Pješčani sat ili trokut? Uz ove naputke odredi svoj tip tijela i odaberi haljinu koja će laskati tvojoj figuri

Uz našu pomoć odredi svoj tip građe i saznaj koji kroj haljina je osmišljen baš kako bi tebi najbolje pristajao

Pješčani sat ili trokut? Uz ove naputke odredi svoj tip tijela i odaberi haljinu koja će laskati tvojoj figuri

Koliko ljudi, toliko ćudi, ali i građa tijela. Kod odabira garderobe koja nam savršeno pristaje potrebno je uzeti u obzir ne samo ono što nam se vizualno sviđa već i kako će nam određeni dizajn i kroj pristajati - i pri tome ne mislimo samo na odabir adekvatne veličine odjeće. Naime, žene možemo podijeliti u nekoliko kategorija građa tijela, a svaki tip ima svoje određene karakteristike, prednosti i mane koje odjećom možemo naglasiti ili sakriti. 

Image

Kako odabrati savršeni kupaći kostim prema građi tijela?


Zato je kod odabira idealnih haljina za svečane prilike, ali i za svaki dan, potrebno dobro poznavati svoje tijelo i tip vlastite građe. Osim što će nam izbor biti olakšan, bit ćemo i sigurne što nam najbolje pristaje i u čemu ćemo se najbolje osjećati. 

(Foto: www.profimedia.hr)

Uz naše smjernice odredi svoj tip građe i inspiriraj se za kupnju haljine koja će ti stajati kao salivena.

Tijelo u obliku kruške

Žene oblika kruške karakterizira slabiji i mršaviji gornji dio tijela te jaki bokovi i bedra. Struk je blago naglašen u odnosu na široke bokove koji su znatno veći od grudi i ramena. Cilj je kod ove građe haljinama postići ravnotežu između gornjeg i donjeg dijela tijela. To je najlakše postići tako da vizualno povećaš gornji dio tijela, osobito predio prsa.Haljina koja se širi od struka najbolje će postići željeni efekt.

Uz to, dodaci kao što su volani, nabori i drugi veći detalji u predjelu prsa dodatno će pomoći uspostaviti simetriju. Druga mogućnost su i dublji dekoltei, gola ramena ili leđa zbog kojih će pogled automatski letjeti prema gornjem dijelu tijela, a ne problematičnim zonama.

Bilo bi dobro odabrati i A kroj suknje, odnosno donjeg dijela haljine. Lagani materijali koji padaju preko oblina idealan su odabir za žene ove građe, a dužina haljina i suknji ne bi trebala prelaziti iznad koljena.

Trebale bi se izbjegavati uske i kratke haljine, široke suknje, naglašeni struk koji ističe stražnjicu te duge suknje bez forme.

Tijelo oblika jabuke

Tijelo okruglastog oblika karakteriziraju veće grudi, široki struk i tanke noge te uski kukovi, ravnija stražnjica i malo šira ramena. Za taj oblik tijela potreban je kroj haljine koji će se fokusirati na prednosti: ruke, noge i prsa, a zakamuflirati struk. Odaberi stoga haljinu koja na gornjem dijelu sa strane struka ima detalje poput čipke, kako bi se pozornost skrenula s trbuha. V izrez izdužit će torzo pa je dobar odabir za ovu građu tijela.

Haljina u nekoliko nijansi jedne boje optički će suziti liniju tijela, kao i haljine s bočnim tamnijim detaljima. Tamiji tonovi na suknji stvorit će iluziju duljine i skrenuti pozornost sa struka. Također se ženama s ovim tipom tijela preporučuje nošenje popularnih wrap haljina, tj. haljina na preklop koje vizualno sužavaju struk i daju dojam lijepe figure pješčanog sata.

Svakako je potrebno izbjegavati kroj koji ne prati liniju tijela, nabore, volane i veliki dekolte.

Tijelo u obliku kvadrata

Glavna karakteristika ovih osoba je nedostatak oblina. Žene ove građe nemaju problema s viškom kilograma, tako da nemaju što skrivati. Potrebno je dodati samo malo ženstvenosti cjelokupnom izgledu, a to je najlakše postići tako da se krojem haljine i detaljima stvori dojam oblina na pravim mjestima.

Dojam oblina najlakše ćeš postići strukiranim haljinama koje se šire ispod struka. Neka imaju tanku vezicu oko pasa i nekakav romantični detalj. Ako to nije dovoljno, još oblina na predjelu prsa možeš dobiti naborima koji se dobiju kod haljina koje se vežu oko vrata ili volanima koji padaju na predjelu prsa.

Tijelo oblika pješčanog sata

Mnogima omiljena i najljepša ženska građa, ona pješčanog sata, zapravo znači da su grudi i bokovi znatno širi od struka koji može biti uži i po 20-ak centimetara. Za žene koje imaju ovu sretnu građu najbolji su odabir haljine koje ističu struk – npr. uski gornji dio u stilu korzeta s nekom trakom oko struka bit će idealan odabir.

Preporučuje se izbjegavanje zatvorenih ovratnika koji odvlače pozornost od uskog struka te vrećaste krojeve koji prekrivaju bokove i stražnjicu. Puno su bolja opcija uski krojevi koji će naglasiti seksi obline. Ako imaš ovu građu tijela biraj ženstvene haljine s naglašenim strukom i dubljim izrezom. 

Tijelo u obliku obrnutog trokuta

Karakteristika ove građe su široka leđa i ramena uz istaknuto uži struk i manje grudi. Kako bi suzila gornji dio tijela preporučuje se nošenje lepršave tunike ili haljine asimetričnog kroja koje vizualno proširuju bokove. Jednako dobar odabir su i pune suknje zvonastog ili A kroja.

Da bi se dodatno suzio gornji dio tijela, dobar trik je nošenje V izreza ili preklopa u struku. Trokut koji stvaraju V izrez i preklop, napravit će da tvoje poprsje djeluje uže i manje. Gore nosi tamnije boje i sitnije, mirnije uzorke, a u donjem dijelu nosi svijetle boje i krupne uzorke. Ova građa ne podnosi nošenje minica koje sužavaju bokove, ravne krojeve te haljine bez naramenica i rukava koja dodatno ističu jaka leđa i ramena.