Jan Kerekeš najavljuje Marginalce, novi film Kerekesh Teatra: „Dođite u Črevo, WC je blizu i svi su dobrodošli!“

Jan Kerekeš s nama je podijelio kakav je Silvio, lik kojeg tumači u novoj komediji, što se to sprema u Črevu, poprištu Marginalaca te kako je tekla suradnja na setu s njegovim ocem, Ljubomirom Kerekešom

Jan Kerekeš - Marginalci 1.jpg

Uskoro nam u kina dolazi novi film Kerekesh Teatra, pod nazivom „Marginalci“. Film je režirao Vaš otac Ljubomir Kerekeš. Možete li nam ukratko reći što nam „Marginalci“ donose?

U selo Črevo dolazi NNHTV ("Naša najnovija hrvatska televizija") snimiti prilog o hrvatskom seljaku u Europi. Precednik, animator kulture, blagajnica i predstavnik nacionalne manjine spremaju se za najvažniji dan u godini - skupštinu sela Črevo. Nakon smrdljivih razgovora o odvodnim jarcima i uvijek aktualne akcije "Zbogom oružje", na red dolazi priredba za Črevare uz lošu recitaciju, dobru narodnu glazbu, puno gemišti i kobasica sa senfom. WC je blizu i svi su dobro došli. Živjeli!

Image

Kako ste se pripremili za ulogu Silvija, kojeg tumačite u „Marginalcima“? Koga lik Silvija predstavlja u našem društvu?

Silvio je novinar/reporter koji voli dečke. Čak ima i jednu lošu ljubavnu scenu u filmu, a u našem društvu on predstavlja teoriju koja se bori protiv prakse i na kraju izgubi. Bez prakse je teorija dosta upitna. Pitanje je ima li teorija bez prakse uopće smisla. Silvio se bori da nađe smisao i da kvalitetno radi svoj posao. Mislim da takvih ljudi ima puno u našem društvu.

Pronalazite li se više u kazalištu ili na filmu?

Iskreno, u filmove me kao glumca baš često i ne zovu, tako da sam trenutno više u kazalištu i obožavam kazalište. Mislim da se u kazalištu odlično razvijam kao glumac, da osluškujem publiku i propitkujem svoju realizaciju i svoju viziju kazališta i glume. Trenutno imam 12 aktivnih predstava koje imam u glavi, gotovo sve samo glavni likovi i mogu vam reći da sam u kazalištu non-stop, ali da je i kazalište u meni.

Image

Kako je raditi s ocem?

Predivno. Radili smo zajedno na brojnim projektima i uvijek se iznova iznenadim koliko tata ima energije, drugačijih rješenja i igre u sebi. Veselim se i novim projektima.

Čekaju li nas novi filmski projekti iz Kerekesh Teatra? Koliko je zahtjevno snimiti film u Hrvatskoj, gdje prevladava mišljenje kako je kultura marginalizirana?

Kulltura je prvo politizirana, kao i 90% svega u Hrvatskoj, a sigurno da je i marginalizirana. Oni koji bi zaista mogli pokazati koliko kultura vrijedi i podržati projekte u kulturi, takvi nisu bili u kazalištu od svoje srednje škole, a u kino dolaze ako baš moraju. Nama nije lako snimiti film u Hrvatskoj i doista smo sad već i drugi put preokrenuli svijet ne bismo li imali film na velikom platnu. Kerekesh Teatar će se potruditi da "Marginalci" budu odlična odskočna daska za nove filmove, još bolje, još luđe i još veselije.

Image

Foto: promo