Budite prirodno Frajerice i Frajeri i reciklirajte!

Vodendjevojčice su bioindikatori čistoće prirode i voda, a kod nas se najviše vrsta može pronaći na području Papuka, Psunja i Pakračke gore, područjima gdje nastaju vode Studena i Lipički Studenac

JU VPŽ.JPG

Oni su stariji od dinosaura, indikatori su očuvanja prirode, čistoće vode i biološke raznolikosti. Njihovo ime je vretenac, vilinski konjic, vodendjevojčica, a upravo je Plava vodendjevojčica samo jedna od 70 vrsta vretenaca koje nalazimo u Hrvatskoj. Gdje je okoliš zagađen, gdje je voda zagađena, vretenca nema. Kad negdje dođete i vidite vretence, možete se osjećati sigurno jer znate da je tu čisto i zdravo. Voda je za Studenu osnovna sirovina za proizvodnju i sama esencija njihova poslovanja pa briga o podzemnim vodama i o održavanju okoliša gdje nastaje, ujedno je i njihova dužnost i obaveza. Sve su to dovoljni razlozi zbog kojih se Studena odlučila u suradnji s Javnim ustanovama za zaštitu prirode Požeško-slavonske i Virovitičko podravske županije snažno poduprijeti očuvanje vretenaca te kroz projekt RIVERSIDE istraživati ove prekrasne letače. Osim pomoći u očuvanju vodendjevojčice, Studena je lansirala i prvu hrvatsku izvorsku vodu u 100% recikliranoj boci što je predstavlja najviši standard kružnog gospodarstva kad govorimo o plastičnim pakiranjima.

Područje Lipika, izloženo kroz povijest složenim geološkim zbivanjima, mjesto je nastanka zanimljivih i kompleksnih struktura različitog stijenja što doprinosi iznimnoj kvaliteti vode Studene. Studena nastaje u vodonosnim slojevima podno zelenih padina Pakračke Gore i obronaka Psunja, donoseći čistoću tog prirodnog podzemnog blaga koje će ostati u nasljedstvo generacijama iza njih. U Hrvatskoj poznajemo 70 vrsta vretenaca, a najviše se vrsta može pronaći u područjima gdje podzemno nastaju Studena i Lipički Studenac.

Image

“Vretence u narodu još zovu vilinski leptir ili vilini konjici, što upućuje na to da su povezani s tom kulturom i tradicijom pričanja raznih mitova i legendi o životu uz rijeke u kojima su još nazivani grofovi, Regoči, a u principu predstavlja nešto lijepo, čisto i nevino”, pojašnjava Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u sklopu koje djeluje Posjetiteljski centar Dravska priča. “Gdje je okoliš zagađen, gdje je voda zagađena, vretenca nema. Kad negdje dođete i vidite vretence, možete se osjećati sigurno jer znate da je tu čisto i zdravo” ), govori dodajući kako im je Studena vrijedan partner u ovom projektu.

Kao jedni od vodećih proizvođača prirodnih voda i osvježavajućih napitaka svjesni su odgovornosti i zbog toga je briga o okolišu i održivom razvoju od izuzetne važnosti za ovu kompaniju. Predstavljanje novih pakiranja u 100% recikliranim bocama u 0,5L formatima, idealan je povod za dodatnu pomoć prirodi kojoj prijeti onečišćenje, između ostalog, i plastikom. „Ako se naše boce "vrte u krug", neće završiti u prirodi i ugroziti bioraznolikost i važne ekosustave o kojima svi ovisimo”, poručila je brand managerica Studene Ivana Fočić.

Image
Foto: Imago Ogilvy

Postupak dobivanja 100% reciklirana boce je zanimljiv tehnološki postupak koji kreće pravilnim zbrinjavanjem otpada. Plastika koja je zbrinuta na odgovarajući način, obrađuje  se, čisti i usitnjava, melje i ponovno upotrebljava za proizvodnju plastičnih predmeta. Velika je odgovornost na proizvođačima, ali i na svima nama koji moramo odbaciti bacanje kao svakodnevni stil života, a prigrliti recikliranje.

Zato iz Studene poručuju da budete #prirodnoFrajeri i #prirodnoFrajerice i reciklirajte! A ako ne mislite reciklirati plastične boce, nemojte niti kupovati napitke u njima.