Pravac u kino

Uoči godišnjice velikog požara u katedrali Notre Dame u CineStar kina stiže NOTRE DAME U PLAMENU

Napeti filmski spektakl kultnog redatelja Jeana-Jacquesa Annauda

Notre-Dame 1.JPG

Velikom požaru, koji je 15. travnja prije tri godine uništio poznatu francusku katedralu Notre Dame u središtu Pariza, zaprepašteno je svjedočio čitav svijet. Buktinja je potpuno stavljena pod kontrolu nakon osam sati, koliko je građevina stara više od 800 godina i jedna od najposjećenijih u Europi, gorjela. Neprocjenjivi artefakti, Kristova trnova kruna i tunika svetog Luja su srećom spašeni, zahvaljujući nezapamćenoj hrabrosti vatrogasaca.

Ovaj događaj potaknuo je slavnog francuskog redatelja Jeana-Jacquesa Annauda, poznatog po filmovima Ime ruže (Der name der rose, 1986) i Sedam godina u Tibetu (Seven Years in Tibet, 1997), da snimi filmski spektakl NOTRE DAME U PLAMENU, koji se počinje prikazivati 21.travnja u svim CineStar kinima.

Povodom premijere filma u kinu Kaptol Boutique Cinema održat će se svečana projekcija kojoj će nazočiti i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Gaël François Veyssière, kao i mnogi uzvanici iz domene očuvanja kulturne baštine te službi za izvanredne situacije.Osmišljen je i edukativan program u sklopu kojeg će zapovjednik Javne Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba - Siniša Jembrih, održati predavanje upravo o ovom požaru te predstaviti infografiku o ponašanju u slučaju požara,  čije je vizualno rješenje donirala agencija Bruketa&Žinić&Grey a u kojoj je glavni lik fan sastava Vatra koja će također biti prisutna na premijeri.

Siniša Jembrih će uz voditeljsku pomoć Joška Lokasa u zanimljivom izlaganju pokušati dati odgovore na najčešće mitove i legende oko gašenja požara.

Image

Postupanje u prvim minutama je od izuzetne važnosti. Primjerice, u katedrali Notre Dame vatra je bila detektirana na početku mise za Uskršnji ponedjeljak, u 18:17 sati, ali vatrogasci su za nju saznali tek pola sata kasnije. Od samog jutra tog kobnog dana krenuli su dramatični događaji koji su na kraju doveli do neizbježne katastrofe: bio je to prvi dan rada u Notre-Dame za novog čuvara odgovornog za zaštitu od požara i upravljačku ploču protupožarnog alarma koji se oglasi kad se detektira vatra. Nikad prije nije posjetio katedralu i nije bio upoznat s tehničkom terminologijom gotičke arhitekture. Kad se upalio alarm i pojavila nerazumljiva šifra, nazvao je svog šefa, ali nadležna osoba nije bila dostupna i uzvratila je poziv tek 15 minuta kasnije. Čuvar koji je bio odgovoran za to da provjeri je li uistinu izbio požar shvatio je kroz pucketanje svog voki-tokija da treba provjeriti tavan sakristije, a vatra je zapravo gorjela u tavanu lađe. To je bio samo početak zapanjujućeg niza nesretnih incidenata ali i hrabrog i snalažljivog djelovanja vatrogasaca koji će nam iz prve ruke pojasniti zapovjednik  Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Ulaznice za posebnu projekciju Notre Dame u plamenu, u distribuciji Blitz filma, možete kupiti već danas na linku: https://www.kaptolcinema.hr/kaptol/notre-dame-u-plamenu/8019/. Redovna prodaja ulaznica za sve druge projekcije u CineStar kinima moguća je od 19.4.