23. travnja je dan za ploče

Dan prodavaonica ploča obilježit će se 23. travnja uz posebnu promociju vinila "Ja sam žena“

Vinil je nastavak knjige „73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji“ autora Zlatka Turkalja-Turkija koju je izdala Hrvatska diskografska udruga

Dan prodavaonica ploca.jpg

Koliko puta smo u životu sreću i utjehu pronalazili u stihovima najdražih nam autora? Glazba je jednostavno sastavni dio svih nas i rijetko ćete naći osobu koju ona ne upotpunjava i koja nema pjesme koje poistovjećuje s ljudima ili posebnim trenucima. Isto tako, svi mi imamo barem jedan glazbeni album koji možemo neumorno slušati – bilo da je riječ o vinilu ili CD-u. U znak obilježavanja značaja glazbenih albuma i prodavaonica u kojima se oni mogu kupiti u svijetu i u Hrvatskoj se slavi Dan prodavaonica ploča (Record Store Day), ove godine 23.travnja.

Taj dan se počeo slaviti u Sjedinjenim Američkim Državama od 2007. godine, a u Hrvatskoj se obilježava od 2016. u organizaciji Hrvatske diskografske udruge i diskografa. Ove godine središnje događanje s kojim će se obilježiti taj dan bit će promocija vinilnog izdanja „Ja sam žena“ koji je svojevrstan nastavak na knjigu koju je izdala Hrvatska diskografska udruga pod nazivom „73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji“ autora Zlatka Turkalja-Turkija.

Na promociji koja će se održati u centru Zagreba na sam Dan prodavaonica ploča govorit će autor knjige i urednik vinilnog izdanja, Zlatko Turkalj Turki, Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa, Eliana Čandrlić Glibota, glavna urednica programa Hrvatskoga radija te glazbene dive: Meri Cetinić, Gabi Novak, Jasna Zlokić te Mia Dimšić.

Image
Foto: Doringo photography

Osim glavnog događanja, dodatnu podršku obilježavanju Dana prodavaonica ploča, a samim time i djelovanju hrvatskih diskografa, dat će i ambasadori za 2022. godinu: Matija Cvek, Zdenka Kovačiček, Daleka obala, Luce, Ivan Dečak (Vatra), Silvije Glojnarić (Zagreb Jazz Quartet) i Tina Vukov, a za sve zainteresirane posjetitelje u svim music shopovima organizirat će se prigodni popusti, glazbeni nastupi te druženja s izvođačima. Osim prigodnih popusta u prodavaonicama, posebne popuste za Dan prodavaonica ploča diskografi će organizirati i na svojim web shopovima.

Image
Foto: Nikola Knežević

Sve novosti o popustima i aktivnostima koje će pratiti Dan prodavaonica ploča možete pratiti na društvenim mrežama Hrvatske diskografske udruge i ambasadora projekta, CMC televiziji kao i posebnoj emisiji Zlatka Turkalja-Turkija koja će biti emitirana ususret Danu prodavaonica ploča 21. travnja na Hrvatskom radiju 2. program.

Iskoristite priliku i 23. travnja uživajte u glazbenim notama, nastupima svojih omiljenih izvođača i ostvarite popuste na kupnju glazbenih ploča -  jer glazba je najljepša hrana za dušu.