Prugice, dezen koji živi vječno: Izabrale smo najljepše komade u našem omiljenom printu

Razmisli koliko prugastih komada odjeće imaš u svom ormaru? Vjerojatno više no ostalih uzoraka. Ovaj ultrapopularni print ne izlazi iz mode doslovno stoljećima. Mi smo 'pročešljale' trenutnu ponudu i izdvojile 10 lijepih komada

Prugice, dezen koji živi vječno: Izabrale smo najljepše komade u našem omiljenom printu

Prugice su uz točkice i cvjetni uzorak print koji s pravom možemo proglasiti bezvremenskim. Jednostavne prugice tako već stoljećima intrigiraju ljude diljem svijeta, a njihova je povijest duga i zavojita, uz mnoga razdoblja veće i nešto manje popularnosti. Iako su kroz povijest pruge na odjeći u zapadnjačkoj kulturi imale negativno značenje danas su apsolutni hit koji svake godine iznova preplavi dućane. Od mornarskih plavih prugica, do onih crno bijelih u stilu Bubimira, pa sve do tankih i nježnih u pastelnim bojama - pruge svih debljina, širina i boja danas se mogu pronaći svuda oko nas.

No, kao što smo rekli, nije uvijek bilo tako. Naime, prugasti uzorak prvi se puta pojavio i počeo koristiti za izradu odjeće u srednjovjekovnim krojačkim radionicama, a tada je bio rezerviran samo za najniže slojeve društva - zatvorske zatvorenike, prostitutke, klaunove i krvnike, pa se prugastu tkaninu nazivalo još i "đavoljim platnom". 


No, do kraja 19. stoljeća britanska kraljica Viktorija iznova je popularizirala prugice i dala im novo značenje. Naime, kraljica je svoje sinove oblačila u prugasta odijela koja su podsjećala na mornarske uniforme, pa se prugice polako prestalo povezivati sa nižim slojevima društva i ušle su u modu. Odjednom je prugasta odjeća počela asocirati na mornare, more i plavetnilo, a uzorak se ubrzo baš zbog toga preselio na odjeću za kupanje. 

Najveći uzlet u popularnosti prugice su doživjele početkom 20. stoljeća kada je Coco Chanel, inspirirana radničkim uniformama na jugu Francuske, počela u svojim kreacijama koristiti tamno plave prugice. 1950-ih prugice su postale mainstream uzorak koji je svoju popularnost mogao zahvaliti i filmskim zvijezdama koje su ga često nosile u svakodnevnim prilikama. 


1960-ih i 1970-ih prugasti je uzorak bio jako popularan među mlađom generacijom koja ga je smatrala odrazom bunta, a žene koje su željele ostaviti dojam buntovnica nosile su haljine tog uzorka umjesto onog ženstvenijeg cvjetnog. Od tada do danas prugice nisu izgubile na važnosti u modnom svijetu, a danas ih smatramo jednostavnim, minimalističkim dezenom koji se uklapa u svaki stil i prigodu. 

Tanke, deblje, u boji ili crno-bijele, prugice obožavamo u svim oblicima i formama, pa smo stoga izdvojile i 10 lijepih komada iz aktualne high street ponude.

Asos košulja - 371 kuna

shimmer fallback

H&M bikini - 113 kuna

shimmer fallback

Mango kombinezon - 550 kuna

shimmer fallback

Asos haljina - 86 kuna

shimmer fallback

H&M haljina - 265 kuna

shimmer fallback

Reserved haljina - 150 kuna

shimmer fallback

Asos haljina - 147 kuna

shimmer fallback

Mango majica - 99 kuna

shimmer fallback

H&M tunika - 340 kuna

shimmer fallback

Zara haljina - 229 kuna

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.