bolja, sigurnija, veselija i ljepša od prethodne. I zato današnji dan započinjemo ovim pozitivnim mislima i jednim slatkim receptom koji smo pronašle na blogu Cukar iza kojeg stoji Andrea Cukrov.
Riječ o bezvremenskoj roladi koju inače volimo u svim verzijama, a ova super jednostavna s duplom dozom čokolade i bogatom kremom od macarpone sira stigla je kao naručena za prvi dan u novoj godini.
Čokoladna rolada s kremom od mascarpone sira
Sastojci za roladu:
- 30 g čokolade za kuhanje
- 60 g maslaca
- 20 g kakaa u prahu
- 4 jaja
- 75 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 60 ml jake crne kave
Sastojci za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije, ostrugana
- 100 g slatkog vrhnja
Sastojci za čokoladni ganache:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 120 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za roladu
- Nad parom otopite čokoladu, kakao i maslac i ostavite sve sa strane da se malo ohladi.
- U čistoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i prstohvat soli pa sve dobro umutite mikserom.
- Miješajte dugo i strpljivo dok jaja ne udvostruče volumen i postanu jako svijetla i prozračna.
- Brašno i prašak za pecivo prosijajte i nježno ih umiješajte u smjesu od jaja, tek toliko da se sastojci dobro povežu.
- Na kraju dodajte otopljenu čokoladu, kakao i maslac i još jednom sve nježno promiješajte slastičarskom špatulom.
- Veliku tepsiju (cca. 30x30) za pečenje obložite papirom za pečenje pa u nju prebacite dobivenu smjesu, poravnajte je i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 6 – 7 minuta.
- Pečeni kolač odmah izvadite iz pećnice i preokrenite ga na čisti papir za pečenje.
- Prelijte kolač skuhanom crnom kavom pa ga pažljivo zarolajte po kraćoj strani.
- Ostavite ga da se potpuno ohladi.
- Ohlađeni kolač pažljivo odmotajte pa ga premažite kremom od mascarpone sira i ponovo ga zarolajte u roladu.
- Kolač prebacite na rešetku i prelijte ga čokoladnim ganacheom.
- Prije posluživanja dobro ga ohladite.
Za kremu
- U zdjeli dobro izmiješajte mascarpone sir, šećer i vaniliju.
- Dodajte slatko vrhnje i sve miksajte električnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u čvrstu kremu.
- Ovako pripremljenom kremom premažite ohlađeni kolač.
Za ganache
- Čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu.
- Vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte čokoladu.
- Ostavite sve nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila.
- Zatim dobro sve promiješajte da dobijete glatku čokoladnu kremu. Ovom kremom prelijte roladu.